shutterstock_708732331

Putem lua coronavirus de la câini?

Proprietarii de câini se confruntă cu un risc crescut  de infectare cu virusul SARS-CoV-2, acesta fiind cu 78 la sută mai mare decât în cazul persoanelor obișnuite. De asemenea, livrările de produse alimentare la domiciliu dublează riscul, arată un studiu realizat de Universitatea din Granada și Școala Andaluză de Sănătate Publică din Spania.

Cercetătorii spanioli au analizat modul în care diferite comportamente modifică probabilitatea oamenilor de a contracta virusul și au descoperit că livrările la domiciliu și plimbatul câinilor au un efect semnificativ.

Ei au sugerat ca patrupezii pt propaga răspândirea virusului prin atingerea suprafețelor contaminate, transmițându-l apoi proprierarilor lor.  Totuși, experții nu cunosc, deocamdată, cât de mult răspândesc animalele virusul.  De-a lungul timpului, însă,  au fost câteva cazuri de coronavirus confirmate la pisici și câini, care au contractat virusul în urma contactului cu alte specii. 

Citește și: Momentul în care o pisică maidaneză a apărut la ușa femeii care o hrănea zi de zi cu puii ei. Imaginile sunt virale

Oamenii de știință care au efectuat studiul susțin că proprietarii de câini ar trebui să fie foarte atenți în ceea ce privește igiena în timpul și după ce au scos animlele în aer liber.

Cu gândul la vacanță și călătorii? Hai în Digi Online să vezi Cele mai interesante hoteluri, azi de la 20:05, numai pe Digi Life!

Cercetătorii au realizat un studiu pe 2.086 de persoane din Spania, dintre care aproximativ 41% aveau vârsta între 40 și 54 de ani.

Oamenii au fost întrebați ce au făcut în timpul pandemiei și dacă au avut coronavirus, iar apoi cercetătorii au comparat rezultatul pentru a stabili care dintre activități au fost cele mai riscante. Astfel, s-a constatat că 98 de persoane au fost infectate cu COVID-19, adică 4,9% din grup.

Livrările de la supermarket reprezintă un risc crescut de infectare, cu 94% mai periculos decât mersul efectiv la magazin. Lucratul la birou, în loc de acasă, a determinat de asemenea o creștere a riscului cu 76% - au mai constatat cercetările.

"Rezultatele cercetării noastre reprezintă un avertisment în ceea ce privește numeroasele contaminări în rândul proprietarilor de câini", a declarat profesorul Cristina Sánchez González.

"Motivul pentru care riscul de infectare este mai mare nu a fost încă elucidat. Având în vedere deficitul de resurse în diagnosticarea SARS-CoV-2 la om, este puțin probabil ca acest lucru să se poată face și pentru câini.", a mai explicat profesorul. 

Citește și: Parazitul “vampir” care devorează limba gazdei și o înlocuiește. Ce animale atacă

Profesorul Sánchez González a declarat că nu există suficiente informații pentru a putea spune dacă animalele răspândesc virusul la fel ca oamenii sau pur și simplu au venit în contact cu suprafețe și apoi au luat virusul.

Este posibil ca virusul să se răspândească prin fecalele lor”, a adăugat ea.

Studiul susține că nu are sens ca, de teama răspândirii virusului, să se închidă locurile de joacă, iar parcurile pentru câini să rămână deschise, cu atât mai mult cu cât aceștia pot răspândi virusul.

"În mijlocul unei pandemii și în absența unui tratament sau a unui vaccin eficient, măsurile de igienă preventivă sunt singura salvare, iar aceste măsuri ar trebui aplicate și câinilor, care, potrivit studiului nostru, par să crească direct sau indirect riscul de contaminare", a mai adăugat profesoara Sánchez González.

Studiul a fost publicat în revista Environmental Research.

POȚI LUA COVID-19 DE LA ANIMALUL TĂU DE COMPANIE?

Animalele au sau nu coronavirus?

Șansa ca câinele dumneavoastră să se infecteze cu virusul Covid-19 este foarte mică, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Profesorul James Wood, șeful departamentului de medicină veterinară de la Universitatea din Cambridge, a declarat: "În ciuda faptului că milioane de oameni au avut Covid-19, numărul de animale de companie bolnave sau infectate este încă mic.”

Câinii și pisicile noastre pot lua Covid-19 atunci când locuiesc cu noi, dar lucrul acesta se întâmplă foarte rar."

Oamenii de știință spun că animalele de companie nu par să se îmbolnăvească de Covid-19, iar diverse organizații de animale de companie și organizații de caritate spun că nu trebuie să ne facem griji.

Primul câine din lume care a avut coronavirusul a murit fără să fi fost bolnav în prealabil și s-a întors acasă la proprietarul său din Hong Kong. Proprietarul, în vârstă de 17 ani, nu a permis să i se facă patrupedului autopsia, așadar cauza exactă a decesului a rămas necunoscută.

Cum ar putea animalele să se infecteze?

Animalele ar putea lua virusul exact ca oamenii, prin căile respiratorii.

"Pisicile se pot infecta cu doze mari de virus de la proprietarii lor, atunci când aceștia au fost infectați., a precizat Profesorul Wood.

Greutatea unei pisici fața de cea a unui om presupune o respirație mult mai mică în comparație cu cea a unui om.

"În plus, pisicile sunt mai predispuse să ia infecția de la stăpân și nu invers."

Atunci când animalele de companie au virusul, acestea au simptomele unei afecțiuni respiratorii.

Downing Street spune că prima pisică infectată în Anglia a avut simptome de infecție respiratorie, cu descărcări nazale și dificultatea de a respira.

Oamenii de știință au arătat că pisicile, dihorii și hamsterii sunt mai predispuși la SARS-CoV-2 spre deosebire de rațe, găini și porci care nu par să fie.

Profesorul William Weir, de la Școala de Medicină Veterinară a Universității din Glasgow, a declarat că: "nu se cunoaște semnificația SARS-CoV-2 ca agent patogen la felină sau canin".

El a mai adăugat că nu există rapoarte care să ateste faptul că virusul trece de la câini la pisici sau invers.

Pot lua oamenii COVID-19 de la animale?

Nu există nicio dovadă că omul ar putea lua coronavirus de la un animal în același mod în care îl ia de la un alt om.

Covid-19 se răspândește în principal prin intermediul picăturilor produse atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

Jonathan Ball, profesor de virologie moleculară la Universitatea Nottingham, a declarat că animalele de companie produc "un nivel foarte scăzut al virusului" în comparație cu oamenii.

Oricum, în cazul în care un animal de companie este testat ca fiind pozitiv, proprietarul a avut primul virusul.

"În prezent, nu există dovezi clare prin care să se demonstreze că pisicile, câinii sau alte animale domestice joacă un rol în infectările umane cu SARS-CoV-2.", a spus Profesorul Weir.

Un raport oficial al acestui veterinar de top din Marea Britanie arăta că animalele de companie pot purta virusul pe blană și astfel există riscul de a răspândi boala de la o persoană la alta.

Profesorul Weir preciza: Contactul, precum îmbrățișările, îngrijirea, hrănirea și permiterea animalelor să împartă mâncarea cu altele, ar putea duce la răspândirea virusului.

Documentul, elaborat de directorul veterinar al Regatului Unit, a fost examinat pe 30 aprilie în cadrul unei reuniuni a Grupului consultativ științific pentru situații de urgență (SAGE) al guvernului.

Raportul acestuia avertiza că virusul ar putea supraviețui pe blana animalului de companie, ceea ce înseamnă că: "este posibil ca animalul să fie asemeni unui obiect infectat timp de cel puțin câteva ore și să dea astfel virusul persoanelor din gospodărie", a spus directorul veterinar al Regatului Unit.

Acesta a adăugat că, pentru a preveni răspândirea virusului, proprietarii de animale de companie care au simptome nu ar trebui să lase câinele sau pisica să intre în contact cu alte persoane.

Ce măsuri de prevenție ar trebui să luăm atunci când intrăm în contact cu animalele?

Dacă sunteți bolnav cu Covid-19 se recomandă să limitați contactul cu câinele dumneavoastră.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susține că: "Se recomandă ca, până când vor exista mai multe informații despre virus, persoanele bolnave să limiteze contactul cu animalele. Acest lucru vă poate ajuta să rămâneți sănătoși atât pe dumneavoastră, cât și animalele dumneavoastră."

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii în siguranță în preajma animalelor de companie:

  • Spală-te pe mâini după atingerea animalelor, a alimentelor, deșeurilor sau proviziilor acestora.

  • Practică o bună igienă pentru animalele de companie și curăță după ele în mod corespunzător.

  • Duceți în mod regulat animalele de companie la veterinar și puneți întrebări legate de de sănătatea acestora.

Credit foto: Shutterstock 

 

Te-ar putea interesa si:
Un cuplu din Nevada și-a găsit pisica după 5 ani de la dispariție. Felina a călătorit peste 1.930 de kilometri: „Este un miracol”
Momentul în care o pisică se agață de portiera unei mașini în timpul inundațiilor din Dubai. Felina a fost salvată de un polițist
O pisică a devenit vedetă pe TikTok datorită aspectului său neobișnuit. Internauții au fost fascinați: „Seamănă cu Dobby”

Programul Zilei

Vineri26.04
Sâmbătă27.04
Duminică28.04
Luni29.04
Marți30.04
Miercuri01.05
Joi02.05
08:00 Galapagos
08:50 Regate in pericol
09:45 Camera de garda a salbaticiei
10:35 Destinatie salbatica: Columbia
11:25 Salbaticia Orientului Mijlociu
12:20 Decodare
13:15 Salbatic si minunat
14:05 Viata secreta a rechinilor
14:20 Speranta pentru natura salbatica
14:50 Speranta pentru natura salbatica
15:20 Curentul Humboldt
16:20 Mediterana: Viata sub asediu
17:15 Regate in pericol
18:10 Salbaticia Orientului Mijlociu
19:05 Costa Rica: Renasterea naturii
20:00 Salvand animalele
20:30 Salvand animalele
21:00 Migratii
22:00 Eroii salbaticiei
22:25 Eroii salbaticiei
22:45 Eu si familia de gheparzi
23:40 Mediterana: Viata sub asediu
00:35 Curentul Humboldt
08:00 Eu si familia de gheparzi
08:55 Regate in pericol
09:50 Migratii
10:45 Eroii salbaticiei
11:10 Eroii salbaticiei
11:30 Salbaticia Orientului Mijlociu
12:25 Viata secreta a rechinilor
12:45 Viata secreta a rechinilor
13:00 Digi Animal Club
13:30 Costa Rica: Renasterea naturii
14:25 Salvand animalele
14:50 Salvand animalele
15:20 Curentul Humboldt
16:15 Mediterana: Viata sub asediu
17:10 Regate in pericol
18:05 Salbaticia Orientului Mijlociu
19:00 Costa Rica: Renasterea naturii
19:55 Salvand animalele
20:25 Salvand animalele
21:00 Camera de garda a salbaticiei
22:00 Prietenii surprinzatoare
22:50 Eu si familia de gheparzi
23:45 Mediterana: Viata sub asediu
00:40 Curentul Humboldt
08:00 Eu si familia de gheparzi
08:50 Regate in pericol
09:40 Camera de garda a salbaticiei
10:30 Digi Animal Club
11:00 Prietenii surprinzatoare
11:50 Salbaticia Orientului Mijlociu
12:45 Costa Rica: Renasterea naturii
13:40 Salvand animalele
14:15 Salvand animalele
14:45 Viata secreta a rechinilor
15:00 Viata secreta a rechinilor
15:20 Curentul Humboldt
16:20 Planeta verde
17:15 Pradatorii din Carpati
18:05 Salbaticia Orientului Mijlociu
19:00 Costa Rica: Renasterea naturii
19:55 Salvand animalele
20:25 Salvand animalele
21:00 Liga marina
22:00 Jurnal de calatorie: Ursii din Katmai
22:30 Jurnal de calatorie: Ursii din Katmai
22:55 Urangutan in devenire
23:45 Planeta verde
00:35 Curentul Humboldt
08:00 Urangutan in devenire
08:50 Pradatorii din Carpati
09:40 Liga marina
10:35 Jurnal de calatorie: Ursii din Katmai
11:05 Jurnal de calatorie: Ursii din Katmai
11:30 Salbaticia Orientului Mijlociu
12:25 Costa Rica: Renasterea naturii
13:20 Salvand animalele
13:50 Salvand animalele
14:25 Eu si familia de gheparzi
15:20 Glutonul: Un erou modern
16:25 Planeta verde
17:20 Pradatorii din Carpati
18:10 Salbaticia Orientului Mijlociu
19:05 Regate in pericol
20:00 Salvand animalele
20:30 Salvand animalele
21:00 Redati salbaticiei
21:30 Redati salbaticiei
22:00 Cainii zapezilor: in salbaticie
22:55 Urangutan in devenire
23:45 Planeta verde
00:40 Eu si familia de gheparzi
08:00 Urangutan in devenire
08:50 Pradatorii din Carpati
09:40 Redati salbaticiei
10:10 Redati salbaticiei
10:40 Cainii zapezilor: in salbaticie
11:35 Salbaticia Orientului Mijlociu
12:30 Regate in pericol
13:25 Salvand animalele
13:50 Salvand animalele
14:20 Eu si familia de gheparzi
15:15 7 lumi o singura planeta: in spatele camerei
16:20 Planeta verde
17:15 Uliganul pescar
18:10 Ursul negru linia rosie
19:05 Regate in pericol
20:00 Salvand animalele
20:30 Salvand animalele
21:00 Anotimpurile padurii
22:00 intoarcerea uliganului pescar
22:55 Urangutan in devenire
23:45 Planeta verde
00:35 Eu si familia de gheparzi
08:00 Urangutan in devenire
08:50 Uliganul pescar
09:45 Anotimpurile padurii
10:40 intoarcerea uliganului pescar
11:35 Ursul negru linia rosie
12:30 Regate in pericol
13:25 Salvand animalele
13:55 Salvand animalele
14:25 Minunatii porci
15:15 Natura prin ochii ei
15:30 Destinatie salbatica: Indonezia
16:25 Planeta verde
17:20 Migratii
18:15 Pradatorii din Carpati
19:05 Regate in pericol
20:00 Salvand animalele
20:30 Speranta pentru natura salbatica
21:00 Redati salbaticiei
21:30 Redati salbaticiei
22:00 Regatul mareelor
22:50 Planeta insectelor
23:45 Planeta verde
00:40 Destinatie salbatica: Indonezia
08:00 Planeta insectelor
09:00 Migratii
09:55 Redati salbaticiei
10:25 Redati salbaticiei
10:55 Regatul mareelor
11:45 Pradatorii din Carpati
12:35 Regate in pericol
13:30 Salvand animalele
13:55 Speranta pentru natura salbatica
14:25 Badlands: Stanci abrupte viata dura
15:15 Natura prin ochii ei
15:30 Destinatie salbatica: Indonezia
16:25 Planeta verde
17:20 Migratii
18:15 Pradatorii din Carpati
19:10 Bahama Blue
20:00 Speranta pentru natura salbatica
20:30 Speranta pentru natura salbatica
21:00 Camera de garda a salbaticiei
21:40 Natura prin ochii ei
22:00 Salbaticia apelor
22:50 Planeta insectelor
23:45 Planeta verde
00:40 Destinatie salbatica: Indonezia

Partenerii noștri

Two,Penguins,And,Their,Baby,,Penguin,Family,In,The,Antarctic,

Pinguinii imperiali pier odată cu topirea în ritm record a banchizei din Antarctica

Mai multe colonii de pinguini imperiali au asistat din nou, în sezonul 2023, la moartea puilor ca...