Ce știm noi despre prepeliță? Este o pasăre migratoare, că doar ne-a învățat la școală Alexandru Brătescu Voinești, în povestirea sa ”Puiul”, că vine din Africa. E campioană la camuflaj pentru că-i aproape imposibil să o pozăm în sălbăticie. Are un cântec foarte frumos. Mai știm că există prepelițe de crescătorie și că au ouăle pestrițe.
Alături de noi este Alex Anghel, un tânăr antreprenor din Hotarele, județul Giurgiu, care pentru început, ne-a vorbit despre prepelița Jumbo Gold.
”Am aici o prepeliță Jumbo Gold, care este foarte bună pentru randamentul la ouă. Asta până pe la vârsta de opt luni, când nu mai au același randament și încep să consume mai mult decât produc. Dar, pot să vă spun că dacă au toate condițiile, au ziua și oul. Dacă vrem să le forțăm, deși nu e indicat că vor îmbătrâni mult mai repede, le putem ține lumina non-stop și atunci în 24 de ore există șanse să dea două ouă”, ne-a spus Alex Anghel care are în ograda sa găini, prepelițe, iepuri, pisici, căței, rațe și capre.
În sălbăticie, prepelița este o pasăre migratoare. Dar cum se adaptează în crescătorie? De ce condiții are nevoie? Alex Anghel ne-a explicat cazul său. ”Eu le cresc în cuști supraetajate, în care au mâncare și apă la discreție. În partea de jos au o tavă unde cad dejecțiile lor. Prepelițele n-au contact cu acestea. Le fac curat, iar temperatura și umiditatea sunt controlate tot timpul”.
Cât despre beneficiile ouălor de prepeliță, Alex Anghel spune că mulți dintre clienții săi, în special în rândul vârstnicilor, preferă aceste ouă în lupta lor cu colesterolul.
Deşi sunt mai mici decât ouăle de găină, ouăle de prepeliţa conţin cantităţi de la 5 până la 15 ori mai mari de vitamine şi minerale esenţiale, (fosfor, fier, vitamina B1 şi B2).
”Ouăle de prepeliță au colesterolul scăzut. Oamenii mai plinuți pot consuma mai liniștiți aceste ouă, în detrimental celor de găină. Aceste ouă sunt bogate în vitamine și minerale. Există foarte multe cure care se țin. Cea mai cunoscută este cea de 30 de zile, dimineața, cinci ouă crude, pe stomacul gol, băute”.
Sâmbătă, la ora 13.00, primim și alte sfaturi despre nutriție, Aflăm cum se folosește o clocitoare sau care sunt condițiile necesare creșterii prepelițelor.
”Cel mai mult contează să-ți placă ceea ce faci. M-am convins de chestia asta și o dau ca sfat pentru toată lumea. Eu nu-mi dau seama cât de grea este munca pe care o fac sau cât de mult durează. La mine trece ziua și nici nu mi-am dat seama că a trecut ziua. Îmi place ceea ce fac, îmi place ce văd după ce am trecut eu prin locul acela. Asta e cea mai bună treabă și pe toată lumea încurajez: faceți ce vă place!” – Alex Anghel, fermier.
- Te-ar putea interesa si:
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”