A sosit momentul să vorbim despre o rasă de câini mai puțin cunoscută: Staffordshire Bull Terrier. Sau staffy pentru prieteni. Iar în premieră, în studioul Digi Animal Club a venit un italiano verro, Andrea Gualdi. Și nu e singur, și-a adus ajutoare: soția sa, Cristina, fiica de doar 6 luni, Rebeca, 3 puppy și 2 căței adulți.
La început, am fost curioși de cum Andrea Gualdi a ales să se stabilească în România, dar și cum a ajuns să fie crescător de Staffordshire Bull Terrier. Am ajuns chiar din întâmplare. Am avut o propunere de muncă, un proiect mic ca durată. Am terminat proiectul, mi-a plăcut și am rămas. Când am ajuns în România aveam deja Staffy. Am ajuns în 2013 și aveam primul meu Staffy. Nu-i aici, are 8 ani și chiar e tatăl puilor de aici. În primii ani eram doar un pasionat, atât. Îmi plăcea să văd cum e și mă mai uitam la show-uri, dar niciodată nu m-am gândit să fiu un crescător sau să cresc rasa asta. După căsătorie, soțul colegei Cristinei, crescător de căței Staffordshire Bull Terrier, a remarcat companionul lui Andrea și i-a propus să facă pui. Atunci avea 4 ani. Dar ca să faci o montă în România trebuie să ai drept de montă. Și atunci m-a rugat să mă duc la un show și am zis <<ok, mă duc>>. Acolo a câștigat cel mai bun din rasă și locul 2 la grupă. Și de atunci am înnebunit. Și eu și el. Amândoi. El era vedetă acolo. Așa că am făcut un parteneriat cu prietenul acesta și acum creștem rasa asta, ca hobby.
Referitor la particularitățile rasei, Staffordshire Bull Terrier-ul are o înălțime de la 35,5 la 40,5 cm la graben. Greutatea la femele e până la 15,4 kg și la masculi de 17,4 kg. Sunt așa, adică virgulă 4, pentru că standardul a fost făcut în Anglia, în pounds. E o rasă foarte curajoasă. E foarte activă, poate prea mult. E o rasă la care scrie în standard că e potrivită pentru copii. Ne pupă, ne iubește. Din fericire, nu face parte din categoria de câini periculoși și atunci nu trebuie să poarte botniță. De exemplu, sunt niște țări în care aceasta e singura rasă pe care poți să o ai. Pitbull, amstaff nu ai voie, dar staffy poți să ai. Este un câine afectuos, foarte iubitor cu omul. El caută omul, trebuie să stea cu omul.
Din păcate, moștenirea lor este grea pentru că până la urmă au fost câini de luptă. Pentru asta, Andrea Gualdi își ia mereu măsuri de precauție. Trebuie să știu că nu pot ține atâția câini împreună. De exemplu, mascul cu mascul. Femelele pot sta împreună, la fel un mascul și o femelă, dar 2 masculi se vor lupa cu siguranță. Sunt câini foarte puternici, adică sunt alfa.
Temperaturile ridicate sunt și ele greu suportate de Staffordshire Bull Terrier. Trebuie să fie adăpostiți, să aibă umbră, mereu apă rece. Eu le-am făcut un sistem de irigații în care în fiecare oră se schimbă apa. Adică se dă drumul și-n 2 minute schimbă toată apa.
Urmăriți sâmbătă, cu începere de la ora 13:00, ediția integrală e emisiunii Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Invitație în lumea teraristicii: ”Deși mulți șerpi depun ouă, nu toți o fac”
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff