Biologul marin Nan Hauser a avut o interactiune surprinzatoare cu o balena cu cocoasa de 22.700 kg atunci cand mamiferul masiv a incercat sa o scoata din apa in apropierea Insulelor Cook. Initial, experta nu a inteles exact ce se intampla, insa si-a dat seama ca balena incerca, de fapt, sa o salveze de un rechin aflat in apropiere, scrie LiveScience.
“Am petrecut aproape 28 de ani sub apa cu balene si niciodata nu am dat de o balena ce m-a atins atat de mult si era atat de hotarata sa ma puna pe capul ei, burta ei, spatele ei si, cel mai des, sa incerce sa ma ascunda sub aripioara ei laterala,” a declarat Hauser pentru Daily Mirror.
Citeste si: Mamele balena soptesc puilor pentru a se apara de pradatori. Cum reusesc
“Daca ma lovea prea tare sau dadea in mine cu inotatoarele sau cu coada, mi-ar fi rupt oasele si organele. Daca ma tinea sub aripioara ei, m-as fi inecat...eram sigura ca probabil va fi o interactiune mortala.”
Desi Hauser a crezut initial ca balena o va omori, adevarul e ca mamiferul gigant incerca sa o salveze de la moarte. Abia dupa ce Hauser a iesit din apa si s-a intors pe vasul de cercetare al echipei sale a observat un rechin taur de 4.5 m ce dadea tarcoale in cealalta parte a balenei.
Citeste si: Balenele cu cocoasa folosesc o metoda ingenioasa pentru a-si prinde cina: VIDEO
Hauser si echipa ei au reusit sa surprinda in imagini interactiunea si experta e convinsa ca demonstreaza ca balena erou nu voia s-o atace, ci s-o protejeze de rechinul periculos din apropiere.
Citeste si: Un grup de mamifere marine si-a revenit din pragul disparitiei. Cum a reusit
Mai mult, Hauser a aflat ca atunci cand balena incerca sa o ridica deasupra apei pentru a o proteja de pradator, o alta balena din apropiere lovea apa din apropierea rechinului pentru a-l tine la distanta.
Nu e prima data cand o balena cu cocoasa incearca sa salveze o alta specie de un pradator periculos. Altruismul acestei specii e foarte bine documentat - in 2009, biologul Robert Pitman a surprins o balena ce proteja o foca de un grup de balene ucigase.
Citeste si: Bunicile balene ucigase cresc sansele de supravietuitoare ale nepotilor. Cum reusesc
Pitman a studiat interactiunile balenelor cu cocoasa si balenelor ucigase din 1951 pana in 2012 si a observat ca procesul de protejare a focilor are loc mai des decat ne-am imagina. Balanele cu cocoasa se aduna in grupuri mai mari si parcurg distanta foarte mari uneori pentru a intrerupe atacurile balenelor ucigase, indiferent de ce animal e atacat de orci in acel moment. Pitman ca acest instinct de protejare provine de la dorinta balenelor cu cocoasa de a-si proteja puii de pradatori.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără să-l întrebi”
- Imagini inedite cu două suricate care își arată afecțiunea în fața unui fotograf. S-au îmbrățișat și s-au jucat fără rețineri
- Doi tigri, surprinși în timp ce „dansează” în India. Imaginile sunt virale în mediul online