Ce reprezintă o felisă? Din punct de vedere legal, logistic și din punct de vedere al relațiilor interumane. Este un hobby sau o afacere? Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a deveni crescător și ce condiții trebuie să oferi felinelor vom afla de la invitații noștri sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, începând cu ora 13:00.
Adina și Dorin Dumitriu sunt crescători de pisici rasa british și până acum câțiva ani nu credeau că frumusețea acestor ghemuri de blană există cu adevărat.
”Copilul nostru a vrut mai demult să luăm un motan de la țară. Doar că acel motănel a început să zgârie și-a fost semn că nu vrea să meargă cu noi. Apoi, copilul mi-a arătat câteva poze cu un british shorthair. I-am zis că așa nu, <<nu d-astea făcute pe computer>>. Să-mi arate poze cu pisici reale! Eu am crezut inițial că pozele sunt făcute pe computer. Și mi-a zis să dau un search, să caut british shorthair și să mă lămuresc. Nu văzusem niciodată. Și ăsta e motivul pentru care mă bucur că apărem la emisiuni, că sunt și alții la fel ca mine care n-au văzut niciodată un british shorthair”, își amintește Dorin Dumitriu.
De la o familie care voia o pisică și până la deschiderea unei felise drumul a fost unul lung. Dorin Dumitriu le recomandă celor care vor să se înhame la un asemenea hobby câțiva pași care le poate ușura viața.
”Sunt câteva aspecte organizatorice interesante și, ca în orice breaslă, trebuie să înveți de la cineva. Și ar fi important ca oricine să aibă un mentor. Federația Internațională chiar recomandă să faci primele două cuiburi chiar pe felisa celui care îți este mentor. În momentul în care vrei să-ți faci o felisă, trebuie să fii înscris la Federația Națională, care la rândul ei este afiliată la Federația Internațională. Ce avantaje ai? Poți avea de-a face cu toți ceilalți crescători și, spre exemplu, dacă tu locuiești la bloc și cum nu poți ține atât femelă cât și mascul, poți să mergi la montă la un mascul. La cineva care se pricepe, la cineva pe care vei găsi în acea asociație, afiliați felisei naționale. Felisa emite pedigree-ul, felisa are acces la baza de date a felisei internaționale, iar atunci tu poți verifica pe mai multe generații.
Sunt avantaje de partea ta atunci când faci parte dintr-un grup cu oameni care știu ce fac. În momentul când mergi la concursuri, arbitrii îți arată anumite trăsături. Breeding-ul are două părți. Prima e legată de fenotip: culoare, mărime, blană, ochi, adică tot ce se vede. Dacă o pisicuță are urechile un pic mai mari, ar trebui găsit un motan cu urechile un pic mai mici, ca să corectezi. Ochi mari cu ochi mici, blană scurtă cu blană lungă, iar astea se văd în gene și în linii.
În acea organizație, pe lângă arbitri și crescători, mai fac parte medici cu ștate vechi și fel și fel de oameni implicați. Se colaborează cu tot felul de laboratoare, de firme care fac mâncarea pentru pisici. Eu am văzut un studiu făcut de o firmă care fabrică mâncare de pisici de peste 50 de ani. Studiul era pe 6.500 de felise de pisici. Cumva intri acolo unde trebuie și faci lucrurile așa cum trebuie”, susține Dorin Dumitriu.
Invitații noștri au venit cu trei frați british shorthair, fiecare de o altă culoare: ”Sunt niște puiuți dintr-o mamă neagră, black se numește culoarea, și un tată blue. Și au ieșit trei culori: blue, negru și ciocolată. Sunt toți frați din același cuib”.
Un accent foarte important, în opinia Adinei Dumitriu, este relația între crescător și viitorul părinte.
”Avem o relație cu viitorii părinți încă dinainte de a se naște puii. Este vorba despre o relație interumană. Este foarte important pentru noi să ne asigurăm că puii ăștia chiar sunt iubiți în locurile în care se duc. Nu dăm niciodată puiul unui om necunoscut”, a spus Adina Dumitriu.
Să adopți sau să achiziționezi o pisică este o responsabilitate. Atât din partea crescătorului, pentru că trebuie să-și ia toate măsurile de precauție unde și cum va ajunge pisoiul, cât și din partea celui care-i va oferi toată iubirea. Și cum în curând vine Crăciunul, Dorin Dumitriu reamintește publicului că o pisică nu este un cadou de pus sub brad. Și totuși, mare atenție la ornamente pentru cei care au pisici acasă.
”Avem foarte multe cereri de la felisele din Asia și le-am transmis că niciodată nu o să trimit cu avionul o pisică pusă la cargo. Cine a vrut, a venit aici personal. Avem pisici în Olanda, în Italia. Oamenii s-au urcat în avion, au venit aici, iar la întoarcere, deși nu e ușor să zbori cu o pisică, au făcut și escală, pentru că nu toate liniile aeriene acceptă”.
Nu ratați Digi Animal Club, sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”