Sâmbăta aceasta vă invităm în lumea teraristicii, mai exact, în lumea șerpilor. Sunt fascinanți, mii de specii, mii de culori. Pentru a nu ne fi frică de ei trebuie în primul rând să-i înțelegem. Să le cunoaștem obiceiurile, să știm cât mai multe lucruri depre habitatul lor natural.
Ce nevoi are un șarpe sau ce fel de terariu este potrivit aflăm la Digi Animal Club, sâmbătă, de la ora 13:00. Invitatul lui Bogdan Uritescu este Alex Fota, crescător de reptile.
Năpârlirea este un proces natural prin care șerpii își schimbă periodic pielea, pe măsură ce cresc. În timpul acestui proces, pielea devine prea strâmtă și începe să se exfolieze. Șerpii își freacă corpul de suprafețe dure, pentru a ajuta la îndepărtarea pielii vechi, care se desprinde de obicei într-o singură bucată, inclusiv solzii de pe ochi. Atunci când procesul întâmpină probleme, e rolul stăpânilor să intervină. Năpârlirea are loc de mai multe ori pe an, în funcție de vârsta și starea de sănătate a șarpelui și este esențială pentru creșterea și sănătatea sa.
”La șerpi, când năpârlesc, trebuie dată jos pielea, pentru că pot face micoze, pot avea tot felul de probleme. Foarte important de văzut pielea de pe vârful cozii. Aceasta este problematică. Pentru că este foarte subțire și riscă să se rupă. Acolo, dacă rămân două sau chiar trei serii de piele, pentru că la următoarea năpârlire nu o să se ducă pielea de pe vârful cozii, se strânge, rămâne ca un inel și necrozează. Și apoi se usucă și pică.
O altă atenție trebuie îndreptată către solzii de pe ochi. Pe ochi, șerpii au solzi transparenți. Trebuie dați jos cu ajutorul degetelor, nu e complicat. Când apar genul ăsta de probleme de năpârlire, iar șerpii nu pot năpârli cum trebuie, ori îl băgăm într-o cutie cu apă ori îl înfășăm cu un prosop foarte umed, fleașcă. Atenție, cutia trebuie să aibă un capac cu găuri, ca șarpele să poată respira. Trebuie să fie foarte mare umiditatea ca să se înmoaie pielea pe ei. În ritmul acesta, pielea se va lua mult mai ușor”, ne-a spus Alex Fota.
Alex Fota crește reptile din anul 2007. Iar varietatea lor este mare: șerpi, țestoase, iguane, cameleoni, tegu sau agame. ”E pasiune, așa că nu contorizez nici timpul, nici banii pe care-i bag. Vreau să fie totul ok pentru animale, vreau să fie ok spațiul.” Alex ne-a adus în platou trei șerpi: un piton regal, cea mai populară specie din lume, un pui de boa constrictor și un piton birman sau piton indian.
Deși mulți șerpi depun ouă, nu toți o fac. Unele specii sunt ovovivipare, ceea ce înseamnă că puii se dezvoltă în ouă, dar acestea rămân în corpul mamei până când sunt gata să eclozeze, fiind astfel „născuți vii”. Alte specii sunt vivipare, ceea ce înseamnă că nasc pui complet dezvoltați, fără ouă. Aceste adaptări sunt comune mai ales la șerpii care trăiesc în climate mai reci, unde temperatura nu ar fi optimă pentru incubarea ouălor în mediul exterior.
”Nu toți șerpii fac ouă. Mare parte din speciile de șerpi fac ouă, dar avem șerpi care fac pui vii. Șerpii reușesc să-și incubeze ouăle intern. La noi, așa este șarpele de alun: poate ori să facă ouă, ori să facă pui vii”, ne-a mai spus Alex Fota, pe care îl puteți urmări sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Ce ne transmite limbajul corporal al câinilor: ” Spațiul în lumea lor înseamnă respect”
- Regulament riguros pentru pisicile vedetă: ”Netăiatul unghiilor este eliminatoriu”
- Pisică în felisă VS pisică în familie: ”Cel mai mic exemplar l-a depășit pe cel mai mare”