Zilnic sunt abandonați în întreaga lume mii de câini. Unul dintre motivele invocate fiind faptul că nu știu să se comporte. Câinii care nu au fost corect socializați devin anxioși sau chiar agresivi în prezenta unor persoane străine. Pot avea un comportament distructiv acasă sau pot reacționa cu agresivitate față de alte animale.
Subiectul pe care-l abordăm sâmbăta aceasta la Digi Animal Club este socializarea câinilor. Invitatele noastre sunt Olivia Pamfil, instructor de dresaj canin și colega ei Cristina Andronic.
Socializarea reprezintă procesul prin care cățeii sunt expuși la diverse medii sociale, fiind esențială interacțiunea lor atât cu oamenii, cât și cu alți câini. Acest aspect este crucial pentru dezvoltarea echilibrată a comportamentului lor, deoarece cățeii sunt, la fel ca și noi, ființe sociale. Prin socializare timpurie, cățeii devin mai încrezători, mai prietenoși și mai bine adaptați la diverse situații, ceea ce contribuie la formarea unei legături armonioase cu stăpânii și la evitarea problemelor de comportament în viitor.
”Socializarea este expunerea cățeilor la mediile sociale, esențiale fiind interacțiunea cu oamenii și cu alți câini. Tocmai pentru că ei sunt la rândul lor ființe sociale. Ei fac parte din haită, ei gândesc în sistem de haită. Câinele nu este solitar. Ei funcționează în sistem de haită, ceea ce din punctul lor de vedere se întâmplă și într-o familie. Pentru ei, familia e tot o haită.
De aceea este bine, ca după ce termină vaccinurile, să începem să-l expunem la stimuli și să-l socializăm. Cu oamenii pentru că va interacționa cu ei pe tot parcursul vieții. Cu alți câini pentru că-i oferă lui echilibru, ocazia să-și descarce energia și-l învață cum să reacționeze corect în prezența lor”, ne-a spus Olivia Pamfil.
Crescătorii de câini pun accent pe socializarea timpurie, asigurându-se că puiul este expus la diferiți stimuli încă din primele săptămâni de viață. În primele opt săptămâni, cățelul își petrece timpul alături de mama și frații săi, învățând comportamente esențiale. Un crescător responsabil îl va expune pe cățel la diverse sunete, mirosuri și interacțiuni pentru a-l ajuta să devină încrezător și echilibrat, pregătindu-l astfel pentru tranziția către noua lui familie și viața de adult.
”Un crescător serios, dacă luăm căței de rasă, încurajează socializarea de mic. Câinele ajunge să-și petreacă primele opt săptămâni din viață cu mama și cu frații lui. Din acest motiv nu trebuie să luăm un câine mai devreme de opt săptămâni. Nu este nici legal. Acolo învață cum să interacționeze corect, acolo învață cum să fie câine. Acolo are prima joacă cu frații lui, învață să fie cățel în haită. Învață limitele, de la mama lui, învață cum să se comporte, că trebuie să asculte, învață corecție. Până când pleacă de acolo, un crescător serios expune cățelul la fel și fel de stimuli. Noi, de exemplu, avem pisici. Și cățeii se întâlnesc cu pisicile. Sunt crescători care fac puppy culture. Este un program prin care cățelul este expus la tot felul de stimuli și de situații”, ne-a mai zis Olivia Pamfil.
Este importantă interacțiunea cu alți câini, dar trebuie să fim atenți la temperamentul acestora pentru a evita experiențele traumatizante. Socializarea corectă înseamnă ca puiul să fie calm și confortabil în preajma altor animale și oameni, fără a fi obligat să interacționeze direct. Scopul este ca el să învețe să trăiască liniștit în prezența celorlalți, dezvoltându-se armonios și încrezător.
”Avem perioada de vaccinare. Până nu a terminat imunizarea, nu poți să scoți cățelul pentru că riști să facă parvoviroză și să moară. Și atunci faci socializare când mai vin oameni pe la tine. Sau cine are timp îl poate scoate la o plimbare cu mașina și-l expune numai să vadă lucrurile.
Începem cu socializarea, expunerea la stimuli. Important! Socializarea nu înseamnă că îl iau și să-l arunc într-un țarc cu câini. Important e să se joace cu alți câini, dar trebuie să fim atenți ce fel de câini. Că poate căpăta niște traume. Socializarea nu înseamnă că trebuie să fie mângâiat de toți oamenii, că trebuie să se joace cu toți câinii.
Socializarea înseamnă să fie calm și să trăiască împreună în același spațiu cu alții”, a mai spus Olivia Pamfil, completată de Cristina Andronic: ”Există limite care trebuie impuse chiar și oamenilor care vin spre noi, spre câinele nostru. Cățelul trebuie să învețe să fie docil, dar și omul care vine spre noi trebuie să respecte câteva limite. Nu trebuie eu, ca stăpân de câine, să-i spun unui copil să nu se apropie, ci această limită trebuie impusă de părintele lui”.
Mai multe detalii despre socializarea câinilor primiți sâmbătă, la ora 13.00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?