Sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, cu începere de la ora 13:00, vorbim despre mândria Țării Cantoanelor, iar aici nu ne referim la ceasurile elvețiene, ci la câinii de cireadă. Vom afla lucruri interesante de la două invitate deosebite: Gabriela Manu, crescătoare de Ciobănesc de Berna, și Alexandra Mihai, crescătoare de ”Marele” și ”Micul” ciobănesc elvețian, mai exact Grosser Schweizer Sennenhund și Entlebucher Sennenhund.
Pe lângă cele trei rase menționate, din marea familie a câinilor de cireadă elvețieni mai e și Appenzeller Sennenhund.
”Acum mult timp, înainte de diferențierea raselor și de omologarea lor, exista un singur tip. Crescătorii de la momentul respectiv, văzând că sunt tipologii diferite, au ales să meargă cu fiecare rasă pe linia ei. Grosser Schweizer Sennenhund este un câine cu păr scurt. Ca și Ciobănescul de Berna a fost folosit la tras căruțe de la fermele elvețienilor până la târguri. Și acum sunt folosiți, nu utilitar, ci de distracție, de tras diverse. Și în S.U.A. sunt organizate concursuri atât pentru Ciobănescul de Berna, cât și pentru Grosser Schweizer Sennenhund, în care cară cu greutăți puse succesiv. Ei sunt foarte fericiți să facă lucrul ăsta. Sunt foarte puternici”, ne-a spus Alexandra Mihai.
Câinii de cireadă elvețieni au început să câștige tot mai multă popularitate în țara noastră, iar asta după ce în cursul anului trecut a fost înființat un club exclusiv lor.
Asociația Clubul Câinilor de Cireadă Elvețieni a fost fondată din dorinta de a uni crescătorii și iubitorii celor patru rase de câini: Marele Ciobănesc Elvețian, Ciobănescul de Berna, Ciobănescul de Appenzell și Entlebucher-ul.
”Noi am mai fost la concursuri, dar am și organizat concursuri. S-au petrecut multe de la ultima vizită. Anul trecut am reușit să înființăm Clubul câinilor de cireadă elvețieni. Cu toate cele patru rase. Am avut prima expoziție de club anul trecut. Și pot să spun că deja se simte, câștigăm popularitate, vine lumea cu plăcere. La ediția din martie de anul acesta au venit participanți din 6 țări. Toate cele patru rase sunt foarte iubite, iar dintre acestea să spun că trei sunt mai populare. Mai puțin populară este Appenzeller Sennenhund”, ne-a spus Gabriela Manu.
Câinii de cireadă elvețieni sunt similari din multe puncte de vedere, dar există totuși anumite particularități.
”Entlebucher Sennenhund este o idee mai mic decât Appenzeller Sennenhund. Structura corpului este total diferită. Dacă pe Entlebucher Sennenhund îl încadrezi într-un dreptunghi este mai lung, Appenzeller-ul este asemuit cu un pătrat. Appenzeller are picioarele un pic mai lungi și-și poartă coada răsucită pe spate, în timp ce Entlebucher își poartă coada în jaret. Entlebucher este mai calm și mai liniștit, iar celălalt e un pic mai vocal și mai energic. Aceleași similitudini se găsesc și între Ciobănescul de Berna și Marele Ciobănesc Elvețian.”, a mai adăugat Alexandra Mihai.
Cele două invitate ne-au spus că toate cele patru rase sunt echilibrate, ideale pentru o familie, dar pe lângă această calitate sunt și foarte bune exemplare de agility, ghid sau operatiuni de căutare și salvare.
”Sunt câini versatili. Deși sunt excelenți câini de companie, respectându-le genetica și temperamentul, sunt folosiți la diferite sporturi canine. Chiar și agility sau operațiuni utilitare. Appenzellerul este folosit inclusiv la avalanșe sau pentru însoțirea oamenilor nevăzători”.
Sâmbătă, de la ora 13:00, veți afla de la Alexandra Mihai și Gabriela Manu care este portretul unor posesori de ciobănesc elvețian de cireadă, cui i se potrivește, de ce condiții de trai au nevoie, dar și cum poate schimba viețile.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noul urban dog – un câine antidepresiv, te face să secreți toți hormonii fericirii”
- Ce ne transmite limbajul corporal al câinilor: ” Spațiul în lumea lor înseamnă respect”
- Regulament riguros pentru pisicile vedetă: ”Netăiatul unghiilor este eliminatoriu”