Cercetători din Ungaria au creat din greșeală un hibrid bizar a doi pești ce s-au separat în arborele evoluției în urmă cu 184 de milioane de ani. Deși mediul natural al celor două specii e complet diferit, au reusit să se reproducă, scrie Science Alert.
Cercetătorii au pus sperma unui pește spatulă american lângă ouă de sturion rusesc în laborator în incearcarea de a induce reproducere asexuată în cazul sturionului printr-un proces numit ginogeneză.
Procesul nu a funcționat cum au sperat cercetătorii - ADN-ul a fost transferat din greșeală, ceea ce a dus la crearea unei noi specii, numite “sturddlefish”, un hibrid al celor două specii, ceea ce probabil nu s-ar fi format în mod natural, fără intervenția umană.
“M-am uitat de două ori când l-am văzut,” a declarat ecologul acvatic Solomon David pentru The New York Times. “Pur și simplu nu-mi venea să cred. M-am gândit, hibridizare între un sturion și un pește spatulă? N-are cum.”
Deși noua specie e probabil sterilă, că alti hibrizi, pare să supraviețuiască la un ritm similar cu peștele spatulă.
Sturionul trăiește pe fundul marilor și lacurilor în Europa de est și Orientul Mijlociu și nu se găsesc în SUA, unde trăiește peștele spatulă. Ambele specii se află în stadiul critic de dispariție, la fel că rudele lor - în 2020, peștele spatulă din China a dispărut pentru totdeauna și sturionul e considerat “în stadiu mai critic de dispariție decât orice alt grup de specii”.
- Te-ar putea interesa si:
- Bilanț tragic la final de an. Oamenii de știință, îngrijorați după ce nu mai puțin de 126 de tigri au murit în 2021
- Descoperire inedită în Cambodgia. Cercetătorii au găsit opt pui de crocodil dintr-o specie aflată în pericol de dispariție
- Peste 60 de pinguini pe cale de dispariție, găsiți morți în Africa de Sud. Ce suspectează oficialii