În Sâmbăta Mare suntem convinși că faceți ultimele pregătiri pentru masa de Paşte, dar credem că puteți lăsa puțin deoparte cozonacii, pasca, drobul și să ne urmăriți, pentru că avem o invitată specială.
O interpretă de muzică populară și de petrecere care vine de pe meleaguri gorjene: Ionela Guzic! Pe lângă pasiunea pentru muzică, Ionela este o mare iubitoare de animale.
”Românul nu vrea să sterilizeze și-i este foarte ușor să abandoneze”
”Fac voluntariat pentru animalele abandonate și încerc să îndemn oamenii să stopeze abandonul sau maltratarea animalelor. Mai mult, să adopte și să sterilizeze. Cuvântul sterilizare, în România, este destul de sceptic. Românul nu vrea să sterilizeze și-i este foarte ușor să abandoneze. Câinii sunt abandonați la marginea satului, lângă autostrăzi sau D.N. Nu este zi în care să nu vezi pe stradă câini sau pisici călcate de mașini”, ne-a spus invitata noastră.
Ionela Guzic este foarte activă în multe campanii de salvare a animalelor fără stăpân. Încă de mică a văzut cum animalele au de suferit din cauza oamenilor, iar acest lucru a determinat-o să se implice și să facă voluntariat.
”Am crescut într-un sat din sudul Gorjului, unde oamenii mergeau la biserică și apoi băteau câinii sau îi abandonau. Casa mea era ultima lângă pădure și ”regula” era ca cei din sat să arunce câinii și pisicile abandonate la ultima casă. Plânsetele lor și faptul că erau aproape morți de foame m-au făcut de atunci să cred că asta nu e bine. Și-am decis că atunci când voi avea un job să mă implic. Pentru că voluntariatul înseamnă muncă gratuită și timp de la tine. Eu nu fac parte din niciun ONG sau asociație, nu primesc donații, tot ceea ce fac, fac din banii munciți de mine. Inclusiv la mine în sat am sterilizat. Ducându-mă la Târgu Jiu, orașul cel mai apropiat de satul meu. Îndemn oamenii să sterilizeze, să nu mai abandoneze. Pentru că 90% dintre români abandonează. Și sunt sinceră! Nu îi convingi! Ei consideră normal acest lucru. De ce? Că așa i-a lăsat Dumnezeu, că e doar un animal, că de ce să sterilizeze, că e un păcat. Încă nu suntem deschiși la educație”.
”Educația este fundația unui popor”
”În mediul rural, și nu numai, se alocă foarte puțini bani din partea instituțiilor către educație. Educația este fundația unui popor, ceea ce lipsește în mediul rural. Nu te învață nimeni: nu este bine să otrăvești, să bați un cal sau nu-ți spune nimeni la școală să nu mai faci asta. Chiar și unii profesori au acest comportament violent față de animale, față de un câine sau un cal. Sunt puțin părinți care spun te rog frumos să nu mai lovești câinele, te rog frumos pune-i un bol cu apă sau ai grijă de cal. Violența asta este susținută inclusiv din familie. Dacă soțul își bate soția, copilul nu poate să se comporte frumos cu un câine pentru că el asta a văzut. Nu-i judec, în schimb sunt destul de tranșantă cu cei din instituții pentru că nu se ocupă. Ar trebui să pună accentul pe școală, să se investească în școală. Altfel nu poți să ai așteptări de la oameni când le spui, te rog frumos să nu lovești calul și ei răspund Și, dacă-l lovesc, ce-mi faci? Asta mi se spune cel mai des.”
Ionela Guzic a ajuns chiar să negocieze unele sterilizări, cu toate că proprietarii cățeilor nu erau nevoiți să scoată bani din propriul buzunar. ”Este o mentalitate destul de primitivă să legi câinele de-un lanț de un metru. Fără cușcă, fără mâncare, ci doar să protejeze. Un câine te protejează într-o curte când e liber. În orice colț el poate lătra, poate anticipa un eventual pericol. Pe oameni îi convingi greu. I-am mai convins dându-le niște lucruri. Sterilizezi un cățel, primești o sticlă cu bere. Și atunci am putut să-i conving să-și sterilizeze câinii. Asta merge!”
Nu ratați emisiunea, Ionela Guzic ne va povesti despre apicultura pe care o practică alături de tatăl său și o vom cunoaște pe Pitica, o cățelușă salvată de la o groapă de gunoi.
Ca să încheiem emisiunea într-o notă optimistă, Ionela Guzic a trimis un gând bun pentru telespectatorii Digi Animal Club: ”Trăiți-vă viața frumos, liniștiți și fără violență”. Emisiunea începe sâmbătă, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”