Săptămâna aceasta, la Digi Animal Club, discutăm despre pisicile de competiție. Cât de greu este să urci pe podium ne va spune prietena noastră Gina Vlad, crescătoare de pisici rasa Maine Coon.
Cine nu e pisicar, încă nu a descoperit bucuria adevărată a unei prezențe feline în viața lui. Pisicile aduc liniște, eleganță și un strop de magie în fiecare zi. Cine nu e pisicar, să devină — pentru că nu știe ce pierde, ne spune invitata noastră.
Cupa Supremă (Campionatul Mondial) are loc o singură dată pe an și, pentru prima dată, România va fi gazda acestui prestigios eveniment internațional. Anul acesta, Bucureștiul a fost ales să găzduiască turneul final. În paralel, alte competiții europene, precum Baltic Winner sau Central European Winner, aduc împreună pasiunea și excelența iubitorilor de pisici din Europa.
”Cupa supremă are loc o dată pe an. Anul acesta va avea loc în România pentru prima oară. Deci, anul acesta vom spune cu mândrie Campionatul Mondial din România, de la București. Pe lângă acest turneu, mai sunt cinci campionate europene, printre care Mediteranean Winner, Baltic Winner, Scandinavian Winner. Toate acestea sunt organizate de un grup de țări. Pe zone. Dar ele sunt campionate europene. Anul acesta am fost la Central European Winner, unde am avut doi nominalizați pe podium.
A urmat Baltic Winner, în Letonia, unde am condus trei zile până am ajuns acolo. A meritat, c-am fost cu mai multe pisici. În ultimul moment, cu o seară înainte de plecare, când am intrat în felisă să-mi fac vizita de seară, am văzut o fetiță care s-a dezvoltat spectaculos. M-am uitat mai lung la ea, avea 7 luni, era încă kitten. Am dat fuga la calculator, am văzut dacă mai pot să înscriu... și cum am văzut că mi se permite, am luat-o și pe ea. A fost singura mea câștigătoare la Baltic Winner”.
Alegerea unei pisici pentru competiție începe cu un ochi format și multă anticipare. Crescătorul urmărește cu atenție detalii esențiale precum forma urechilor și privirea specifică rasei, în special acel ”look” care impresionează instant. Un exemplar reușit trebuie să provoace o reacție instinctivă.
”Să presupunem că femela X se apropie de fătare cu masculul Y. Eu știu deja că în acest cuib este posibil să fie ceva foarte interesant și urmăresc. Văd anumite caracteristici pentru că ei se schimbă foarte mult, cresc. Eu văd acele elemente în prima săptămână și stau cu ochii pe ei pentru că urmează să-și ridice urechile. Urechile trebuie să fie într-un fel anume, să aibă deschizătura la bază exact cât distanța dintre cele două urechi. Dacă ne-am imagina ceasul, distanța dintre cele două urechi trebuie să fie la ora 11 și la ora 13. După care mă interesează privirea. Pentru că știm că Maine Coon-ul trebuie să aibă acel wild look care îi dă și acel factor wow. În momentul în care un necunoscător vede un astfel de exemplar, care are urechile care trebuie, privirea care trebuie, trebuie să zică wow!”
Odinioară, Gina Vlad cumpăra exemplare numai unul și unul din alte felise europene. Acum este invers. Dar au costat-o 12 ani de muncă. Roadele muncii se văd și acum străinii sunt cei care o caută pe ea.
”Sunt foarte mulți americani care iau de la mine. Chiar dacă rasa este din America de Nord, din regiunea Maine, iată că ei și-au pierdut tipul. Poate nu au fost destul de interesați să conserve tipul, cine știe ce încrucișări au făcut. Cu siguranță ceva au făcut. Sunt crescători mari, am ajuns să iau de la ei atunci, acum am ajuns ca ei să-mi ceară, au văzut, clar, evoluția mea. Cine nu e pisicar, să devină! Pentru că nu știe ce pierde”.
Nu ratați ediția de sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, a emisiunii Digi Animal Club, pentru a afla de la Gina Vlad cât mai multe lucruri interesante despre pisicile Maine Coon.
- Te-ar putea interesa si:
- O rasă mică, dar perfectă pentru orice familie
- ”E făcut pentru tine”: legătura profundă dintre vânător și un Limier Hanoveran
- Cățeii care aduc lumină în ochii copiilor: ”Îi învățăm cum să reacționeze cu ei”