Cercetatorii au descoperit cele mai rapide furnici din lume in dunele din desertul Sahara. Viteza e rezultatul adaptarii micilor insecte la mediul extrem din desert si le ajuta sa caute hrana in temperaturile ridicate, scrie The Guardian.
Furnicile argintii de Sahara (sau Cataglyphis bombycina) au evoluat pentru a se putea deplasa prin desert in timpul zilei, pentru ca atunci gasesc hrana din abundenta. Pe cand alte animale se ascund de razele soarelui, furnicile ies afara din cuib cand temperaturile sunt cel mai ridicate si alearga dupa mancare.
Pentru a supravietui, furnicile pot atinge viteze impresionante si au si fire de par argintiu pe corp, de aici si numele.
Citeste si: Cele mai rapide falci din regnul animal. Vietuitoarea care a doborat recordul la capitolul viteza
Imaginile surprinse cu micile insecte alergand deasupra nisipului demonstreaza ca furnicile pot atinge viteze de 1 m/secunda, adica echivalentul unei pisici domestice ce poate alerga la aproape 200 km/h.
Cu cat alergau mai repede furnicile, cu atat sareau mai mult in aer - uneori, toate cele 6 picioare ale insectelor erau in aer. La viteza maxima, insectele strabateau o distanta de 108 ori mai mare decat propriul corp pe secunda.
Citeste si: Specia de furnici ce colectioneaza craniile inamicilor ucisi. Motivul macabru pentru care le pastreaza
“Zboara prin aer fara sa aiba picioarele pe pamant de la pas la pas” chiar si la viteze mai mici, sustine Saraj Pfeffer, ce studiaza comportamentul animalelor in cadrul Universitatii Ulm, din Germania.
Furnicile pot acoperi o distanta de 85.5 cm pe secunda in 47 de pasi, un ritm de 10 ori mai mare decat numarul de pasi pe minut al lui Usain Bolt. Intre fiecare pas, picioarele furnicii pot atinge pamantul si doar timp de 7 milisecunde. Studiul ce detaliaza performanta inedita a furnicilor a fost publicat in Jurnalul de Biologie Experimentala.
- Te-ar putea interesa si:
- Tu știai asta? Furnicile pot efectua amputaţii salvatoare pe colegii de muşuroi răniţi
- Semnalele chimice ale furnicilor ar putea fi utilizate pentru alungarea căpuşelor
- Pe Terra trăiesc 20 de cvadrilioane de furnici. Cercetătorii au realizat cea mai minuţioasă estimare până la această dată