Comunicat de presă - CinemaTePeca prezinta “Secvente” ridicole din filmele de propaganda comunista.

Sambata, 18 mai 2019, de la ora 21:00, CinemaTePeca prezinta “unul dintre filmele mari ale cinematografiei romanesti”, “Secvente” (1982), in regia lui Alexandru Tatos.

Secvente este un film european, ca imagine, ca stil. Asta insemna enorm in 1982. Alexandru Tatos ia clisee din filmele standard de propaganda ale acelor ani si fie le rascoleste si le goleste de continut transformandu-le in niste gaoace ridicole, fie le distruge, spune Cristian Tudor Popescu.

Pelicula, in care Mircea Diaconu da o “proba de virtuozitate actoriceasca pentru istorie”, demonteaza secvente din filmele de propaganda comunista si camufleaza in dialoguri aparent inocente “decenii de film romanesc”.

Mircea Diaconu, actorul pe care masinaria de propaganda il consacrase in rolurile de baiat bun, cinstit, muncitor, interpreteaza aici un personaj lipsit de scrupule, care are capacitatea de a-si schimba chipul si comportamentul in functie de interlocutor sau de interes. Jocul schimbarii la fata se termina cand realizeaza ca cei pe care ii ia drept oameni de vaza se dovedesc oameni obisnuiti. Licheaua asta se transforma intr-un monstru foarte asemanator cu Nicolae Ceausescu, manifestandu-si inumanitatea, cruzimea, dispretul fata de cel pe care poate sa-l stapaneasca, pe care il are la mana intr-un fel, asa cum facea dictatorul cu noi toti atunci, in acei ani. Acest ciumete interpretat de Mircea Diaconu este o reflexie, la nivel marunt, a dictatorului, arata gazda CinemaTePeca.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzata la Digi24 in fiecare sambata, de la ora 21:00. Filmele prezentate in emisiune pot fi revazute sambata si duminica de la ora 6:00. Gazda cinefililor este istoricul si criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei romanesti sunt la Digi24, in fiecare weekend, la o calitate deosebita si intr-o prezentare savuroasa, purtand semnatura lui Cristian Tudor Popescu.