Sâmbăta aceasta, 25 februarie, la Digi Animal Club, cu începere de la ora 13:00, vom vorbi despre expozițiile dedicate pisicilor. Și cu cine puteam sta de vorbă dacă nu cu Gina Alban, de curând întoarsă din Olanda de la o mare expoziție: North Sea Winner.
În opinia invitatei noastre, la cât sport face, pisica din rasa Maine Coon se menține în formă. Nu e o pisică sedentară, dar nici una agitată: ”Nici nu te zăpăcește la cap, dar nici nu te ignoră. Exemplarele de față se exclud”.
Gina Alban nu a venit singură, ci împreună cu Bastet, o fetiță în vârstă de opt luni. ”Cu ea și cu Lord, un băiețel de cinci luni, am participat acum o săptămână la o mare competiție felină din Amsterdam. Și am avut rezultate foarte bune, poate cele mai bune din cariera mea de pisicăreasă. Am ajuns până în finală. Asta mică a câștigat Best in variety, un premiu important pentru noi. Celălalt pisoi cu care am fost a primit o nominalizare și a ajuns în marea finală”.
La expoziție au participat 500 de pisici din toate rasele. ”Doar la categoria noastră, pentru că așa sunt împărțite, fiind prea multe rase, au fost peste 200 de pisici. În lumea întreagă sunt zeci de mii de exemplare. Nu toate sunt încadrate într-un standard de perfecțiune al rasei”.
Wild-look, un criteriu foarte important
Pregătirea unui exemplar pentru o expoziție de asemenea anvergură necesită multe ore de muncă. Doar spălatul unui exemplar ia în jur de trei ore. La multe aspecte la care nu ne-am fi gândit sunt însă foarte atenți cei din juriu, care nu vor clipi să depuncteze o pisică cu o aparență necorespunzătoare.
”Arbitrează exact această față. Se numește wild-look. E un criteriu important. Ai impresia că te mănâncă. Că te ucide în momentul în care te privește. Doar că ea este de o blândețe și de o candoare copleșitoare.
Urechile trebuie să aibă o anumită poziție, o anumite deschidere. De exemplu, plasarea corectă este la orele 11-13. Trebuie să aibă un bot proeminent, iar bărbia să fie aliniată perfect cu năsucul. Nici prea în față, nici prea în spate. Maine Coon-ul ideal ar trebui să formeze un pătrat.
Un criteriu important este felul în care se prezintă. Coada trebuie să fie lungă, stufoasă și să ajungă între omoplați. Un alt criteriu important este groomingul, adică pregătirea blăniței înainte de show. Este un procedeu destul de anevoios. Ne ia cam 3 ore de fiecare exemplar, pentru că sunt anumite etape. prima etapă este degresarea, apoi șamponarea. Șamponarea de textură, de culoare, de volum. Lichid de clătire, pentru că mai apoi urmează uscatul.
Acolo e de muncă. Mai întâi se zvântă, se șterge cu prosopul și apoi se usucă cu fohn și perie sau sofiator. E foarte greu, părul n-are voie să se încrețească. Sunt pisici care sunt depunctate pentru grooming necorespunzător. Sunt de asemenea pisici care sunt depunctate pentru agresivitate.
Am avut acum ocazia să văd una dintre pisici care a ajuns pe podium, o siberiană, care a fost scoasă din marea finală pentru agresivitate. În astfel de concursuri este foarte dificil pentru exemplarele adulte. Pentru junior e bine, dar exemplarele adulte sunt pentru reproducere, majoritatea dintre ele. Atât masculi, cât și femele. Intră în contact cu foarte multe mirosuri și-i apucă nebunia. Se agită și se stresează foarte tare”, a spus Gina Alban.
Urmăriți integral emisiunea de sâmbăta aceasta, cu începere de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”
- ”Noi nu protejăm natura de om, omul este parte a naturii”. Parcul Național Munții Făgăraș - vis sau realitate?