Liliecii au o viaţă socială complexă, împart hrana şi menţin în mod activ prieteniile, susţin cercetătorii citaţi de BBC. Un proiect al Universităţii din Chester a monitorizat 10 cuiburi diferite de lilieci din nordul Ţării Galilor.
Oamenii de ştiinţă dezvoltă în prezent dispozitive de urmărire ultralight şi autoalimentate, deoarece GPS-urile existente pot fi prea grele pentru mamiferele zburătoare, relatează News.ro.
"Dispozitivele noastre portabile vor permite pentru prima dată cuantificarea fiabilă a mişcărilor, comportamentului şi a reţelelor sociale ale liliecilor individuali cu corp mic", a declarat doctorul Christina Stanley.
Citește și: Spectacol pe cer în Sri Lanka. Imagini inedite cu un vultur care încearcă să prindă un liliac
Noua nanotehnologie în curs de dezvoltare este capabilă să monitorizeze de la distanţă mişcările în timp real ale liliecilor individuali şi se speră că va îmbunătăţi urmărirea animalelor cu corpuri mici din întreaga lume.
Echipa de proiect a Universităţii din Chester, formată din dr. Stanley, cercetător în domeniul comportamentului animalelor, prof. Tessa Smith şi doctorand, Lucy Morison, lucrează împreună cu Vincent Wildlife Trust şi prof. Yu Shi de la Universitatea din Leeds.
Echipa a declarat că liliecii sunt o specie protejată care joacă un rol vital în multe ecosisteme prin controlul populaţiilor de insecte, polenizarea plantelor şi dispersarea seminţelor.
Dar se spune că aceştia sunt expuşi unui risc ridicat din cauza poluării sonore şi luminoase care le poate afecta capacitatea de a căuta hrană.
Profesorul Smith a declarat că aceasta este "o lucrare revoluţionară pentru a înţelege mai bine nevoile vieţii sălbatice din jurul nostru".
Studiul, care este finanţat de Leverhulme Trust, este subiectul unei discuţii gratuite care va avea loc la Chester Town Hall, în cadrul Festivalului de idei al Universităţii din Chester.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un pescar sărută un rechin alb: „E o experiență unică în viață”
- La 82 de ani, această femeie parcurge aproape 1000 de kilometri pe an călare pe un cal, cu un câine în geantă: „Poate fi periculos”
- Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit virale