Sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, ne-am propus să vorbim despre ”școala” cățeilor sau mai exact despre dascălii lor. În lumea chinologă profesorii se numesc dresori.
Alături de noi este Brîndușa Gheorghiu, medic veterinar, arbitru și instructor dresaj canin si specialist în domeniul chinologic al ACHR (Asociației Chinologice Române).
”Un dresor în ziua de astăzi este format dintr-un trio: sunt eu, dresorul, tu, stăpânul, și el, câinele. E foarte important ca toate cele trei părți să fie implicate. Eu, în cei peste 30 de ani de experiență, pentru c-am început în 1992, recomand tuturor să se implice direct. Ca și parentingul la copil, tu, părinte, trebuie să te implici direct”, spune invitata noastră de sâmbătă.
Dacă vreți să puteți comunica, să ieșiți liniștiți și în siguranță pe stradă, să integrați corect patrupedul în familie sau în viața de zi cu zi, o să aveți nevoie de un dresor.
”Dresorul nu vine să-ți dreseze câinele, câinele nu e un robot. Are sentimente, are emoții. Are nevoi. Ții cont de rasă, de individ, de sex. Ții cont de starea fiziologică: e pui, e junior, e adult, e veteran. Cel mai bătrân câine pe care l-am dresat avea vârsta de 11 ani. Câinele, ca și omul, cât trăiește, învață.
Este important să învățăm să-i ascultăm. Nu înseamnă că faci ce-ți spune. Ci că ești atent la ce are nevoie câinele și ce încearcă el să-ți spună. Înveți să comunici cu el privind prin punctul de vedere al câinelui. Nu vine dresorul care să cunoască și psihologie umană, că trebuie să se înțeleagă cu stăpânul, să-i explice, să-l motiveze. să-l scoată din rutina lui zilnică. Să-i creeze o altă dinamică în familie. Deci, dresajul înseamnă disciplină de lucru. Înseamnă program. Asta nu înseamnă apă, paie și bătaie, ferească Dumnezeu.
Vorbeam cu Robert Caraman, prietenul meu, un dresor senzațional, și spunea că a venit un elev și i-a zis <<dom`le, nu-ți dai seama cât mi-ai schimbat viața>>. Omul a găsit fericirea, omul și-a găsit menirea în viață. Omul și-a găsit liniștea, pacea interioară, echilibrul. A evoluat. Ăsta e dresajul. Eu te ajut pe tine, ca om, înțelegându-ți câinele și ridicându-te o dată cu el, tu să-ți depășești condiția să evoluezi pe plan personal. Ăsta e rolul meu de dresor. Vă mediez pe tine, stăpânul, cu câinele și vă învăț împreună să fiți echipa care puteți să fiți”.
Prima parte a discuției cu Brîndușa Gheorghiu, medic veterinar, arbitru și instructor dresaj canin si specialist în domeniul chinologic al ACHR poate fi urmărită sâmbăta aceasta la Digi Animal Club, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?