Deși mulți asociază această afecțiune cu oamenii, accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt mai frecvente decât se crede și în rândul animalelor de companie. Într-un videoclip recent publicat pe rețelele de socializare, Dr. Sheena Sanil, neurolog veterinar la SEVN, un centru veterinar din Florida, a atras atenția asupra simptomelor pe care mulți stăpâni de câini le pot trece cu vederea.
„Se pare că accidentele vasculare cerebrale sunt destul de frecvente la animalele noastre de companie. Este important să recunoaștem semnele, pentru că ele apar brusc, fără avertisment, și nu ar trebui să fie dureroase, dar pot provoca simptome severe”, a explicat Dr. Sanil.
Printre cele mai comune semne care ar trebui să ridice un semnal de alarmă se numără mersul în cerc, convulsiile, modificările bruște de comportament, apăsarea capului de pereți sau alte suprafețe, dar și orbirea subită.
Dacă accidentul vascular cerebral afectează trunchiul cerebral sau cerebelul, simptomele pot include pierderea echilibrului, vărsături, mișcări oculare anormale (nistagmus), slăbiciune pe o parte a corpului, mers dezorganizat, tremurături ale capului sau modificări ale stării de conștiență.
„Simptomele variază în funcție de zona afectată a sistemului nervos, dar apariția lor bruscă este un semnal clar că animalul are nevoie de îngrijire medicală urgentă”, a subliniat Dr. Sanil.
Accidentele vasculare cerebrale la câini pot fi ischemice, cauzate de blocarea fluxului de sânge către creier, sau hemoragice, cauzate de spargerea unui vas de sânge.
„AVC-urile ischemice sunt adesea secundare unor afecțiuni cronice, cum ar fi hipotiroidismul, bolile renale, boala Cushing, neoplaziile sau bolile cardiace, în timp ce AVC-urile hemoragice pot fi cauzate de tulburări de coagulare, cancer sau toxine. Însă, în aproximativ 50% dintre cazuri, nu se poate identifica o cauză clară”, a explicat medicul veterinar.
Citește și: Câinele tău ți-ar putea salva viața. Ei pot detecta problemele de sănătate aflate în stadiul incipient
De asemenea, anumite rase de câini, precum ogarii, par să fie mai predispuse la astfel de accidente, ceea ce impune o monitorizare atentă, mai ales pe măsură ce animalele înaintează în vârstă.
În descrierea videoclipului, Dr. Sanil a oferit și un sfat esențial pentru toți stăpânii de câini: „Dacă suspectați că animalul dumneavoastră ar putea fi afectat, diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale. Contactați imediat un neurolog veterinar.”
De asemenea, dacă plănuiți să adoptați un câine, este important să vă informați corespunzător despre cerințele specifice ale fiecărei rase și despre eventualele predispoziții genetice la afecțiuni, inclusiv la accidente vasculare cerebrale.
- Te-ar putea interesa si:
- Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
- Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin surprindere
- Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”