Digi Animal Club a revenit cu un sezon nou încă de săptămâna trecută, atunci când am avut în platou niște feline absolut superbe - rasele Serval & Caracal.
Săptămâna aceasta ne-am îndreptat atenția spre țestoase. De apă dulce, marine sau de uscat, în lume sunt peste 300 de astfel de specii.
L-am invitat alături de noi pe Alex Fota, iubitor și crescător de reptile, prietenul emisiunii noastre deja.
Ultima dată când am stat de vorbă cu el, ne-a spus că deține peste 180 de exemplare de șerpi, șopârle, țestoase, pești, păsări sau rozătoare.
Înainte de discuția de săptămâna aceasta, reamintim că țestoasele NU trebuie numite broaște, pentru că nu fac parte din familia Amfibienilor, ci din cea a Reptilelor.
Alex Fota a venit în platou alături de o ţestoasă cu tâmple roşii (de Florida), pe care a salvat-o de pe stradă în urmă cu un an.
”Astfel de țestoase au fost cumpărate din pet-shop-uri când erau cât o monedă de 50 de bani, pentru ca mai apoi oamenii să ajungă să le dea drumul în natură, ceea ce e complet greșit. E o specie invazivă, le fură locurile de ouat, de stat la soare și hrana țestoaselor noastre europene.
Cea din mâna mea am reușit să o salvez de pe stradă în urmă cu un an. Avea carapacea spartă, cel mai probabil fusese călcată de vreo mașină. Carapacea era deja întărită.
Mănâncă foarte bine, este cea mai <<haplea>> la mâncare dintre toate cele 12 țestoase pe care le am. Am avut și mai multe, au mai venit, au mai plecat. La mine e un fel de centru de adopție pentru țestoasele părăsite, aruncate și abandonate.
Trebuie cumva să le iau de la cei care vor să le abandoneze. Când dau de oameni care vor să-și facă un iaz sau își asumă creșterea unei țestoase, atunci mai dau din ele. Și de obicei îi vânez pe cei cu iazuri”, a spus într-o notă optimistă invitatul nostru.
Dacă nu știați: colectarea din natură a animalelor sălbatice este imorală, neetică și ilegală. Așa că dacă vedem o țestoasă, fie ea de uscat sau de apă, trebuie să o lăsăm acolo, nu să o punem noi în apă, când ea e de uscat!
Țestoasa de apă, spre deosebire de țesoasa de uscat, este o specie carnivoră. Ea vânează mici insecte acvatice, crustacee, moluște, viermi, larve, precum și peștii bolnavi aducând astfel un mare serviciu naturii acvatice și faunei piscicole.
”Țestoasele de apă cam toate speciile sunt carnivore. Nu și cele marine, care mănâncă alge. Astea mănâncă orice pot prinde. Melci, raci, creveți, râme. Mănâncă râmele cu cea mai mare plăcere. Astea trăiesc de la 30 de ani în sus. 30 de ani e limita lor inferioară, ca durată de viață. Ajungi să predai țestoasa din membru în membru în familie. Astea de uscat trăiesc și mai mult. Iarna în natură se îngroapă în mâl”, a mai spus invitatul nostru.
Un alt aspect important este că putem deține țestoase (de uscat, cel puțin) doar cu un certificat CITES prin care se atestă că au fost reproduse în captivitate.
Tot în emisiunea de sâmbătă, cu începere de la ora 13:00, veți putea urmări și un material filmat acasă la Alex Fota, în care descoperim o altă specie foarte interesantă din ograda invitatului nostru: șopârla tegu!
- Te-ar putea interesa si:
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”