Sâmbătă, 4 mai, la Digi Animal Club, vorbim despre niște câini rari la noi în țară. Aproximativ 20 la număr. Sunt ”câini primitivi”, originari din Rusia, din Siberia Orientală, regiunea Yacuția. Rasa se numește Yacutian Laika, foarte puțin cunoscută în țara noastră și în premieră la Digi Animal Club.
Invitatul nostru este Marius Fulgu, crescător de câini Yacutian Laika, care povestește cum a ajuns să se numere printre primii posesori ai acestei rase la noi în țară.
La fel ca Husky-ul sau Samoyed-ul, Yacutian Laika este tot un câine nordic.
”Pe lângă a fi câini de sanie, la începuturile lor, mai erau folosiți la întoarcerea turmelor de reni. Primele date despre această rasă sunt din urmă cu 800 de ani. Din evidențele lor, trăiau în yurta, în acel cort. Și pentru că era foarte frig acolo, mulți dintre oameni dormeau cu ei în yurta. Familiile mai sărace aveau doi sau trei, pe când familiile înstărite aveau 20, 30 de exemplare.
De cele mai multe ori, câinii erau lăsați liberi în comunități. Și atunci, orice urmă de agresivitate față de oameni a fost scoasă. Se poate învăța (n.r. să muște), dar nu este în natura lor. Iar ca temperament, sunt echilibrați. Sunt foarte temperați. Sunt foarte docili. Și foarte ușor dresabili”.
Tot sâmbătă veți afla de la Marius Fulgu și alte detalii despre rasă: particularități fizice, întreținere, dresaj, rezistența la intemperii și multe altele.
Și ca să vă convingeți ce rasă frumoasă este Yacutian Laika, o să-l cunoașteți pe Arkad. ”Este un mascul Yacutian Laika. Este de trei ani și jumătate în România. A ajuns de la vârsta de cinci luni. Este adus direct din Rusia. Și este un câine foarte echilibrat și stăpân pe sine”.
Yacutian Laika este recomandat chiar și unui începător, nu neapărat persoanelor cu experiență în creșterea animalelor.
- Te-ar putea interesa si:
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?