Comunicat de presă - Digi 24 dedica un proiect editorial special venirii Papei Francisc, in Romania.

Digi 24 dedica venirii in Romania a Sfantului Parinte Papa Francisc o serie de emisiuni, dezbateri si transmisiuni speciale, in cadrul unui proiect editorial derulat in parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, prin Asociatia Signis Romania.

Sambata, 4 mai 2019, intre orele 12:00 - 13:30, jurnalista Sanda Nicola va gazdui, din orasul Blaj, o transmisiune in direct a proiectului Digi24 dedicat vizitei Sanctitatii Sale Papa Francisc in Romania. Editia speciala este prima din seria transmisiunilor care prefateaza, din localitatile anuntate si nu numai, pregatirile pentru cel mai important eveniment al crestinilor catolici romani, in ultimele decenii.

In fiecare sambata a lunii mai (4 mai, 11 mai, 18 mai si 25 mai), de la 12:00 la 13:30, programul Digi24 va include transmisiuni in direct din localitatile aflate pe traseul anuntat de Vatican si din locuri cu valoare simbolica pentru comunitatile romano-catolica si greco-catolica din tara noastra. Dupa editia speciala de la Blaj, prima din aceasta suita, va urma, la data de 11 mai, o editie speciala de la Manastirea Sf. Agnes din Popesti-Leordeni, langa Bucuresti. Emisiunea va beneficia si de interventii live din locurile pe unde va trece Suveranul Pontif in timpul primei sale zile de vizita, in Capitala Romaniei. Vor urma editiile speciale de la Iasi si Sumuleu Ciuc, localitati care figureaza in itinerariul Sfantului Parinte Papa Francisc. Sanda Nicola si invitatii sai, reprezentanti ai bisericii, ai comunitatii locale sau personalitati ale vietii publice vor analiza manifestarile care pregatesc venirea Papei Francisc si vor trece in revista istoria locurilor si semnificatia lor pentru catolicismul romanesc si nu numai.

Calatoria apostolica pe care Papa Francisc o face in tara noastra e un prilej nemaipomenit sa ne cunoastem mai bine istoria si sa privim mai atent compozitia societatii noastre. Natiunea romana, asa cum am primit-o de la cei care au infaptuit Marea Unire din 1918, este alcatuita din romani si etnici maghiari, germani, rromi si alte minoritati. Suntem majoritar ortodocsi, dar traim alaturi de romano-catolici, greco-catolici, reformati, penticostali, agnostici, fiecare comunitate avand partea sa de contributie la ceea ce inseamna astazi identitatea poporului roman. Eu vad Romania drept un exemplu de convietuire interetnica si dialog interconfesional si imi place sa cred ca si Papa Francisc stie toate astea despre noi. Sunt jurnalist crestin ortodox roman, dar acopar de foarte multi ani subiecte care tin de Biserica Catolica si pot spune ca rezonez in foarte mare masura cu mesajele Papei Francisc, pentru ca este atat de preocupat de ce se intampla la periferia societatii, acolo unde cei vulnerabili risca sa fie striviti de coruptie si degradare morala. Ma bucur ca vine printre noi, astept cu nerabdare sa vad ce mesaje va transmite si ma voi stradui ca in programele pe care le pregatesc pentru telespectatorii Digi24 sa ma ridic la inaltimea evenimentului. Pret de trei zile, cata vreme Episcopul Romei va fi pe pamant romanesc, vom fi sub lupa presei din toata lumea, iar asta este o sansa sa ne afirmam exact asa cum suntem: un popor de oameni veseli, autentici si recunoscatori pentru ca traim vremuri de pace, a declarat Sanda Nicola.

Editia speciala din 31 mai, ziua sosirii Suveranului Pontif, va fi moderata de jurnalistii Digi24 Sanda Nicola si Cosmin Prelipceanu si va include interventii in direct ale reporterilor care vor insoti coloana oficiala la Palatul Patriarhiei, Catedrala Mantuirii Neamului si Catedrala Romano - Catolica Sfantul Iosif. Cei doi jurnalisti vor continua transmisiunile in direct si in zilele urmatoare, de la Iasi si din Blaj, iar Catalin Nunu va fi gazda editiei speciale de la Sumuleu Ciuc, alaturi de reporterii care se vor afla in mijlocul credinciosilor.

 

Digi24 va difuza, in perioada care preceda vizita Papei Francisc si in primele zile ale lunii iunie, documentare si reportaje care analizeaza temele si subiectele principale ale marelui eveniment.

Importanta vizitei pentru crestinii romani, biografia Suveranului Pontif si reformele initiate de acesta, declaratiile si gesturile de smerenie publice care au inflacarat comunitatea crestina, istorii ale catolicilor romani si ale episcopilor martiri, sanctuarul de la Sumuleu Ciuc si pregatirile de securitate necesare unei eveniment de asemenea anvergura sunt cateva dintre subiectele programelor pe care telespectatorii le vor putea urmari la Digi24.

Acest proiect editorial unic in Romania este realizat de Digi 24 in colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, prin Asociatia Signis Romania, si a fost anuntat, in premiera, marti, 30 aprilie 2019, in cadrul unei conferinte organizate de Arhiepiscopie.

Programul transmisiunilor in direct Digi24 in perioada 4 mai - 2 iunie 2019: 

Data Localitatea Moderatori transmisiune
4 mai 2019 Blaj Sanda Nicola
11 mai 2019 Popesti - Leordeni Sanda Nicola
18 mai 2019 Iasi Sanda Nicola
25 mai 2019 Sumuleu Ciuc Sanda Nicola
31 mai 2019 Bucuresti Sanda Nicola si Cosmin Prelipceanu
1 iunie 2019 Sumuleu Ciuc Catalin Nunu
1 iunie 2019 Iasi Sanda Nicola si Cosmin Prelipceanu
2 iunie 2019 Blaj Sanda Nicola si Cosmin Prelipceanu