Sâmbăta aceasta discutăm despre una dintre cele mai iubite rase din întreaga lume – Ciobănescul german. Un renumit câine utilitar, de pază sau de companie, lăudat pentru inteligența și loialitatea lui. În platoul emisiunii noastre am invitat-o pe Andreea Vișan, crescătoare de câini rasele Ciobănesc german, Labrador și Pug.
Indiferent că au părul lung sau scurt, câinii din rasa Ciobănesc german au blana dublă. Astfel reușesc în oricare din cazuri să reziste diferitelor temperaturi. Singurul sfat este să nu stea în umezeală. Iar dacă avem un ciobănesc care stă în padoc este recomandat așternutul de paie în locul păturilor. Acesta absoarbe umezeala și ajută la curățarea câinelui.
”Sunt două tipuri de blană: cu păr scurt și cu păr lung. În ambele cazuri, blana este dublă. Au subpăr. Sunt niște câini rezistenți, datorită acestei blăni. Rezistă și iarna și vara, afară, fără nicio problemă. Se aclimatizează. Important este să nu-i ținem în umezeală”.
Pentru că sunt predispuși la displazie, Andreea Vișan recomandă să nu forțăm Ciobănescul german cât timp este pui.
”Undeva la carte sunt indicate două ore de mișcare zilnic. Doar că recomand mult mai multă mișcare. Atât pentru condiția lor fizică, cât și pentru mental. Să fie câini echilibrați. La fel de important este lucrul cu ei.
Este recomandat pentru ei să alerge și putem alerga cu ei fără probleme. Singura rugăminte din partea crescătorilor este să alergați cu ei un pic mai târziu. Să-i lăsăm să crească, să-și dezvolte musculatura. Să lăsăm să se formeze partea osoasă, pentru că ei la început au partea cartilaginoasă.
Undeva până la șapte, nouă luni nu trebuie să-i forțăm să urce scări, să alerge kilometri, să sară din pat. Ei sunt predispuși la displazie de cot și de șolduri. Se știe treaba asta. Și e bine să-i susținem cu vitamine în perioada asta: calciu și minerale”.
Andreea Vișan ne-a povestit cum a ajuns să crească această rasă.
”Ciobănescul german a fost prima dragoste a soțului meu. Când ne-am cunoscut, eu aveam deja un câine. Apoi ne-am mutat împreună, iar el își dorea să aibă câinele lui. Într-o zi, s-a dus în târg să-și cumpere niște șurubelnițe și a venit acasă cu un câine. În târg la Vitan. Pe vremea aceea nu știam nici noi prea multe despre câini. A fost frumos, plăcut. Dar la apartament”.
Și pentru că tot a menționat de apartament, Andreea Vișan ne-a povestit că preferă să dreseze câinii care locuiesc la bloc. Iar asta pentru că stăpânii lor înclină să lucreze mai mult cu ei, decât cei care stau la curte.
”Foarte multă lume mă întreabă dacă este bine să-l țină în apartament sau la curte. Din punctul meu de vedere, ca dresor, îmi place mai mult să lucrez cu un câine care stă în apartament. Atunci ești obligat să te ocupi mult mai mult de el, ca stăpân. Trebuie să-l scoți afară, să-și facă nevoile, se creează un atașament. Așa ajunge să socializeze mult mai mult. Majoritatea stăpânilor care stau la curte consideră că nu mai trebuie socializați și nu mai trebuie scoși. Câinii care stau la curte au probleme de comportament, nu sunt atât de echilibrați, nu sunt atașați de stăpâni.
Dacă stai la bloc, trebuie să le oferi mișcarea de care au nevoie, să-i consumi și fizic și psihic. Și mai repede îi consumi psihic, lucrând cu ei, decât fizic. Și poate câteodată mai pățesc și ei câte ceva, când îi alergi mult. Cei de la curte sunt fericiți pentru că petrec foarte mult timp afară. Dar cu condiția să fie scoși la fel ca cei de la bloc. Dacă vrem un câine de pază, nu îl scoatem afară. Și-l lăsăm să păzească perimetrul curții”.
Ciobănescul german este un câine activ, cu un temperament vioi, perfect echilibrat psihic, inteligent, ager și foarte vigilent. Deosebit de curajos, ferm, puternic, rezistent, are un foarte bun simt olfactiv, întotdeauna gata de luptă.
”Important e ca în perioada de creștere să-i lăsăm să-și formeze un caracter cât mai puternic. Ca atunci când începem să-i dresăm să avem de unde tăia din caracterul lor. Pentru că dacă sunt slabi de la început, când începem dresajul trebuie să le dăm noi lor energie. În perioada asta ar fi perfect cât mai multă socializare. Trebuie duși în cât mai multe locuri, să audă cât mai multe zgomote șamd”.
Rasa este folosită în mod tradițional pentru căutare și salvare. Pentru adulmecarea bombelor și a drogurilor în munca de poliție și cea militară, datorită acestui simț olfactiv ascuțit.
”Din prima zi există o luptă de supraviețuire. Se fac și niște teste. Ca să vedem care are cel mai bun nas, care miroase cel mai bine. Se pun la un metru de mamă, iar primul care ajunge are cel mai bun nas. Nu înseamnă că restul sunt puturoși, dar aici ne dăm seama de caracterul lor”. – Andreea Vișan, crescătoare câini rasa Ciobănesc german
Ciobănescul german este recomandat atât unui începător, cât și unei persoane cu experiență în creșterea animalelor. De asemenea, este mult mai prietenos cu copiii decât ne-am fi așteptat.
”Copiii dresează mult mai bine câinele decât o persoană adultă. Copiii știu exact ce vor. Când nu mai vor să se joace cu ei, se impun foarte clar. Numai! Gata! Lasă-mă! Și-i întoarce spatele și pleacă. Și câinele înțelege lucrul ăsta. Pe când un adult ar trebui să învețe lucrul ăsta. Să fie mai ferm cu câinele. Îi iubim, sunt ai noștri, dar să nu trecem într-o altă extremă. Ca să ne câștigăm respectul, trebuie să știm să le arătăm limitele”.
Și să nu uităm că tot ceea ce simțim noi, transmitem prin lesă. Felul nostru de-a fi se reflectă în comportamentul lor.”
Despre ciobăneștii germani aflăm mai multe detalii de la invitata emisiunii Digi Animal Club, Andreea Vișan. Sâmbătă, de la ora 13.00, pe Digi Animal World!
- Te-ar putea interesa si:
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”