Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria a dezvăluit că toți proprietarii de câini se încadrează în trei categorii distincte. Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a chestionat 800 de proprietari de câini pentru a înțelege mai bine relațiile pe care aceștia le au cu animalele lor de companie. Această cercetare a scos la iveală nu doar tipologiile de stăpâni, ci și cum sunt percepuți câinii și rolul lor în viața proprietarilor.
Conform studiului, proprietarii de câini pot fi clasificați în: „prieteni”, „părinți de câini” și „însoțitori”. Aceste categorii sunt definite prin rolul pe care câinii îl joacă în viața stăpânilor și prin legătura emoțională pe care aceștia o au cu animalele.
„Prieteni” – Acești proprietari reprezintă 31,1% din eșantionul studiat și sunt cei care își percep câinele atât ca pe un ajutor practic, cât și ca pe un prieten apropiat. Acești câini sunt adesea rase de lucru, precum Border Collie, Ciobănești Germani și Ciobănești Belgieni. Proprietarii din această categorie își antrenează câinii folosind metode pozitive, cum ar fi antrenamentul cu recompense.
„Am observat că acești proprietari tind să se bazeze pe câini pentru protecție și pentru diverse sarcini, dar nu lipsesc nici sentimentele puternice de atașament emoțional”, a explicat Laura Gillet, autorul principal al studiului.
„Părinții de câini” – Această categorie, cea mai mare dintre cele trei (49,5%), include proprietarii care își văd câinele ca pe un membru al familiei, fără a-i atribui un rol practic. Acești „părinți” tind să aibă rase precum Vizsla, Boxer sau Dachshund. Ei manifestă o legătură profundă cu animalele lor și le consideră mai mult decât animale de companie – le privesc ca pe copiii lor.
„Acest tip de relație este în creștere în țările occidentale, unde câinii sunt adesea percepuți ca membri ai familiei”, a spus profesorul Eniko Kubiny, șeful Departamentului de Etologie.
„Însoțitorii” – Aproximativ 19,4% dintre proprietarii de câini își păstrează animalele în principal pentru companie, dar păstrează o oarecare distanță emoțională. Aceștia au tendința de a deține rase precum Cocker spaniel sau Labrador.
„Acești proprietari se bucură de prezența câinelui, dar relația lor este mai puțin personală comparativ cu ceilalți”, a adăugat Gillet.
Studiul a relevat și că aproape toți proprietarii chestionați apreciază contactul fizic cu câinii lor (97,6%), „dragostea necondiționată” oferită de aceștia (93,7%) și aspectul câinilor (88,4%). Însă, alte aspecte au fost mai puțin populare; doar 36,3% dintre proprietari au spus că apreciază mult interacțiunile sociale pe care le facilitează câinele lor, iar 24,3% nu au considerat acest aspect ca fiind un beneficiu major.
- Te-ar putea interesa si:
- Planta pe care nu trebuie să o mănânce niciodată câinele tău. Toți o avem în gospodării și e foarte toxică pentru animale
- Gestul făcut de un câine după ce stăpânul său și-a pierdut viața într-un râu înghețat. Patrupedul și-a demonstrat loialitatea
- Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune