Decizia de a avea o pisică aduce după sine tot felul de griji sau de întrebări. Ce și mai ales cât să-i dau să mănânce? Am casa pregătită să primească un pisoi? Când e recomandat să o sterilizez?
Internetul ne bombardeză cu informații, dar adesea e greu să discernem între ele. Așa că sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club, discutăm cu doi cunoscuți crescători de pisici rasa british: Adina și Dorin Dumitriu.
”Există o hrană uscată. Îi zice kitten sterilised. Ce înseamnă asta? Când îi sterilizezi, e normal că nivelul hormonal se schimbă. Nivelul de activitate se schimbă. Dar ei sunt pui, sunt în creștere. Sunt pisici care cresc până la trei ani. Și british-ul se maturizează mai târziu. Maine coon-ul la fel. Și atunci intervine acest kitten sterilised. Ce-au făcut? Au redus un pic din grăsime, ca să scadă numărul de calorii, dar au lăsat vitaminele și mineralele necesare creșterii. Asta este o treabă foarte deșteaptă. Pentru că nu trebuie să-i aruncăm direct pe mâncarea destinată pisicilor sterilizate.”, ne-au spus invitații noștri.
Odată ajunși în noile cămine, puii se sterilizează la vârste diferite. Femelele sunt primele, iar la câteva luni distanță, sunt sterilizați și masculii. ”Puii se sterilizează, în general, fetele, undeva pe la cinci, șase, chiar șapte luni, cam înainte de primele călduri, iar băieții, de la 10 luni încolo. În al doilea caz trebuie să li se dezvolte tractul urinar. Aici sunt mai multe teorii, eu nu mă pricep la medicină. Spun doar ce facem noi”.
Revenind la hrana pentru pisici, Dorin Dumitriu este de părere că proprietarii de pisici pot experimenta noi rețete, dar această schimbare să fie făcută gradual.
”Pot avea și mai multe feluri de mâncare în paralel, pentru că nu pățesc nimic. Eu, personal, nu le amestec. Le pun două sau trei boluri, dacă vreau să experimentez ceva. În mod normal, trecerea se face separat. Așa se face ca la carte. Așa scrie și pe instrucțiunile de pe pungi, când vrei să schimbi hrana uscată. Trei sferturi din mâncarea veche cu un sfert din mâncarea nouă și ușor, ușor să treci la mâncarea nouă. Există și-un pericol imediat, să aibă un scaun moale. Și-n cazul acesta, te întorci la cea veche. Adică nu e sfârșitul lumii”.
În aceeași ordine de idei, Dorin Dumitriu spune că proprietarii de animale trebuie să se rezume la controalele clasice și să nu se alarmeze dacă situația nu o cere.
”Aș vrea ca oamenii să nu se mai panicheze. Am mai spus-o: frica vinde! Deși nu sunt specialist în nutriție, vă spun că se aplică și la pisici. Văd foarte multe pisici care odată intrate într-un cabinet medical pleacă cu zeci de analize și mii de lei lăsați. Trebuie niște controale clasice. Doar dacă acele controale ne împing spre alte concluzii, merită să investigăm mai departe. Am mai auzim că au fost persoane care au lăsat 1.000 de lei la cabinet, dar pisica era bine. Era bine și fără să lase 1.000 de lei”.
Tips & tricks pentru momentul în care apare o pisică la noi în viață:
-
Atenție la plantele de apartament, multe dintre ele pot fi toxice sau chiar otrăvitoare dacă pisicile noastre le ingerează (crinul, leandrul, narcisele, ficusul, aloe-vera, vâscul, zambilele sunt doar câteva exemple)
-
Securizați geamurile, chiar și cele rabatate! Plasa de țânțari nu este sigură pentru pisici.
-
Atenție la detergenții cu care spălăm pe jos.
-
Care este cantitatea corectă de hrană pentru pisica mea?
Variază în funcție de mai mulți factori: vârstă, pentru că există rase care se maturizează mai târziu, dacă este sau nu sterilizată. Nu există o regulă, trebuie să vedem cum e mai bine pentru fiecare pisică în parte, să aibă hrană uscată la discreție sau să-i dăm cu porția.
Invitații lui Bogdan Uritescu din acestă săptămână sunt Adina și Dorin Dumitriu, crescători de pisici rasa British, pe care îi puteți urmări sâmbătă, ora 13.00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”