Te-ai întrebat vreodată cum de au dalmațienii acele pete negre iconice? Ei bine, oamenii de știință au investit aproape jumătate de milion de lire sterline în investigații pentru a rezolva misterul petelor unui dalmațian.
Cruella de Vil și povestea celor 101 dalmațieni au făcut această rasă de câini să fie una dintre cele mai iubite din lume, oamenii fiind curioși de proveniența petelor iconice de pe blana lor. Diferențele de reproducere, genele și norocul pur au fost printre teoriile postate de internauți de-a lungul anilor, dar acum, experții sunt cu un pas mai aproape de a afla adevărul.
Cercetătorul principal, Dr. Richard Mort de la Universitatea Lancaster, a explicat: „Impactul reproducerii selective umane a dus la o pigmentare izbitoare la animalele domestice. Dalmațienii, cu modelele lor caracteristice de pete, au fascinat de mult crescătorii, geneticienii și biologii”.
Deși modelul unui dalmațian a fost mult timp o sursă de intrigi, oamenii de știință cred că totul se datorează pigmentării. Aceasta se referă pur și simplu la reacția dintre piele, păr și celule cunoscute sub numele de „melanocite”, care produc un efect de colorare.
Pentru context, toți oamenii au același număr de melanocite, dar cantitatea de melanină produsă de fiecare variază de la persoană la persoană. Cei cu părul, pielea și ochii mai închise la culoare au mai multe șanse de a avea multă melanină în comparație cu cineva cu trăsături mai deschise.
Citește și: Un câine din rasa Teckel s-a născut cu un colorit deosebit, ce i-a adus 60.000 de fani pe rețelele sociale
Oricine are pistrui se poate naște și cu aglomerări de melanocite, potrivit Cleveland Clinic, în timp ce vitiligo - o afecțiune în care se dezvoltă pete albe palide pe piele - este declanșată de lipsa de melanină.
La animale, dungile și petele se pot forma datorită acestui efect bizar de melanocite. Astfel, aspectul unui dalmațian este alcătuit în mare parte din „acumulări de melanocite” pe o piele care este complet absentă de aceste celule.
- Te-ar putea interesa si:
- Momentul când un pescar sărută un rechin alb: „E o experiență unică în viață”
- La 82 de ani, această femeie parcurge aproape 1000 de kilometri pe an călare pe un cal, cu un câine în geantă: „Poate fi periculos”
- Un veterinar a dezvăluit ce rase de pisici nu ar deține niciodată. A fost taxat imediat: „Cer să se facă dreptate”