Sezonul rece a venit, iar frigul nu îi afectează doar pe oameni, ci și pe prietenii noștri blănosi. Tocmai din acest motiv, putem lua anumite măsuri care să îi protejeze pe companionii noștri de vremea de afară și să îi pregătească pentru sezonul festiv. Iată căteva sfaturi utile despre cum iţi îngrijeşti animalul în sezonul rece.
Cum să îţi îngrijeşti animalul în sezonul rece
Potrivit Reader's Digest, Antje Joslin, medic veterinar al francizei naționale Dogtopia, sugerează că trebuie să acordăm o atenție crescută animalelor noastre în perioada sărbătorilor, mai ales dacă acestea suferă de anxietate. Numărul mare de invitați, schimbările în program și gălăgia îi pot afecta, lucru pe care îl puteți evita cu ajutorul sfaturilor unui medic veterinar.
Pregătiri pentru zilele întuencoase
Din moment ce noaptea își face apariția mai repede pe timpul iernii, ar fi o idee bună să folosiți o zgardă și o lesă reflectorizantă pentru animalul vostru, dar și o sursă de lumină pentru voi, pentru a nu risca să vă pierdeți prietenul în întuneric, sugerează dr. Joslin.
Reduceți timpul petrecut afară
"Trebuie să luați în considerare aspecte legate de frig și vânt", explică Bruce Kornreich, medic veterinar la Colegiul de Medicină Veterinară al Universității Cornell. Pentru majoritatea animalelor de casă, ideal este să le țineți în casă cât mai mult timp posibil, o plimbare de cinci minute în jurul blocului fiind suficientă.
Protejați-le lăbuțele
Există situații care necesită o atenție crescută, cum sunt zonele cu ninsoare sau vecinii care folosesc sare pentru a topi zăpada. În aceste cazuri, este important să îi echipați pe blănoși cu cizmulițe sau să le aplicați un balsam pentru lăbuțe, întrucât sarea poate rămâne prinsă între lăbuțe și poate provoca răni.
Echipamentul de iarnă nu este întotdeauna necesar
Deși hăinuțele pentru căței sunt drăguțe, acestea sunt necesare doar pentru anumite rase, cum ar fi cățeii de rasă mică sau cei cu blană scurtă, explică pentru Reader's Digest, medicul veterinar Frank.
Atenție la blană lor
Deși este tentant să lăsăți părul câinilor să crească în sezonul rece, în ideea de a-i proteja de frig, trebuie să îl îngrijiți corespunzător. Blana udă, de la zăpadă sau ploaie, poate face noduri, devenind extrem de greu de pieptănat și un proces dureros pentru animalul vostru. Pieptănați-le blană de câteva ori pe săptămână și acordați atenție specială cățeilor cu blană ondulată, precum sunt cei din rasă poodle.
Nu va hrăniți animalele cu resturi de la masa de Crăciun
Acestea se pot intoxica cu ușurință, chiar și în casă, mai ales dacă sunt hrănite cu resturi de mâncare pentru oameni. "Ciocolată, nucile de macadamia și îndulcitorii sunt dăunătoare pentru căței" explică medicul veterinar Frank. În cazul pisicilor, evitați să le hrăniți cu mâncăruri grase și oase, întrucât se pot îneca ușor.
Nu lăsăți decorațiunile de Crăciun la îndemâna animalelor voastre de companie
Prietenii voștri blănosi se pot entuziasma la vederea globurilor de Crăciun și pot începe să le roadă, lucru ce poate cauza o obstrucție gastrointestinală, explică dr. Kornreich. Atenție și la brazii naturali. Nu vă lăsăți animăluțele să le roadă ramurile, întrucât uleiul existent în ramuri le pot afecta interiorul gurii, cauzând dureri și stări de vomă.
Fiți atenți la surse de căldură și şeminee
Un ultim sfat atunci când îţi îngrijeşti animalul în sezonul rece este să-i acorzi o atenţie sporită atunci când se află în apropierea unui șemineu sau a unei surse de căldură. Animaluţele pot fi extrem de curioase, așadar protejați-le folosind un ecran de șemineu sau amplasând sursa de căldură, departe de ele.
- Te-ar putea interesa si:
- Planta pe care nu trebuie să o mănânce niciodată câinele tău. Toți o avem în gospodării și e foarte toxică pentru animale
- Intoxicația cu apă poate fi fatală pentru câini. Un medic veterinar trage un semnal de alarmă: „Poate avea consecințe foarte grave”
- O găină a devenit „mamă” pentru 10 cățeluși, după ce și-a pierdut toate ouăle. Imagini adorabile cu relația dintre pasăre și patrupezi