Sâmbătă, la Digi Animal Club, va fi alături de noi Mihai Gigi-Sîrbu, crescător și arbitru internațional de Betta Spendens (Peștele luptător siamez).
Iubitorii de acvaristică vor fi încântați de sfaturile pe care ni le va oferi Snakefishmike. Spre exemplu, dacă peștele Betta doarme.
”Ca orice ființă vie, da. Toți peștii dorm, nu doar cei Betta. Are niște pleoape, transparente, dar pe care nu le vezi în întuneric. Ca orice ființă are nevoie de ciclul lumină-întuneric. Unii stau pe fundul acvariului, alții nu. Deci el poate dormi și-n masa apei”, ne-a spus Mihai Gigi-Sîrbu.
Dar ce mănâncă peștele luptător siamez? E important ca-n primele luni de viață să se evite o supraalimentare.
”E un pește omnivor. În teorie e neam cu bibanul, dar s-a adaptat și mănâncă mici resturi vegetale, asta în captivitate mă refer. În sălbăticie e strict răpitor. Mici crustacee, viemișori, musculițe. Eu, fiind crescător, prefer să le dau hrană vie. Cumpăr tubifex, un viermișor mai mic sau mai mare, foarte subțire, 1 milimetru diametru, maroniu. E proteină aproape pură. Acum depinde și de dezvoltarea lor. Când sunt pui foarte mici au un milimetru când ies din icră. La dimensiunea aia nu le poți da tubifex. Le dai viermi de oțet, niște viermișori micuți care trăiesc în apă cu oțetul de mere. În prima perioadă a vieții, fiind supraalimentați, se umflă stomacul”, ne-a mai dezvăluit Mihai Gigi-Sîrbu.
Acești pești trăiesc în acvarii de diferite dimensiuni, iar dimensiunea este discutabilă.
”Un crescător îl poate ține și într-un litru. Sunt însă țări care prin lege au impus acvarii de 25, chiar 50 de litri”.
Peștii luptători siamezi riscă să se omoare între ei dacă sunt lăsați în același acvariu. Se întâmplă treptat, de la simplele bătăi din perioada de creștere, dar mult mai grav după aceea.
”Se bat până unul moare. Asta între doi masculi. Femelele cu masculii stau împreună doar în perioada de reproducere. Dacă vor sta împreună tot timpul, masculul va fi dornic de reproducere, o va urmări și-o va bate în permanență. Asta chiar și până la deces. Femelele se bat și ele, după o anumită vârstă, de la 6 luni, însă nu până la deces. Se mai ciupesc între ele”.
Pentru a vă proteja peștele Betta este nevoie să puneți un capac acvariului, asta cel puțin în intervalul de timp în care sunteți plecați de acasă.
”Au obiceiul să mai sară. Recomandat este să ai un capac. Important e să nu umpli de tot acvariul cu apă. Să lași un gol de 5 centimetri. N-are putere atât de mare să sară un metru”.
Oricine vrea să-și achiziționeze un pește Betta este sfătuit de invitatul nostru să se documenteze mai întâi. ”Există documentație la greu, degeaba le zic eu. Internetul e plin, există și-un forum Bettaclub România, unde sunt o grămadă de articole traduse”.
Dacă peștele este bolnav, are anxietăți, e stresat, are frustrări, nu va ascunde acest lucru și veți putea vedea cu ochiul liber starea sa. ”În primul rând nu se mai înfoaie, e apatic, sunt semne pe care le vezi imediat. Își schimbă culoare. Și noi dacă suntem bolnavi devenim palizi. Sunt niște boli parazitare, e un parazit spre exemplu care trăiește și-n apa de la robinet. Care atacă peștele doar dacă acesta are organismal slăbit. Poți vedea punctulețe mici albe, dar se poate salva, cu căldură și sare. O lingură de sare la 4,5 litri de apă. Toată lumea vrea produse chimice, dare eu prefer remedial bătrânesc”.
Pentru Mihai Gigi-Sîrbu, creșterea de Betta Spendens (Peștele luptător siamez) este pasiune în stare pură.
”Ar fi aiurea să zic că e un mod de viață. Nu-mi câștig existența din ei. E un vis pe care am dorit să mi-l îndeplinesc. Am vrut să fiu arbitru international, ceea ce am și realizat”.
Nu ratați Digi Animal Club de sâmbătă, cu începere de la ora 13:00 pentru a afla lucruri uimitore despre peștele luptător siamez.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce ne transmite limbajul corporal al câinilor: ” Spațiul în lumea lor înseamnă respect”
- Regulament riguros pentru pisicile vedetă: ”Netăiatul unghiilor este eliminatoriu”
- Pisică în felisă VS pisică în familie: ”Cel mai mic exemplar l-a depășit pe cel mai mare”