Cercetătorii au descoperit o fosilă neobișnuită în China - o reptilă marină imensă ce încă avea în stomac rămășițele unui “monstru” pe care îl devorase, scrie The Guardian.
Fosila a fost descoperită în sud-vestul Chinei în 2010 și experții cred că ambele animale au trăit în perioada Triasicului Mijlociu, în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani.
Cea mai mare fosilă aparține unui ihtiozaur, o reptilă marină cu un bot lung, similar cu cel al unui delfin. Fosila mai mică din stomacul creaturii aparține unei specii numite Xinpusaurus xingyiensis, o fosilă marină ce creștea până la mărimea de 4 m.
Până recent, nu se credea că ihtiozaurul Guizhouichthyosaurus era un prădător de top pentru că dinții sai nu erau foarte ascuțiți, însă această descoperire sugerează că era un prădător de temut.
“E probabil cea mai veche dovadă a prădării de megafauna între două reptile marine,” a scris echipa de cercetare în jurnalul iScience.
Descoperirea a întrecut mai multe recorduri de mărime, în special pentru cel al mărimii prăzii, și ar putea rescrie modul în care alte reptile marine sunt percepute și studiate astăzi.
- Te-ar putea interesa si:
- Vărul “delicat” al temutului T.rex, descoperit în Marea Britanie. Cum a surprins cercetătorii
- Misterul unui dinozaur cu un gât imposibil de lung, elucidat în sfârșit de știință. Cum se putea mișca în ciuda corpului bizar
- Pentru prima dată, experții au găsit urme de cancer și în fosilele de dinozauri. Cât de veche e mostra