Comunicat de presă - În premieră la DIGI Life: Educația este viitorul - Martorul 78 și Martorul 1.

DIGI Life continuă seria documentarelor sociale care abordează teme sensibile ale societății românești și difuzează joi, 23 decembrie 2021, începând cu ora 22:00, filmul documentar „Martorul 78”, iar joi, 30 decembrie 2021, de la aceeași oră, filmul „Martorul 1”.

 În cadrul celor două episoade, telespectatorii vor descoperi interviuri energizante și antrenante despre viața de voluntar, dar și despre barierele cu care se confruntă promotorii educației în comunitățile vulnerabile din România. Între educație, comunitate și voluntariat există semnul egal din perspectiva viitorului, întrucât, misiunea fundamentală este aceea de a trezi dorința copiilor de a învăța, stimulând implicarea societății civile și a autorităților în actul educațional.

MARTORUL 78

Episodul Martorul 78 va fi difuzat pe DIGI Life, pe 23 decembrie 2021, de la ora 22:00. Deoarece voluntariatul nu ține cont de vârstă, acesta nu este o idee, ci un mod de existență pentru mulți semeni care îmbracă vocația de voluntar. Implicarea la modul necondiționat, pasiunea pentru proiectele care au un impact crescut în comunități reprezintă pilonii voluntariatului. Voluntariatul oferă o gamă variată de instrumente necesare implicării sociale, transformându-se într-un model de dezvoltare civică pentru toate comunitățile.

Ședințele de mentorat sunt, din punctul meu de vedere, benefice ambelor părți. Energiile interferează și anume: tinerețea, curiozitatea, dorința de împlinire și înțelepciunea maturității, experiența. Aceste întâlniri, cu discuții interesante, cu multe întrebări ale frământărilor realiste și a răspunsurilor date de mine întotdeauna într-o cheie optimistă, duc la o apropiere benefică între generații, la dezlegarea unor semne de întrebare inerente”, se confesează Ileana Dana Marinescu, voluntar senior la Fundația Regală Margareta a României, de profesie artist vizual și mentor în cadrul programului național Tinere Talente.

MARTORUL 1

Episodul Martorul 1 va fi difuzat pe DIGI Life, pe 30 decembrie 2021, de la ora 22:00. Acest documentar prezintă fenomenul educației timpurii într-o Românie care se luptă să conecteze comunitățile sărace la un viitor sănătos din punct de vedere educațional, o Românie mai puțin vizibilă care ajută copiii să-și împlinească visurile și să nu mai trăiască în realitatea numită sărăcie.

În toate comunitățile existente, educația este instrumentul aflat la îndemâna oricărui copil pentru a progresa și pentru a avansa pe scara socială și profesională. „Educația este singura modalitate prin care poți sparge cercul vicios al sărăciei. Educația timpurie este cea mai importantă investiție. Ne-am dat seama că fără competențele de alfabetizare nu ai cum să funcționezi într-o societate care este alfabetizată inclusiv digital. Neintegrarea în sistemul educațional și abandonul școlar afectează viitorul României. Acest lucru se vede în competitivitate, în PIB”, apreciază Maria Gheorghiu, cofondator Asociația OvidiuRo.

Martorul 1 surprinde destinele care se frâng, ca absență a educației, alături de posibilitățile care se sting iremediabil în cazul acestor copii, deoarece sărăcia și neputința ajung să le definească existența. „Educația poate să rupă lanțul sărăciei. Lipsa educației condamnă copiii la destine care pot fi mult sub posibilitățile lor intelectuale. Dacă privim în mediile sociale defavorizate sunt foarte mulți copii săraci, situație care nu ar trebui să existe. Dacă ne ducem în aceste sate observăm că sunt mulți copii care doresc să se ducă la școală, dar nu pot”, explică Doina Cepalis, președintele Asociației Lumină și Dar.

„Martorul 78” și „Martorul 1” sunt o producție Oblique Media Film și Atic Pictures, regizat de Cristina Dobrițoiu și Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu.