Ediția de sâmbăta aceasta a emisiunii Digi Animal Club se îndreaptă spre cei care doresc să-și ia o reptilă și nu știu ce să facă, încotro să se îndrepte. Ofertele sunt multe: o șopârlă mică, gecko, agama cu barbă sau o șopârlă mare, un tegu, o țestoasă de apă sau de uscat ori un șarpe.
Cât de greu se cresc reptilele? Cât de mare trebuie să fie terariul? De ce condiții au nevoie? Sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, primim sfaturi prețioase despre reptile de la un profesionist: Alex Fota, iubitor și crescător de reptile.
Ce sfaturi are Alex Fota pentru cei care sunt la început de drum și vor să-și achizioneze o reptilă? ”Sfatul principal e să nu meargă să-și cumpere din pet-shopuri. Acelea trebuie să rămână strict pentru achiziționarea de accesorii. Cei care lucrează în pet-shop-uri sunt complet depășiți. Interesul lor e să vândă, nu să-ți trăiască ție animalul. Dacă moare, du-te și mâine și cumpără-ți altul, cam asta se vrea. Cel mai bine e să meargă la un crescător, omul ăla e pasionat, omul ăla îți poate da foarte multe informații bune.
Plus că trebuie să știi un pic de istoric, ce vârstă are animalul, sunt multe detalii, mai ales de întreținere. Pentru că te duci în pet-shop-uri să-ți cumperi o țestoasă și ți-o vând cu o insuliță. Nimeni din pet-shop n-o să-ți spună că țestoasa se va face de 20 de ori mai mare decât insulița. Și unii știu c-au luat o țestoasă de dimensiunea unei monede de 50 de bani, iar mai târziu are 20 de centimetri. Păi, da, așa se întâmplă. Iar țestoasa trăiește de la 30 de ani în sus.
În 2007, când m-am apucat eu, traduceam cu Google site-uri de prin Germania. Era foarte complicat să găsești câteva informații. Acum le găsești cu foarte mare ușurință. Sfatul meu, la fel ca în jurnalism, caută măcar 3 surse de informație. Și nu te duce la primul rezultat, pentru că acesta este cel mai bine optimizat. Unul ca mine n-o să investească bani într-un site optimizat. Site-urile care sunt optimizate sunt deținute de cei care vor să-ți vândă ceva. Pe oamenii ăia nu-i interesează să-ți trăiască ție animalul mult și bine. Și mai sunt acei pet-vloggeri care-și cumpără animale ca să aibă content pentru videoclipuri.
Eu când vreau un animal nou caut pe net până dau de crescător. Omul acela dacă reproduce specia respectivă înseamnă că știe foarte bine ceea ce are nevoie acel animal. Reptilele, ca și alte multe animale, pentru a se reproduce, au nevoie de cele mai bune condiții, spre cele optime”.
Invitatul nostru recomandă celor dornici reptilele crescute în captivitate, dat fiind faptul că cele din sălbăticie pot veni cu diverse bacterii ori probleme de adaptare. ”Dacă iei o țestoasă doblogeană c-ai văzut tu una când erai la mare, iei și între 3 luni și 3 ani de pușcărie. Una la fel, reprodusă în captivitate, e 50 de euro. Prețurile nu mai sunt ca acum 20 de ani, să zici că sunt scumpe, că nu găsești, sunt foarte ieftine. Un gecko ca ăsta e 150 de lei”.
Cât despre începători, reptilele recomandate de Alex Fota sunt gecko cu creastă, gecko leopard și agamă cu barbă. La polul opus, pentru că necesită foarte multă atenție, sunt iguana și cameleonul.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”