Auzim adesea stăpâni de căței care spun că nu pot lăsa animalul singur pentru că devine anxios. Despre asta vom vorbi sâmbăta aceasta la Digi Animal Club, de la ora 13:00, alături de doi oameni pasionați de chinologie. Sunt dresori, crescători și antreprenori: Olivia Pamfil și Dan Cosmin Sîrbu.
În primul rând, să aflăm cum se manifestă anxietatea, care așa cum ne spun invitații noștri, se manifestă diferit, de la câine la câine.
”Uneori, câinele urlă în casă cât timp stăpânul este plecat. Alteori, câinele distruge sau se poate strica pe el. E cunoscută faza când câinele își aleargă coada, dar tot din anxietate vine. Și așa se ajunge la tăiat coada. Își face nevoile în mijlocul casei. Pur și simplu, nu o face din răzbunare în vreun fel, doar că se emoționează. Anxietatea este o emoție”, ne-a spus Dan Sîrbu, instructor canin.
În funcție de temperament, câinele poate produce daune destul de mari. Cum telecomenzile ajung să fie cazuri dintre cele mai banale, alții aspiră la ”trofeele” ancorate pe perete. ”Distrug tot. Am avut un caz cu un cățel care a smuls o plasmă de pe perete. După ce a smuls televizorul din perete, a început să roadă la el. Gândiți-vă că telecomenzile se mănâncă mai des”, a spus Dan Sîrbu.
Anxietatea se poate dobândi pe parcurs sau poate fi moștenită genetic. ”Sunt câini care pot fi anxioși pe toate planurile. Le e frică de câini, de oameni, de sunete și le e frică să rămână singuri și e doar o manifestare a anxietății generalizate, iar cu asta au venit din naștere. Apoi, mai sunt câini care au dezvoltat anxietate de separare. Sunt câini care au predispoziție la anxietate de separare. Mă refer la rasele de vânătoare, care au scopul în viață să vâneze. Dacă scopul lor în viață e să stea pe canapea au tendința să aibă anxietate. Mai sunt cazuri care se pot întâlni la orice tip de rasă: Cane Corso, Dobermann, Pitbull. Se întâmplă pentru că stau non-stop cu stăpânii de când sunt mici. Și după pandemie, câinele, ajungând să fie lăsat singur, se panichează”, a mai spus Olivia Pamfil.
Tot invitata noastră a mai punctat că relația greșită pornește de la umanizarea câinelui. ”Câinele e din familia canidelor, noi suntem niște primate și avem două limbaje diferite. Și nevoi complet diferite. Noi tratăm câinele ca și cum ar fi o maimuțică. Deci dacă ne-am lua un mic cimpanzeu ar fi mai bine. Numai că ăla e chinez, noi vorbim în franceză, avem culturi diferite, limbaje diferite, înțelege altceva decât trebuie.
Când iei un câine și îl urci pe tine, în limbajul nostru înseamnă <<te iubesc și am grijă de tine>>. Ei când se coțăie unul pe celălalt înseamnă că <<eu sunt peste tine>>. Se poziționează superior fizic față de celălalt”, a mai spus Olivia Pamfil, pe care o puteți urmări sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”