Suntem la început de an, dar noi vrem să prelungim puțin sărbătorile așa că vă oferim și dumneavoastră motive de aniversare. Pe 11 ianuarie a fost Ziua Artei Fotografice și pe 15 ianuarie va fi Ziua Culturii Naționale.
Ziua artei fotografice se sărbătorește astfel pentru că pe 11 ianuarie 1812 se năștea Carol Popp de Szathmary, recunoscut ca primul fotograf al României.
Despre fotografie vom vorbi sâmbătă, de la ora 13:00, la Digi Animal Club, mai exact despre Fotogeografica. De la un concurs anual de fotografie adresat tineretului, s-a transformat într-o mișcare-fenomen ce promovează patrimoniul cultural și natural al țării noastre.
Invitații noștri sunt Paul Bordaș, fondator și coordonator al proiectului Fotogeografica, Vlad Păuleț - fotograf și premiant al acestei ediții și Mădălina Sbârna, voluntar Fotogeografica.
”Juriul la Fotogeografica, după jubileu, am hotărât să fie format din foști premianți din primul sfert de veac. Au fost două categorii, aripa tânără, formată din elevi, studenți și consacrații. Pe trei secțiuni, Patrimoniu cultural, Peisaj natural și Wildlife. Toate sub bagheta magicianului Cristian Lascu, președintele de onoare Fotogeografica. Fiecare jurat își alege câte 10 fotografii și le trimite în faza finală. În faza finală începe notarea. Nimeni nu știe de nota celuilalt. La Fotogeografica se premiază fotografia și nu omul”, ne-a spus Paul Bordaș, fondator și coordonator al proiectului Fotogeografica.
”În acest proiect nu ai timp de relaxare. O faci doar când vezi un peisaj frumos, atunci intervine liniștea sufletească”, ne-a spus și Mădălina Sbârna, voluntar Fotogeografica.
În ciuda vârstei fragede, dat fiind faptul că este elev în clasa a XII-a, Vlad Păuleț este fotograf premiant al acestei ediții. În total a acumulat cinci premii în cadrul Fotogeografica 2023.
”Prin Fotogeografica am cunoscut multe persoane de la care am avut ce învăța și este ca o școală pentru mine. Am învățat, am aplicat ceea ce am învățat. Sunt importante regulile la fotografiat, dar dacă nu te ajută natura și nu procedezi corect în contextul în care peisajul și condițiile sunt perfecte, degeaba ai cel mai bun echipament. Important e peisajul în sine. Fiecare poză este scoasă din aparat într-un fișier brut, tocmai ca să-l editezi tu după bunul plac. Eu prefer să le țin cât mai naturale, dar să-mi exprim viziunea față de momentul respectiv”, ne-a spus Vlad Păuleț.
”Toată logistica, să organizezi un salon național sau să muți o expoziție dintr-o capitală în alta, necesită foarte mult efort”, a mai adăugat Paul Bordaș, fondator și coordonator al proiectului Fotogeografica.
Vă invităm să intrăm în culisele Fotogeografica, un concurs anual de fotografie adresat tineretului care a devenit o mișcare-fenomen ce promovează patrimoniul cultural și natural al țării noastre. Sâmbătă, la ora 13.00, la Digi Animal Club!
- Te-ar putea interesa si:
- ”Noul urban dog – un câine antidepresiv, te face să secreți toți hormonii fericirii”
- Ce ne transmite limbajul corporal al câinilor: ” Spațiul în lumea lor înseamnă respect”
- Regulament riguros pentru pisicile vedetă: ”Netăiatul unghiilor este eliminatoriu”