În ediția de sâmbătă a emisiunii Digi Animal Club intrăm în domeniul psihologiei canine, iar tema aleasă este ”Controlului câinelui în spațiul public”. La discuția noastră participă doi instructori canini: Iulia și Mihai Tatarjenski, partereni și în viața de zi cu zi, dar și la job.
Să spunem de la început că invitații noștri nu fac doar dresaj clasic, ci se ocupă foarte mult de comportamentul cățeilor. Ce înseamncă Dog Behaviorist?
”Specialist în comportament și psihologie canină, care ajută să se creeze o relație frumoasă între om și câine. Se ocupă mai mult cu reabilitare. Și nu atât de mult comenzi, cu toate că facem și asta. Încercăm mai mult să ajutăm oamenii să-și creeze o relație între om și câine. Să înțeleagă body language, mentalitatea câinelui, care e una de haită șamd”, ne-a spus Iulia Tatarjenski.
La întrebarea cum putem avea un cățel educat, Mihai Tatarjenski a vorbit despre trei reguli care trebuie respectate cu strictețe.
”Este foarte simplu, dar poate fi un răspuns foarte diferit de la caz la caz. Atât de la partea canină, cât și de la partea umană. Partea simplă este dată de faptul că au mentalitate de haită. Trebuie să vedem foarte sănătos partea asta. Și trebuie să ținem cont de trei reguli mari și late de dimineața și până seara, astfel încât indivizii noștri canini să fie îndepliniți, respectiv educați. Primul, efortul fizic și mental. Doi, disciplină, unde intră câteva reguli de bun simț. Și partea a treia, cireașa de pe tort, respectiv afecțiunea. Afecțiunea trebuie cumva dozată să nu avem un câine neechilibrat. Să te știe de liderul haitei, de persoana sau figura autoritară. Figura de care câinele se poate baza oricând, astfel încât să ia deciziile corecte. Să ajungă să-și ia ghidajul sănătos de la tine, nu de la ceilalți din jur”.
Un aspect important în educarea unui câine este cum îl determinăm să stea degeaba. Spre exemplu, te oprești la o terasă, unde aștepți să bei o cafea alături de o cunoștință. Ce trebuie făcut ca să ne asigurăm de faptul că patrupedul va sta liniștit?
”Bine ar fi să știe să facă ce fac acești doi câini în platou, respectiv să stea. Să stea degeaba. Este o aptitudine pe care foarte puțini câini o dezvoltă. Dar trebuie educați să învețe să stea degeaba. La fel și când trebuie să culci copilul, el nu trebuie să înceapă să alerge și să dărâme prin casă. Câinele trebuie să învețe să stea. ” ne-a spus Iulia Tatarjenski.
”Și nu are cum să stea la terasă dacă nu exersezi cu el acasă. Începi treptat de la 30 de secunde, apoi un minut și câinele va începe să aștepte”, a completat Mihai Tatarjenski.
Sfaturi importante pentru un nou ”tatic” de cățel: ”în primul rând să nu bazeze relația încă de la început pe supraentuziasm, pe agitație. Să învețe câinele că tot ce înseamnă casa, mediul lui, reprezintă calm, reprezintă siguranță. Să facă introducerea în casă așa cum trebuie, să ghideze câinele prin toată casa, să-i arate unde are și nu are voie. Să nu fie o chestie de ”iată, e casa ta, fă ce vrei”, a mai spus Iulia Tatarjenski.
Tema emisiunii e una destul de mare, așa că puteți afla răspunsul multor întrebări în ediția de sâmbăta acesta, cu începere de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”