Experții au reanalizat un fragment de tibie ce a aparținut unui dinozaur din perioada Cretacică și au descoperit urmele unei tumori maligne, o premieră în paleontologie, scrie Gizmodo.
Fosila veche de 76 de milioane de ani a fost descoperită în 1989, în Alberta, Canada, și a aprtinut speciei Centrosaurus apertus. Fibula avea malformații, ce experții au crezut inițial că au fost cauzate de o fractură vindecată.
În 2017, fosila a fost studiată iar de David Evans, directorul de paleontologie a vertebratelor din cadrul Royal Ontario Museum. Alături de echipa sa, Evans a descoperit că malformațiile au fost cauzate, de fapt, de cancer.
Experții au apelat la metode similare cu cele folosite de doctori pentru a depista cancerul în oameni, inclusiv tomografie computerizată și studierea mostrelor la microscop. Cu ajutorul tehnologiilor moderne de design 3D, paleontologii au putut reconstrui evoluția bolii ce a afectat fibula dinozaurului.
Cancerul dinozaurului era într-un stadiu avansat și experții estimează că nu doar oasele specimenului fuseseră afectate, ci și alte organe, așa că în momentul în care a murit, creatura probabil nu era într-o stare de sănătate bună.
Însă experții nu cred că boala a ucis dinozaurului, în ciuda stadiului avansat al cancerului - specimenul a fost găsit într-o zona cu mai multe oase ale aceleiași specii, așa că probabil dinozaurul și întreagă sa turmă au fost uciși de un potop.
- Te-ar putea interesa si:
- Ultima masă preistorică. O reptilă marină imensă a fost descoperită cu un “monstru” în stomac
- Vărul “delicat” al temutului T.rex, descoperit în Marea Britanie. Cum a surprins cercetătorii
- Misterul unui dinozaur cu un gât imposibil de lung, elucidat în sfârșit de știință. Cum se putea mișca în ciuda corpului bizar