În prima ediție Digi Animal Club din 2024 vorbim depre mondioring, un sport canin prea puțin cunoscut la noi în țară. Un sport în care se realizează o conexiune fantastică între câine și partenerul său.
Alături de noi este Andreea Vișan, crescătoare de câini rasele labrador și pug, dar și pasionată de Mondioring. ”În acest sport lăsăm și cățelul să gândească. Nu este condiționat de noi în totalitate. Îl lăsăm și pe el să ia decizii. Iar pentru asta, e nevoie de un câine foarte deștept”.
Cu toate acestea, câinele nu dictează tonul. Atât patrupedul, cât și conductorul muncesc cot la cot. Dacă trec cu bine, sunt punctați amândoi. Dacă greșesc exercițiul, regula se repetă și sunt depunctați.
”Este un sport care mie îmi place extraordinar de mult. Care duce dresajul mult mai departe decât îți poți imagina. Și pe tine, ca dresor, te pune în diverse situații, ipostaze. Trebuie să gândești la secundă, foarte repede. Trebuie să iei niște decizii foarte rapide în funcție de reacțiile câinelui. Tu, ca și câinele, trebuie să ai niște aptitudini pentru a merge în acest sport și pentru a evolua în acest sport canin. Este un spectacol, chiar vă invităm la o competiție de sport canin”.
În mondioring nu există zgardă și nici lesă
La mondioring, Andreea Vișan merge alături de Luna, un superb exemplar de malinois belgian. Este totuși un câine pe care invitata noastră nu-l recomandă oricui.
”Este un câine pentru un om activ, este un câine care nu merită să-l iei doar ca pet. Dacă nu-l pui în evidență, este păcat. Tu, când îl antrenezi, o faci cu zgardă. Iar când intri în concurs, ești fără zgardă, fără lesă. Ești doar tu cu el. Acolo trebuie să ți se supună 100%”.
Pe tot parcursul competiției, câinele este încercat la tot pasul. De atentator sau de accesoriile pe care acesta le are la dispoziției. Și trebuie să rămână focusat, indiferent de probele la care este supus. În acceași ordine de idei, Andreea Vișan are doar cuvinte de laudă pentru câinii malinois.
”Atentatorul se folosește de un bambus, la atacurile din față, spre exemplu. Câinele nu este lovit, doar se preface că-l lovește. La alte atacuri se folosesc fel și fel de accesorii, în funcție de tema concursului. Accesoriile pot fi și pătrate, și rotunde, ori să treacă prin ele ori să muște din ele. Câinii malinois sunt soldați universali”.
Ca în orice sport de performanță, antrenamentele la Mondioring sunt zilnice. ”Nu obosesc niciodată ei, sunt pe baterii. Nici psihic nu obosesc. Relația mea cu Luna e una foarte importantă. Ea vrea foarte mult să stea lângă mine și îi face foarte mare plăcere să lucreze pentru mine, să mă facă pe mine fericită. Așa ne manifestăm dragostea una față de alta. Cu cât o pun mai mult la muncă, cu atât face și mai mult și își dorește și mai mult.”
Andreea Vișan spune că în acest sport nu există recompense financiare. Ba chiar din contră. Indiferent de participant, cei care intră în competiție să văd nevoiți să vină cu bani de acasă. ”Lumea crede că din acest sport facem bani. Nu! Noi venim cu bani de acasă ca să putem să ne antrenăm, ca să putem amenaja terenul. Trebuie să avem un teren adecvat, cu tot ceea ce înseamnă materiale pe teren, obstacole, costume, mâneci, tot felul de mingi, de accesorii. Seminariile costă, deplasările la fel”, a mai spus Andreea Vișan, pe care o puteți urmări sâmbăta aceasta, la Digi Animal Club, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff
- Viata cu un pisoi în primele săptămâni: ”Putem trăi în acea dulce cale de mijloc”