Cum ne îndreptăm încet-încet spre iarnă sau măcar visăm la zăpezile de odinioară, sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 13:00, la Digi Animal Club, vorbim despre o rasă de câini care iubește peisajele hibernale: Husky siberian. Este una dintre cele mai vechi și pure rase nordice de câini de sanie. Alături de noi vor fi Aurora și Meine Hoekstra, crescători de Husky siberian.
Husky-ul siberian este considerat un câine primitiv datorită originilor sale străvechi și legăturii sale apropiate cu lupul. Această rasă s-a dezvoltat de-a lungul mileniilor în condițiile dure ale Siberiei, unde era folosită pentru a trage sănii și pentru a supraviețui în clima aspră. Și-a păstrat multe trăsături fizice și comportamentale specifice câinilor primitivi: extrem de rezistent, independent, inteligent și cu un puternic instinct de haită.
”El, nativ, este un câine primitiv. Este o rasă care nu s-a combinat. Este o rasă pură. Este unul dintre puținii care a rămas pur”, ne-a spus Aurora Hoekstra, care crește și Cavalier King Charles Spaniel.
Invitații noștri apreciază husky-ul pentru energia și entuziasmul său ”contagios”, dar și pentru loialitatea și prietenia pe care le oferă. E un câine inteligent, ștrengar, mereu dornic de aventuri și perfect pentru cineva activ.
”I-am făcut o surpriză soțului în 2017. I-am luat un mascul frumos. Un exemplar superb, roșcat, cu pedigree. Din joacă, l-am antrenat în jurul mesei să vină după recompense. Să stea în poziție. Să mă asculte. Am arătat videoclipul altei crescătoare și a spus de ce nu mă duc la concurs. Și așa am făcut. Mi-a luat premiu cel mai frumos baby la București. Da, la categoria între trei și șase luni. Dar husky este câine de haită. Nu-i place să stea singur. Nu prea interacționa cu ciobăneștii. Iar cu cea din casă nici atât, i se părea că e un ghem cu păr. Și n-am avut încotro decât să-i iau un partener. Și am mai luat o fată de la o crescătoare. Dar am căutat-o mult, pentru că am vrut o femelă tehnică. Fata aceea mi-a fost printre primii doi husky la concursul de puppy la Mondiale. Printre primii patru la concursul de Mondiale pentru adulți. Numărul 1 Husky în Benelux în 2019. Deci era de neoprit”, a mai adăugat invitata noastră.
Urletul husky-ului siberian este o trăsătură distinctivă, amintind de strămoșii săi lupii și de instinctul său de haită. Nu tot timpul, punctează invitații noștri. Acest cântec este modul său de a comunica și de a-și exprima emoțiile, atrăgând atenția și conectându-se cu cei din jur. ”Nu urlă întotdeauna. Este un mit. Ei urlă de bucurie doar. Sunt câteva secunde. Am un băiat care câteodată mi se pare că îmi zice și I love you”.
Meine Hoekstra ne-a vorbit despre puterea vindecătoare a timpului petrecut alături de acest câine vibrant. Energia și personalitatea jucăușă a unui husky pot transforma complet starea de spirit.
”Sunt maeștri ai evadării. Așa că trebuie să ai o casă potrivită și o curte, altfel, cu siguranță, ei vor încerca să fugă. Dar oferă dragoste și afecțiune. Sunt adevărați câini de familie, extrem de loiali. De fiecare dată când plec, chiar și cinci minute sau în trecut eram plecat de acasă patru săptămâni, sunt o explozie de fericire. Așadar, este viață frumoasă alături de husky. Dacă te simți la pământ, petrece puțin timp cu un husky”, ne-a spus Meine Hoekstra.
Cinci husky, doi bulldogi francezi, un mare danez și trei cavalieri. Toți sunt membrii familiei Hoekstra și se înțeleg foarte bine. ”Suntem o familie mare și se acceptă unul pe altul pentru că stau toți împreună. Dacă îi separi, în acel moment va începe conflictul. Lăsându-i pe toți împreună vor socializa, se vor cunoaște și nu vor fi probleme”, a adăugat invitatul nostru. Născut în Olanda, Meine a venit pentru prima oară în România în anul 2005, pentru un weekend. Acum ne mărturisește că ”aici este casa mea, aici este familia. Și n-am nici cea mai mică intenție să mă întorc.”
- Te-ar putea interesa si:
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?