Invitata noastră de săptămâna aceasta este implicată în activități de voluntariat încă din școala generală și în prezent este atât managerul rescue-lui de porcușori de guineea, cât și handler în echipa de terapie asistată de animale a asociației IDA (Iubind Dăruim Ajutor). Mara Coteață are experiență de peste 10 ani în dresajul canin, dar și în îngrijirea porcușorilor de guineea și a altor rozătoare.
”Dacă îi ținem singuri pot da semne de tristețe. Porcușorii trebuie să aibă prieten de același sex; nu e voie să ținem un singur porcușor. Sunt niște animale foarte sociabile și dacă le ținem singure pot să dea semne de depresie, de tristețe. Dar de ce nu mascul -femelă? Ca să nu facă pui absolut continuu. Dacă avem unul din sexe castrate, atunci putem să-i ținem și așa. Ideal ar fi un mascul castrat și mai multe femele pe lângă el, că așa le place lor să stea, grupate”, ne-a spus invitata noastră.
Mara Coteață ne-a explicat faptul că jucăria ideală pentru un porcușor de guineea este ... alt porcușor de guineea. Altfel fiind spus, porcușorii de guineea se pot distra mult mai frumos atunci când sunt în doi.
”Cel mai mult se joacă unul cu altul. Aleargă, țopăie, fac o mișcare care se numește popcorn. Popcorning. Fac ca niște floricele în cuptorul cu microunde. Se joacă și se răsucesc în aer. Lumea crede că porcușorii au ceva când aud sunetele astea, dar sunt bine, situația e ok”, a mai adăugat Mara.
Concret, doi porcușori de guineea au nevoie de o cușcă mare, un așternut din talaș sau cânepă fără praf, apă și hrană.
”Cușca trebuie să aibă 1,20 x 0,60m. Înălțimea nu contează pentru că ei nu se cațără. Majoritatea cuștilor au 50 de cm înălțime, nu e mult, e loc suficient în casă unde să punem o cușcă. Trebuie să aibă un așternut din talaș. Nu rumeguș, pentru că acesta are praf, e praf din lemn. Ei au sistemul respirator foarte sensibil și trebuie să alegem un așternut care să nu aibă praf. Talaș fără praf, cânepă fără praf, astea da. Ideal nu pelete pentru că pot aluneca pe el. Pot cădea și se pot lovi, mai ales că ei au și coloana sensibilă. Dacă-i lăsăm prin casă, ideal ar fi pe un covoraș sau pe o păturică. Nu direct pe jos. Cuștile pot fi din plastic cu bază din metal, dar sunt și dintr-acelea din lemn. Nu prea își rod cușca, deși e din lemn. În schimb, le punem căsuțe din lemn, podulețe”.
Mara Coteață nu vede nicio problemă în a deține un porcușor de guineea, dar și un câine sau o pisică. Singura condiție e ca animalele mai mari să nu poată ajunge la cele din cușcă. Câinele sau pisica vor încerca să se joace, dar riscă să rănească porcușorul. ”Îl poți călca și tu. Poate fi lăsat liber, dar să nu roadă la cabluri sau la mobila cu vopsea toxică”.
În 2021 a absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Asistență Socială, la Universitatea București și în 2022 a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea Psihopedagogie Specială, la Universitatea București. În prezent studiază programul de master cu predare în limba engleză Ethology & Human-Animal Interaction la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, USAMV Cluj-Napoca.
”Salvarea merge, adopția când merge și când nu merge. Salvarea ar trebui să nu meargă, ăsta ar fi idealul meu, dar din păcate am ce să salvez”.
Dințișorii porcușorilor de guineea cresc continuu, exact ca-n cazul iepurilor, astfel că micilor viețuitoare le place să roadă la foc automat.
Cum îngrijesc un porcușor de Guineea?
-
Fânul este 80% din dietă
-
Apă
-
Legume de 2-3 ori pe zi
-
Pelete speciale o dată pe zi, o porție mică
Așadar, cine are porcușor de guineea sau intenționează să dețină un exemplar pe viitor nu trebuie să rateze ediția de sâmbătă, de la ora 13:00, a emisiunii Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”