shutterstock_708732331

Putem lua coronavirus de la câini?

Proprietarii de câini se confruntă cu un risc crescut  de infectare cu virusul SARS-CoV-2, acesta fiind cu 78 la sută mai mare decât în cazul persoanelor obișnuite. De asemenea, livrările de produse alimentare la domiciliu dublează riscul, arată un studiu realizat de Universitatea din Granada și Școala Andaluză de Sănătate Publică din Spania.

Cercetătorii spanioli au analizat modul în care diferite comportamente modifică probabilitatea oamenilor de a contracta virusul și au descoperit că livrările la domiciliu și plimbatul câinilor au un efect semnificativ.

Ei au sugerat ca patrupezii pt propaga răspândirea virusului prin atingerea suprafețelor contaminate, transmițându-l apoi proprierarilor lor.  Totuși, experții nu cunosc, deocamdată, cât de mult răspândesc animalele virusul.  De-a lungul timpului, însă,  au fost câteva cazuri de coronavirus confirmate la pisici și câini, care au contractat virusul în urma contactului cu alte specii. 

Citește și: Momentul în care o pisică maidaneză a apărut la ușa femeii care o hrănea zi de zi cu puii ei. Imaginile sunt virale

Oamenii de știință care au efectuat studiul susțin că proprietarii de câini ar trebui să fie foarte atenți în ceea ce privește igiena în timpul și după ce au scos animlele în aer liber.

Cercetătorii au realizat un studiu pe 2.086 de persoane din Spania, dintre care aproximativ 41% aveau vârsta între 40 și 54 de ani.

Oamenii au fost întrebați ce au făcut în timpul pandemiei și dacă au avut coronavirus, iar apoi cercetătorii au comparat rezultatul pentru a stabili care dintre activități au fost cele mai riscante. Astfel, s-a constatat că 98 de persoane au fost infectate cu COVID-19, adică 4,9% din grup.

Livrările de la supermarket reprezintă un risc crescut de infectare, cu 94% mai periculos decât mersul efectiv la magazin. Lucratul la birou, în loc de acasă, a determinat de asemenea o creștere a riscului cu 76% - au mai constatat cercetările.

"Rezultatele cercetării noastre reprezintă un avertisment în ceea ce privește numeroasele contaminări în rândul proprietarilor de câini", a declarat profesorul Cristina Sánchez González.

"Motivul pentru care riscul de infectare este mai mare nu a fost încă elucidat. Având în vedere deficitul de resurse în diagnosticarea SARS-CoV-2 la om, este puțin probabil ca acest lucru să se poată face și pentru câini.", a mai explicat profesorul. 

Citește și: Parazitul “vampir” care devorează limba gazdei și o înlocuiește. Ce animale atacă

Profesorul Sánchez González a declarat că nu există suficiente informații pentru a putea spune dacă animalele răspândesc virusul la fel ca oamenii sau pur și simplu au venit în contact cu suprafețe și apoi au luat virusul.

Este posibil ca virusul să se răspândească prin fecalele lor”, a adăugat ea.

Studiul susține că nu are sens ca, de teama răspândirii virusului, să se închidă locurile de joacă, iar parcurile pentru câini să rămână deschise, cu atât mai mult cu cât aceștia pot răspândi virusul.

"În mijlocul unei pandemii și în absența unui tratament sau a unui vaccin eficient, măsurile de igienă preventivă sunt singura salvare, iar aceste măsuri ar trebui aplicate și câinilor, care, potrivit studiului nostru, par să crească direct sau indirect riscul de contaminare", a mai adăugat profesoara Sánchez González.

Studiul a fost publicat în revista Environmental Research.

POȚI LUA COVID-19 DE LA ANIMALUL TĂU DE COMPANIE?

Animalele au sau nu coronavirus?

Șansa ca câinele dumneavoastră să se infecteze cu virusul Covid-19 este foarte mică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat: "În ciuda faptului că milioane de oameni au avut Covid-19, numărul de animale de companie bolnave sau infectate este încă mic.”

Câinii și pisicile noastre pot lua Covid-19 atunci când locuiesc cu noi, dar lucrul acesta se întâmplă foarte rar."

Oamenii de știință spun că animalele de companie nu par să se îmbolnăvească de Covid-19, iar diverse organizații de animale de companie și organizații de caritate spun că nu trebuie să ne facem griji.

Primul câine din lume care a avut coronavirusul a murit fără să fi fost bolnav în prealabil și s-a întors acasă la proprietarul său din Hong Kong. Proprietarul, în vârstă de 17 ani, nu a permis să i se facă patrupedului autopsia, așadar cauza exactă a decesului a rămas necunoscută.

Cum ar putea animalele să se infecteze?

Animalele ar putea lua virusul exact ca oamenii, prin căile respiratorii.

"Pisicile se pot infecta cu doze mari de virus de la proprietarii lor, atunci când aceștia au fost infectați., a precizat Profesorul Wood.

Greutatea unei pisici fața de cea a unui om presupune o respirație mult mai mică în comparație cu cea a unui om.

"În plus, pisicile sunt mai predispuse să ia infecția de la stăpân și nu invers."

Atunci când animalele de companie au virusul, acestea au simptomele unei afecțiuni respiratorii.

Downing Street spune că prima pisică infectată în Anglia a avut simptome de infecție respiratorie, cu descărcări nazale și dificultatea de a respira.

Oamenii de știință au arătat că pisicile, dihorii și hamsterii sunt mai predispuși la SARS-CoV-2 spre deosebire de rațe, găini și porci care nu par să fie.

Profesorul William Weir, de la Școala de Medicină Veterinară a Universității din Glasgow, a declarat că: "nu se cunoaște semnificația SARS-CoV-2 ca agent patogen la felină sau canin".

El a mai adăugat că nu există rapoarte care să ateste faptul că virusul trece de la câini la pisici sau invers.

Pot lua oamenii COVID-19 de la animale?

Nu există nicio dovadă că omul ar putea lua coronavirus de la un animal în același mod în care îl ia de la un alt om.

Covid-19 se răspândește în principal prin intermediul picăturilor produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea Nottingham, a declarat că animalele de companie produc "un nivel foarte scăzut al virusului" în comparație cu oamenii.

Oricum, în cazul în care un animal de companie este testat ca fiind pozitiv, proprietarul a avut primul virusul.

"În prezent, nu există dovezi clare prin care să se demonstreze că pisicile, câinii sau alte animale domestice joacă un rol în infectările umane cu SARS-CoV-2.", a spus Profesorul Weir.

Un raport oficial al acestui veterinar de top din Marea Britanie arăta că animalele de companie pot purta virusul pe blană și astfel există riscul de a răspândi boala de la o persoană la alta.

Profesorul Weir preciza: Contactul, precum îmbrățișările, îngrijirea, hrănirea și permiterea animalelor să împartă mâncarea cu altele, ar putea duce la răspândirea virusului.

Documentul, elaborat de directorul veterinar al Regatului Unit, a fost examinat pe 30 aprilie în cadrul unei reuniuni a Grupului consultativ științific pentru situații de urgență (SAGE) al guvernului.

Raportul acestuia avertiza că virusul ar putea supraviețui pe blana animalului de companie, ceea ce înseamnă că: "este posibil ca animalul să fie asemeni unui obiect infectat timp de cel puțin câteva ore și să dea astfel virusul persoanelor din gospodărie", a spus directorul veterinar al Regatului Unit.

Acesta a adăugat că, pentru a preveni răspândirea virusului, proprietarii de animale de companie care au simptome nu ar trebui să lase câinele sau pisica să intre în contact cu alte persoane.

Ce măsuri de prevenție ar trebui să luăm atunci când intrăm în contact cu animalele?

Dacă sunteți bolnav cu Covid-19 se recomandă să limitați contactul cu câinele dumneavoastră.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că: "Se recomandă ca, până când vor exista mai multe informații despre virus, persoanele bolnave să limiteze contactul cu animalele. Acest lucru vă poate ajuta să rămâneți sănătoși atât pe dumneavoastră, cât și animalele dumneavoastră."

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii în siguranță în preajma animalelor de companie:

  • Spală-te pe mâini după atingerea animalelor, a alimentelor, deșeurilor sau proviziilor acestora.

  • Practică o bună igienă pentru animalele de companie și curăță după ele în mod corespunzător.

  • Duceți în mod regulat animalele de companie la veterinar și puneți întrebări legate de de sănătatea acestora.

Credit foto: Shutterstock 

 

Te-ar putea interesa si:
Un câine furat s-a întors la stăpânii săi după șase ani: ”Ne pierdusem orice urmă de speranță!”
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”
MeowTalk, aplicația care traduce mieunatul pisicii tale

Programul Zilei

Miercuri02.12
Joi03.12
Vineri04.12
Sâmbătă05.12
Duminică06.12
Luni07.12
Marți08.12
08:00 Drumul apelor
08:55 Nascut in salbaticie
09:45 Serengeti
10:40 Secretele pielii
11:10 Secretele pielii
11:40 Insulele Canare
12:30 Fluviile planetei
13:20 Animale la datorie
13:40 Animale la datorie
14:05 Vestul salbatic al Angliei
15:05 Serengeti
16:00 Viata secreta a animalelor de ferma
16:50 Garda Naturii
17:35 Nascut in salbaticie
18:25 Minunata lume a puilor de caine
19:10 Animale la datorie
19:35 Animale la datorie
20:00 Vestul salbatic al Angliei
21:00 Salvand-o pe Sirga
21:50 Planeta rinocerilor
22:00 Comportamentul animalelor
23:00 Drumul apelor
23:55 Viata secreta a animalelor de ferma
00:40 Garda Naturii
08:00 Drumul apelor
08:55 Nascut in salbaticie
09:45 Serengeti
10:40 Salvand-o pe Sirga
11:35 Comportamentul animalelor
12:35 Minunata lume a puilor de caine
13:20 Animale la datorie
13:45 Animale la datorie
14:10 Vestul salbatic al Angliei
15:10 Serengeti
16:05 Viata secreta a animalelor de ferma
16:55 Garda Naturii
17:40 Nascut in salbaticie
18:30 Minunata lume a puilor de caine
19:15 Animale la datorie
19:40 Animale la datorie
20:05 Vestul salbatic al Angliei
21:00 Salvand giganti
21:50 Planeta rinocerilor
22:00 Comportamentul animalelor
22:55 Insulele Canare
23:45 Viata secreta a animalelor de ferma
00:35 Garda Naturii
08:00 Insulele Canare
08:55 Nascut in salbaticie
09:45 Serengeti
10:40 Salvand giganti
11:35 Comportamentul animalelor
12:35 Minunata lume a puilor de caine
13:20 Animale la datorie
13:45 Animale la datorie
14:10 Vestul salbatic al Angliei
15:05 Serengeti
16:00 Salbaticul Mexic
16:50 Garda Naturii
17:35 Nascut in salbaticie
18:25 Minunata lume a puilor de caine
19:10 Animale la datorie
19:35 Animale la datorie
20:00 Vestul salbatic al Angliei
21:00 Amazonul ascuns
22:00 Comportamentul animalelor
22:55 Insulele Canare
23:45 Salbaticul Mexic
00:35 Garda Naturii
08:00 Insulele Canare
08:50 Nascut in salbaticie
09:35 Serengeti
10:30 Amazonul ascuns
11:25 Comportamentul animalelor
12:20 Minunata lume a puilor de caine
13:00 Digi Animal Club
13:30 Animale la datorie
13:55 Animale la datorie
14:20 Vestul salbatic al Angliei
15:20 Serengeti
16:10 Salbaticul Mexic
17:05 Garda Naturii
17:50 Oamenii mlastinii
18:35 Minunata lume a puilor de caine
19:15 Animale la datorie
19:40 Animale la datorie
20:05 Vestul salbatic al Angliei
21:00 Un safari de neuitat
21:25 Un safari de neuitat
21:50 Viata deasupra norilor
22:45 Pericol de extinctie
23:40 Salbaticul Mexic
00:40 Garda Naturii
08:00 Pericol de extinctie
08:55 Oamenii mlastinii
09:45 Serengeti
10:40 Digi Animal Club
11:10 Un safari de neuitat
11:35 Un safari de neuitat
12:00 Minunata lume a puilor de caine
12:45 Animale la datorie
13:10 Animale la datorie
13:35 Vestul salbatic al Angliei
14:25 Serengeti
15:20 Albania neimblanzita
16:15 Salbaticul Mexic
17:05 Garda Naturii
17:50 Oamenii mlastinii
18:35 Minunata lume a puilor de caine
19:20 Animale la datorie
19:45 Animale la datorie
20:10 Vestul salbatic al Angliei
21:00 Salvand-o pe Sirga
21:50 Planeta rinocerilor
22:00 Viata deasupra norilor
22:50 Pericol de extinctie
23:45 Salbaticul Mexic
00:40 Garda Naturii
08:00 Pericol de extinctie
08:55 Oamenii mlastinii
09:45 Totul despre animale
10:30 Salvand-o pe Sirga
11:25 Viata deasupra norilor
12:15 Minunata lume a puilor de caine
13:00 Animale la datorie
13:25 Animale la datorie
13:50 Vestul salbatic al Angliei
14:40 Totul despre animale
15:20 Planeta rinocerilor
15:30 Camuflaj
16:15 Jungla urbana: Manaus
17:05 Garda Naturii
17:50 Oamenii mlastinii
18:35 Minunata lume a puilor de caine
19:15 Animale la datorie
19:40 Animale la datorie
20:05 Memorii de elefant
21:00 Irlanda salbatica: La capatul lumii
21:50 Planeta rinocerilor
22:00 Viata deasupra norilor
22:50 Pericol de extinctie
23:45 Jungla urbana: Manaus
00:40 Garda Naturii
08:00 Pericol de extinctie
08:55 Oamenii mlastinii
09:40 Totul despre animale
10:25 Irlanda salbatica: La capatul lumii
11:20 Viata deasupra norilor
12:15 Minunata lume a puilor de caine
12:55 Animale la datorie
13:20 Animale la datorie
13:45 Memorii de elefant
14:35 Totul despre animale
15:20 O minune africana
16:10 Jungla urbana: Manaus
17:00 Garda Naturii
17:45 Oamenii mlastinii
18:30 Minunata lume a puilor de caine
19:15 Animale la datorie
19:40 Animale la datorie
20:05 intoarcerea mistretului
21:00 Un safari de neuitat
21:25 Un safari de neuitat
21:45 Planeta rinocerilor
21:50 Planeta rinocerilor
22:00 Calatorii irlandeze
22:50 Pericol de extinctie
23:45 Jungla urbana: Manaus
00:40 Garda Naturii

Partenerii noștri

Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi-animalworld.tv Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utmt, __utmb, __utmc, __utmz
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY, APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
auth_token, twll, secure_session, guest_id, __utma, remember_checked, remember_checked_on
Pinterest pinterest.com Vezi politica de confidenţialitate
_utma, _utmz, _b, _pinterest_cm, _pinterest_pfob, csrftoken
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Ad Manager google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica de confidențialitate