Comunicat de presă - PREMIERA: Primul test live 5G Digi Mobil in Ungaria.

DIGI Kft. a pus in functiune luni, 18 noiembrie 2019, prima statie de baza 5G live a operatorului, la sediul sau din Budapesta.

In ultima perioada, am organizat si desfasurat mai multe teste de laborator pentru viitoarea noastra retea 5G in Ungaria. Ieri, echipa de proiect a derulat cu succes primul test in regim de functionare reala a statiei de baza instalate in sediul central DIGI din Budapesta. Este un moment important in evolutia companiei noastre, tinand cont de faptul ca intrarea noastra pe segmentul serviciilor de telefonie mobila, prin retea proprie, s-a produs in urma cu aproape sase luni. Acest pas reprezinta o confirmare a angajamentului pe care ni l-am luat fata de clientii nostri – sa dezvoltam o retea moderna, cu cele mai noi tehnologii disponibile in comunicatiile mobile, valorificand expertiza dovedita a echipelor noastre in domeniul serviciilor fixe, a declarat Dragos Spataru, Director General DIGI Kft. si Invitel.

Compania a investit in ultimii ani in dezvoltarea retelei de fibra optica si a retelei de telefonie mobila, conform unei strategii care vizeaza adoptarea timpurie a celor mai avansate tehnologii din domeniul comunicatiilor electronice, inclusiv a standardelor 5G.

Prima statie de baza emite in spectrul propriu, deja detinut in banda 3.400 Mhz, utilizeaza 20 MHz de spectru si a fost implementata impreuna cu partenerul Ericsson. Practic, din acest moment, orice client DIGI care detine un terminal compatibil 5G poate testa capabilitatile acestui serviciu, in proximitatea sediului central al companiei.

Pe parcursul urmatoarelor luni, operatorul va testa tehnologia pe diferite statii de baza din retea, iar ulterior, in functie de rezultatele testelor si de evolutia alocarilor de spectru, se vor stabili detaliile de implementare.

Ungaria este cea de-a doua piata unde DIGI a inceput dezvoltarea unei retele proprii 5G. In iunie, operatorul a demarat roll-out-ul retelei Digi Mobil 5G Smart in Romania si statii de emisie sunt deja functionale live in capitala Bucuresti si in cateva orase din tara. Proiectul a fost demarat prin colaborarea cu trei furnizori de importanti – Ericsson, Nokia si Huawei - pentru implementarea tehnologiei 5G in reteaua din Romania.

Operatorul a inclus in oferta sa comerciala atat servicii de comunicatii mobile prin reteaua 5G, care pot fi accesate de orice abonat Digi Mobil din Romania fara costuri suplimentare, cat si doua terminale compatibile – Xiaomi Mi Mix 3 5G si Huawei Mate 20x 5G (64 GB RAM si 128 GB RAM).

Digi Mobil in Ungaria

Lansate la finalul lunii mai 2019, serviciile de voce si date mobile in reteaua DIGI din Ungaria inglobeaza cele mai recente dezvoltari din domeniul comunicatiilor mobile, utilizand standardul 4G pentru telefoanele de ultima generatie. In acelasi timp, reteaua utilizeaza si standardul 2G, pentru compatibilitatea cu telefoanele existente, pentru serviciul de voce. Inca de la lansarea serviciului pe piata invecinata, DIGI a introdus, in mod gratuit, doua functionalitati 4G care aduc o calitate foarte buna pentru serviciul de voce, pe terminalele compatibile: VoLTE (voce peste 4G/LTE) si VoWiFi (voce peste WiFi). Serviciile sunt disponibile in localitatile in care acoperirea interioara este intr-un stadiu avansat, iar harta de acoperire si lista localitatilor unde serviciile sunt disponibile spre vanzare pot fi consultate pe site-ul digi.hu.