Hipopigmentarea, cunoscută și sub numele de albinism, reprezintă o condiție caracterizată de incapacitatea organismului de a produce melanină. Ca urmare, persoanele afectate de această condiție prezintă un aspect distinct. Albinismul are o componentă ereditară, fiind o trăsătură recesivă, ceea ce înseamnă că ambele părinți trebuie să transmită gena asociată acestei condiții pentru ca descendenții lor să manifeste albinismul.
Cu toate acestea, această afecțiune nu se întâlnește doar la oameni. Ea poate să apară și la animale și chiar la plante. Există puține animale care suferă de această boală, iar aspectul lor este unul impresionant.
Animalele care suferă de albinism au blana sau penajul alb, iar pielea și mucoasele sunt roz. De asemenea, irisul nu este pigmentat și adesea este roșu, făcându-le să fie sensibile la razele ultraviolete, iar frecvent dezvoltă fotodermatite și tumori cutanate.
Albinismul este o boală ereditară, care nu este infecțioasă. Nu se poate transmite prin contact direct, transfuzii de sânge sau intermediari. De obicei, majoritatea formelor de albinism sunt rezultatul moștenirii genetice de la ambii părinți sau, în cazuri mai rare, pot fi cauzate de moștenirea genei de la un singur părinte. Albinismul se manifestă cu aceeași frecvență atât la bărbați, cât și la femei. Această condiție poate fi întâlnită în rândul tuturor speciilor de mamifere și păsări domestice și poate reprezenta o caracteristică specifică a unei rase sau o particularitate familială în cazul unor animale de laborator.
Câinii afectați de această condiție prezintă o culoare gri-argintie distinctă. Depigmentarea anormală a firelor de păr are loc din cauza unei diminuări a producției de melanină, care se formează din precursorul tirozină și într-o măsură mai mică prin agregarea pigmentului.
În cazul păsărilor, albinismul complet este foarte rar și presupune lipsa totală a pigmentului din piele, ochi și pene. Este important de menționat că o pasare care are în mod normal culoarea albă, precum lebedele sau gâștele, nu este considerată albinoasă.
Citește și: Imagini inedite cu un panda complet alb. Cât de rar este acest animal și de ce îi lipsesc petele
Animalele care suferă de albinism sunt întâlnite destul de rar în sălbăticie, deoarece culoarea lor se distinge ușor de mediul înconjurător, făcându-le o țintă mai ușor de observat pentru prădători.
Boala afectează orice specie de animale, deși albinismul complet este mai frecvent la animalele domestice precum șoarecii, pisicile, câinii și iepurii. Cu toate acestea, poate fi văzut și la specii sălbatice din natură, cum ar fi gorile, șerpi, țestoase, zebre, amfibieni, girafe, crocodili si multe altele.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără să-l întrebi”
- Imagini inedite cu două suricate care își arată afecțiunea în fața unui fotograf. S-au îmbrățișat și s-au jucat fără rețineri
- Doi tigri, surprinși în timp ce „dansează” în India. Imaginile sunt virale în mediul online