shutterstock_708732331

Putem lua coronavirus de la câini?

Proprietarii de câini se confruntă cu un risc crescut  de infectare cu virusul SARS-CoV-2, acesta fiind cu 78 la sută mai mare decât în cazul persoanelor obișnuite. De asemenea, livrările de produse alimentare la domiciliu dublează riscul, arată un studiu realizat de Universitatea din Granada și Școala Andaluză de Sănătate Publică din Spania.

Cercetătorii spanioli au analizat modul în care diferite comportamente modifică probabilitatea oamenilor de a contracta virusul și au descoperit că livrările la domiciliu și plimbatul câinilor au un efect semnificativ.

Ei au sugerat ca patrupezii pt propaga răspândirea virusului prin atingerea suprafețelor contaminate, transmițându-l apoi proprierarilor lor.  Totuși, experții nu cunosc, deocamdată, cât de mult răspândesc animalele virusul.  De-a lungul timpului, însă,  au fost câteva cazuri de coronavirus confirmate la pisici și câini, care au contractat virusul în urma contactului cu alte specii. 

Citește și: Momentul în care o pisică maidaneză a apărut la ușa femeii care o hrănea zi de zi cu puii ei. Imaginile sunt virale

Oamenii de știință care au efectuat studiul susțin că proprietarii de câini ar trebui să fie foarte atenți în ceea ce privește igiena în timpul și după ce au scos animlele în aer liber.

Pasionat de regine și prințese? Hai în Digi Online să vezi Soţia prinţului: Meghan Markle, azi de la 21:00, numai pe Digi Life!

Cercetătorii au realizat un studiu pe 2.086 de persoane din Spania, dintre care aproximativ 41% aveau vârsta între 40 și 54 de ani.

Oamenii au fost întrebați ce au făcut în timpul pandemiei și dacă au avut coronavirus, iar apoi cercetătorii au comparat rezultatul pentru a stabili care dintre activități au fost cele mai riscante. Astfel, s-a constatat că 98 de persoane au fost infectate cu COVID-19, adică 4,9% din grup.

Livrările de la supermarket reprezintă un risc crescut de infectare, cu 94% mai periculos decât mersul efectiv la magazin. Lucratul la birou, în loc de acasă, a determinat de asemenea o creștere a riscului cu 76% - au mai constatat cercetările.

"Rezultatele cercetării noastre reprezintă un avertisment în ceea ce privește numeroasele contaminări în rândul proprietarilor de câini", a declarat profesorul Cristina Sánchez González.

"Motivul pentru care riscul de infectare este mai mare nu a fost încă elucidat. Având în vedere deficitul de resurse în diagnosticarea SARS-CoV-2 la om, este puțin probabil ca acest lucru să se poată face și pentru câini.", a mai explicat profesorul. 

Citește și: Parazitul “vampir” care devorează limba gazdei și o înlocuiește. Ce animale atacă

Profesorul Sánchez González a declarat că nu există suficiente informații pentru a putea spune dacă animalele răspândesc virusul la fel ca oamenii sau pur și simplu au venit în contact cu suprafețe și apoi au luat virusul.

Este posibil ca virusul să se răspândească prin fecalele lor”, a adăugat ea.

Studiul susține că nu are sens ca, de teama răspândirii virusului, să se închidă locurile de joacă, iar parcurile pentru câini să rămână deschise, cu atât mai mult cu cât aceștia pot răspândi virusul.

"În mijlocul unei pandemii și în absența unui tratament sau a unui vaccin eficient, măsurile de igienă preventivă sunt singura salvare, iar aceste măsuri ar trebui aplicate și câinilor, care, potrivit studiului nostru, par să crească direct sau indirect riscul de contaminare", a mai adăugat profesoara Sánchez González.

Studiul a fost publicat în revista Environmental Research.

POȚI LUA COVID-19 DE LA ANIMALUL TĂU DE COMPANIE?

Animalele au sau nu coronavirus?

Șansa ca câinele dumneavoastră să se infecteze cu virusul Covid-19 este foarte mică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat: "În ciuda faptului că milioane de oameni au avut Covid-19, numărul de animale de companie bolnave sau infectate este încă mic.”

Câinii și pisicile noastre pot lua Covid-19 atunci când locuiesc cu noi, dar lucrul acesta se întâmplă foarte rar."

Oamenii de știință spun că animalele de companie nu par să se îmbolnăvească de Covid-19, iar diverse organizații de animale de companie și organizații de caritate spun că nu trebuie să ne facem griji.

Primul câine din lume care a avut coronavirusul a murit fără să fi fost bolnav în prealabil și s-a întors acasă la proprietarul său din Hong Kong. Proprietarul, în vârstă de 17 ani, nu a permis să i se facă patrupedului autopsia, așadar cauza exactă a decesului a rămas necunoscută.

Cum ar putea animalele să se infecteze?

Animalele ar putea lua virusul exact ca oamenii, prin căile respiratorii.

"Pisicile se pot infecta cu doze mari de virus de la proprietarii lor, atunci când aceștia au fost infectați., a precizat Profesorul Wood.

Greutatea unei pisici fața de cea a unui om presupune o respirație mult mai mică în comparație cu cea a unui om.

"În plus, pisicile sunt mai predispuse să ia infecția de la stăpân și nu invers."

Atunci când animalele de companie au virusul, acestea au simptomele unei afecțiuni respiratorii.

Downing Street spune că prima pisică infectată în Anglia a avut simptome de infecție respiratorie, cu descărcări nazale și dificultatea de a respira.

Oamenii de știință au arătat că pisicile, dihorii și hamsterii sunt mai predispuși la SARS-CoV-2 spre deosebire de rațe, găini și porci care nu par să fie.

Profesorul William Weir, de la Școala de Medicină Veterinară a Universității din Glasgow, a declarat că: "nu se cunoaște semnificația SARS-CoV-2 ca agent patogen la felină sau canin".

El a mai adăugat că nu există rapoarte care să ateste faptul că virusul trece de la câini la pisici sau invers.

Pot lua oamenii COVID-19 de la animale?

Nu există nicio dovadă că omul ar putea lua coronavirus de la un animal în același mod în care îl ia de la un alt om.

Covid-19 se răspândește în principal prin intermediul picăturilor produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea Nottingham, a declarat că animalele de companie produc "un nivel foarte scăzut al virusului" în comparație cu oamenii.

Oricum, în cazul în care un animal de companie este testat ca fiind pozitiv, proprietarul a avut primul virusul.

"În prezent, nu există dovezi clare prin care să se demonstreze că pisicile, câinii sau alte animale domestice joacă un rol în infectările umane cu SARS-CoV-2.", a spus Profesorul Weir.

Un raport oficial al acestui veterinar de top din Marea Britanie arăta că animalele de companie pot purta virusul pe blană și astfel există riscul de a răspândi boala de la o persoană la alta.

Profesorul Weir preciza: Contactul, precum îmbrățișările, îngrijirea, hrănirea și permiterea animalelor să împartă mâncarea cu altele, ar putea duce la răspândirea virusului.

Documentul, elaborat de directorul veterinar al Regatului Unit, a fost examinat pe 30 aprilie în cadrul unei reuniuni a Grupului consultativ științific pentru situații de urgență (SAGE) al guvernului.

Raportul acestuia avertiza că virusul ar putea supraviețui pe blana animalului de companie, ceea ce înseamnă că: "este posibil ca animalul să fie asemeni unui obiect infectat timp de cel puțin câteva ore și să dea astfel virusul persoanelor din gospodărie", a spus directorul veterinar al Regatului Unit.

Acesta a adăugat că, pentru a preveni răspândirea virusului, proprietarii de animale de companie care au simptome nu ar trebui să lase câinele sau pisica să intre în contact cu alte persoane.

Ce măsuri de prevenție ar trebui să luăm atunci când intrăm în contact cu animalele?

Dacă sunteți bolnav cu Covid-19 se recomandă să limitați contactul cu câinele dumneavoastră.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că: "Se recomandă ca, până când vor exista mai multe informații despre virus, persoanele bolnave să limiteze contactul cu animalele. Acest lucru vă poate ajuta să rămâneți sănătoși atât pe dumneavoastră, cât și animalele dumneavoastră."

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii în siguranță în preajma animalelor de companie:

  • Spală-te pe mâini după atingerea animalelor, a alimentelor, deșeurilor sau proviziilor acestora.

  • Practică o bună igienă pentru animalele de companie și curăță după ele în mod corespunzător.

  • Duceți în mod regulat animalele de companie la veterinar și puneți întrebări legate de de sănătatea acestora.

Credit foto: Shutterstock 

 

Te-ar putea interesa si:
Un leopard de zăpadă de la zoo a fost depistat cu Covid-19. Îngrijtorii nu-și pot explica cum a ajuns să se infecteze
Un câine din rasa Teckel s-a născut cu un colorit deosebit, ce i-a adus 60.000 de fani pe rețelele sociale
Un câine a salvat casa stăpânilor de la incediu după ce i-a alertat pe aceștia prin sistemul de securitate

Programul Zilei

Marți27.07
Miercuri28.07
Joi29.07
Vineri30.07
Sâmbătă31.07
08:00 Salvand-o pe Sirga
09:45 Vestul salbatic al Angliei
10:45 Salvand giganti
12:30 Viata deasupra norilor
13:20 Epopeea Pamantului
13:45 Epopeea Pamantului
14:10 Top 60 animale periculoase
14:35 Top 60 animale periculoase
15:05 Vestul salbatic al Angliei
16:05 Minunata lume a puilor de caine
16:45 Minunata lume a puilor de animale
18:20 Viata deasupra norilor
19:10 Epopeea Pamantului
19:35 Epopeea Pamantului
20:00 Secretele pielii
20:30 Secretele pielii
21:00 soimii: Un nou capitol
21:55 Top 10: Bestii ucigase
22:45 Salvand-o pe Sirga
23:40 Minunata lume a puilor de caine
00:30 Minunata lume a puilor de animale
08:00 Salvand-o pe Sirga
09:45 Vestul salbatic al Angliei
10:40 soimii: Un nou capitol
11:35 Top 10: Bestii ucigase
12:25 Viata deasupra norilor
13:15 Epopeea Pamantului
13:40 Epopeea Pamantului
14:05 Secretele pielii
14:35 Secretele pielii
15:05 Vestul salbatic al Angliei
16:00 Minunata lume a puilor de caine
16:45 Minunata lume a puilor de animale
18:20 Fluviile planetei
19:10 Epopeea Pamantului
19:35 Epopeea Pamantului
20:00 Secretele pielii
20:30 Secretele pielii
21:00 Elanul: Sa facem cunostinta!
22:00 Top 10: Bestii ucigase
22:50 Salvand-o pe Sirga
23:45 Minunata lume a puilor de caine
00:25 Minunata lume a puilor de animale
08:00 Salvand-o pe Sirga
09:40 Vestul salbatic al Angliei
10:40 Elanul: Sa facem cunostinta!
11:40 Top 10: Bestii ucigase
12:30 Fluviile planetei
13:20 Epopeea Pamantului
13:45 Epopeea Pamantului
14:10 Secretele pielii
14:35 Secretele pielii
15:05 Vestul salbatic al Angliei
16:05 Minunata lume a puilor de caine
16:45 Minunata lume a puilor de animale
17:30 Era marilor feline
18:20 Fluviile planetei
19:10 Epopeea Pamantului
19:35 Epopeea Pamantului
20:00 Secretele pielii
20:30 Secretele pielii
21:55 Un horror african
22:45 Salvand-o pe Sirga
23:40 Minunata lume a puilor de caine
00:25 Minunata lume a puilor de animale
08:00 Salvand-o pe Sirga
08:55 Era marilor feline
09:45 Vestul salbatic al Angliei
11:35 Un horror african
12:25 Fluviile planetei
13:15 Epopeea Pamantului
13:40 Epopeea Pamantului
14:05 Secretele pielii
14:35 Secretele pielii
15:05 Vestul salbatic al Angliei
16:00 Pet Parkour
16:05 Minunata lume a puilor de caine
16:50 Minunata lume a puilor de animale
17:35 Era marilor feline
18:25 Fluviile planetei
19:20 Epopeea Pamantului
19:45 Epopeea Pamantului
20:10 Luptand pentru salbaticie
20:35 Luptand pentru salbaticie
21:00 Bestii de oras
21:50 Superputerile vulturului
22:45 Salvand-o pe Sirga
23:40 Minunata lume a puilor de caine
00:35 Minunata lume a puilor de animale
08:00 Salvand-o pe Sirga
08:50 Era marilor feline
09:40 Vestul salbatic al Angliei
10:30 Bestii de oras
11:20 Superputerile vulturului
12:10 Epopeea Pamantului
12:35 Epopeea Pamantului
13:00 Digi Animal Club
13:30 Fluviile planetei
14:25 Luptand pentru salbaticie
14:50 Luptand pentru salbaticie
15:15 Vestul salbatic al Angliei
16:05 Pet Parkour
16:15 Minunata lume a puilor de caine
17:00 Minunata lume a puilor de animale
17:45 Era marilor feline
18:35 Puiul de urs polar
19:25 Epopeea Pamantului
19:50 Epopeea Pamantului
20:15 Luptand pentru salbaticie
20:40 Luptand pentru salbaticie
22:00 Patria ratonilor
23:00 Viata la Zoo
23:50 Minunata lume a puilor de caine

Partenerii noștri

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi-animalworld.tv Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Pinterest pinterest.com Vezi politica de confidenţialitate
_utma, _utmz, _b, _pinterest_cm, _pinterest_pfob, csrftoken
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Ad Manager google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate