Când discutăm despre protecția animalelor trebuie de fapt să vorbim despre educație. Abandonul, sterilizarea și adopția animalelor fără stăpân sunt strâns legate de nivelul de educație al unei comunități. În acest sens, s-a făcut un pas uriaș și începând cu acest an școlar ”Ora cu și pentru animale” este materie facultativă în școlile din județul Ilfov.
Mai multe detalii despre acest subiect primim de la Raluca Băleanu, reprezentant al Protecției Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov.
”Acest proiect la care am muncit extrem de mult a ajuns la nivelul de materie. Și tocmai asta își propune: să crească empatia copiilor față de animale, față de colegii lor. Un copil empatic astăzi este un adult responsabil mâine. Vedem că fenomenul de bullying din școli este la o intensitate destul de mare. Credem că prin animale putem combate acest fenomen. Sau măcar să-l diminuăm”.
Raluca Băleanu, reprezentant al Protecției Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov, nu a venit singură în platoul Digi Animal Club.
”O cheamă Vese, de la Veselie. Este o cățelușă foarte haioasă. Are 11 ani. Viața ei nu a fost tocmai veselă la început. A avut un accident de mașină, dar a fost salvată, operată și adoptată chiar de medicul care a salvat-o. A avut șansă. Acum ne-o mai împrumută ocazional pentru că Vese joacă și rolul de doamna profesoară. Ea este actorul principal, merge la clasă, săptămâna trecută a fost de trei ori. Este o încântare pentru copii, pentru profesori. Sunt absorbiți de prezența cățelului. Nu mai sunt atenți la ce spune domnul profesor. Vor toți s-o mângâie, învață multe lucruri, cum să se comporte cu un animal, care este primul lucru pe care îl facem când interacționăm cu animalul de companie al altcuiva. Întrebăm, mușcă, pot să-l mângâi? Învață ce nevoi au animalele. Învață respectul față de animale. Orice fel de animal, fie domestic, fie sălbatic”.
Cei de la Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov nu se adresează numai copiilor, ci lucrează săptămână de săptămână cu persoanele vârstnice.
”Avem și câini de terapie. Mergem cu ei la spitalele din Ilfov. La spitalul din Bălăceanca, cel de Psihiatrie. La Spitalul Județean Ilfov și la cel de Ginecologie din Buftea. Lunar suntem acolo cu trei căței special antrenați pentru terapie. Rezultatele sunt extraordinare.
Încercăm să-i responsabilizăm pe toți: copii, adulți. Toți trebuie să înțeleagă ce înseamnă un animal. La început e tânăr, e frumos, dar mai apoi îmbătrânește. Se îmbolnăvește. Trebuie să știm ce avem de făcut. Nu-l aruncăm în stradă”.
Un alt ”front” pe care luptă cei de la Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov este sterilizarea în mod gratuit a animalelor de companie. Este un win-win situation care implică stăpânii pe de-o parte, iar animalele pe de altă parte.
În România avem legislație legată de sterilizare. Legea spune ”Sterilizează-ți câinele dacă este de rasă comună.” Cei care nu fac asta, risca să primească o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei. Atenție! Sterilizarea este obligatorie chiar și pentru câinii de rasă pentru care nu există documente care să ateste apartenența la rasă – OUG 155/2001; HG 1059/2013.
”Nu putem să dăm noi spre adopție cât abandonează lumea. Că noi am dat azi spre adopție trei pisici, mâine găsim șapte pisici abandonate într-un sat.
Prin sterilizare putem să împiedicăm această înmulțire necontrolată. Nu prin eutanasiere. Tocmai de aceea, noi, cei de la Protecția Animalelor, suntem de acord cu propunerea proiectului de lege care să interzică eutanasierea. Măsurile extreme n-au dus niciodată la ceva bun.
Lucrăm în două direcții, îi ajutăm pe oameni din punct de vedere financiar, iar pe animale din punct de vedere al sănătății. Pentru că un câine sterilizat este un câine mai sănătos”.
Cei de la Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov au avut tot felul de campanii care au ajuns rapid în inimile oamenilor. ”Umple golul din viața ta”, prin care promovează adopția cu ajutorul fotbaliștilor este doar un exemplu.
Nu ratați ediția de sâmbătă a emisiunii Digi Animal Club, la ora 13.00, pe canalul Digi Animal World.
- Te-ar putea interesa si:
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?