Dacă se apropie prima sâmbătă a lunii, 5 noiembrie, continuăm seria noastră de subiecte importante discutate în prezența unui medic veterinar. De data aceasta, acordăm o atenție sporită problemelor digestive la câini. Invitatul nostru este dr. Mirel Marafet, medic veterinar și crescător experimentat de Schnauzer pitic.
O parte din problemele digestive ale câinilor se pot vedea în mod obișnuit – scaunul prea moale sau constipația. Dar când trebuie să ne îngrijorăm și să mergem neapărat la veterinar?
"O parte din problemele digestive pot apărea din cauza nutriției. Ideal ar fi să avem o nutriție echilibrată, pentru că sunt multe mâncăruri care fermentează și care pot da o grămadă de probleme. Contează orele și cantitatea. Cele mai frecvente afecțiuni care reprezintă o urgență chirurgicală sunt dilatația și torsiunea gastrică – volvulus. Se acumulează gaz foarte mult și atunci se răsucește stomacul. Dacă ne uităm la procentajele pe articolele de specialitate, șansele să moară în prima oră sunt de 50%. Cu cât intervenim mai repede, cu atât șansele de reușită cresc", ne-a povestit dr. veterinar Mirel Marafet.
În aceeași ordine de idei, trebuie să ne cunoaștem câinele, să fim atenți și ce simptome are. Felul în care mănâncă sau nu mănâncă, vărsături, diaree, constipație, comportament, aspectul câinelui, dacă pierde în greutate sau dacă blana nu mai e lucioasă.
”La câinii de talie mare, ideal ar fi ca în primele două sau trei ore după ce mănâncă să nu facă mișcare, dar dacă e nevoie, atunci să fie moderată. Și de aceea este indicat să ne cunoaștem foarte bine animalul. Să știm exact când e bine sau rău. În momentul în care poate să apară dilatația sau torsiunea gastrică, semnele sunt vizibile. O să vedem stomacul foarte destins, respirație bucală. O să aibă tendința de eructație (nr: râgâie), să se așeze și să se lovească pe diverse lucruri”.
Vărsăturile stau la baza celor mai frecvente boli legate de stomac sau de digestie cu care medicii se confruntă în cabinetele veterinare.
Mâncatul de pe stradă sau din parc, periculos pentru animale
"Voma poate să fie simptomul multor boli. Foarte important e să știm dacă voma apare din cauza unor alimente pe care noi am greșit că i le-am dat sau pe care câinele le-a furat. Dacă apare vomă în jet, e primul simptom că avem un sindrom ocluziv. Se întâmplă atunci când înghite ceva, iar atunci mergem imediat la medic. Dacă avem mai mult de 2 sau 3 vărsături, atunci iar e o problemă. Acum, totul depinde de vârsta cățelului, de patologiile lui medicale, dacă e deparazitat corect, dacă alimentația e corectă".
Mâncatul de pe jos – de pe stradă sau din parc – este pe cât se poate de periculos. Dacă presupunem că patrupedul nostru s-a otrăvit sau că a mâncat ceva periculos, sunt anumiți pași care trebuie parcuși.
”Nu ar fi indicat să intervenim cu lucruri băbești. Sunt medicamente acum de ultimă generație, printr-o singură picătură administrată intraocular îi provoacă vomă câinelui".
Nu ratați ediția de sâmbăta aceasta, 5 noiembrie, cu începere de la orele 13:00, pentru a afla răspunsurile doctorului Mirel Marafet legate de restul problemelor digestive la câini.
- Te-ar putea interesa si:
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”