Sunt patru rase de Ciobănesc românesc cu care ne putem mândri: Mioritic, Carpatin, de Bucovina și Corb. Săptămâna aceasta, la Digi Animal Club, ne-am propus să vorbim despre cel carpatin.
La emisiunea programată sâmbătă, cu începere de la ora 13:00, veți face cunoștință cu doi oameni a căror vieți se învârt în jurul ciobăneștilor carpatini. Sunt crescători, dresori și antreprenori: Olivia Pamfil și Dan Cosmin Sîrbu.
”Greutatea optimă se încadrează undeva în jur de 35-40 de kilograme la femele, 40-45 la masculi. Nu sunt niște câini foarte grei, tocmai, să se miște repede, să fie agili.”
Ciobănescul românesc carpatin este confundat adesea cu alte rase: caucazian, ciobănesc de Bucovina sau mioritic.
”Este clar că nu este același tip de câine ca cel caucazian. Carpatinul este un câine de tip lupoid. Ciobăneștii carpatini au rămas câini de oi, în timp ce caucazianul a fost transformat în câine de pază. Se folosea mult în gulag, pentru paza deținuților.
Botul carpatinului este triunghiular. Aduce aminte de ciobănescul german. Urechea este triunghiulară la vârf, nu este rotundă. Sunt câini cu o mecanică și o mișcare dezinvoltă și foarte frumoasă. Nu sunt câini greoi. Sunt câini pentru Munții Carpați. Munți care sunt destul de abrupți.
Câinele ăsta face un salt de jos de 2 metri. Dar în același timp trebuie să fie destul de puternic să se lupte cu ursul și lupul. Trebuie să aibă și curaj, asta ține de temperamentul fiecărui individ, dar trebuie ajutat și de fizic”, ne-a spus Dan Sîrbu, crescător Ciobănesc românesc carpatin.
Olivia Pamfil ne-a mai spus câteva dintre aspectele care îl fac pe Ciobănesc românesc carpatin diferit.
”La carpatin sunt foarte multe prejudecăți, că ar avea nevoie de foarte mult spațiu, spre exemplu. Nu! Au nevoie de o curte decentă, adică poate sta și într-o curte de 300 de metri. Dar au nevoie să facă mișcare. Ca orice alt câine de genul acesta și nu numai. Dacă sunt scoși la plimbare, cum ar trebui scos orice câine de fapt, pot sta liniștiți și într-o curte mai mică. Nu are nevoie de enorm de multă mâncare, că asta e o altă legendă urbană. Mănâncă puțin mai mult decât un ciobănesc german. Cât despre displazii, nu sunt predispuși la așa ceva. E o rasă nouă, selectată neintenționat de ciobani, pe mecanică. Adică, acolo supraviețuiește câinele care se mișcă foarte mult. Nu sunt predispuși la nimic, sunt extrem de sănătoși.
Ca să aibă oamenii o imagine mai simplă, sunt puțin mai grei și puțin mai înalți decât ciobăneștii germani. De obicei, se crede că sunt niște câini masivi și foarte mari, doar că nu sunt deloc așa. Cu caucazianul, confuzia vine de la culoare, dar altfel caucazianul are un bot mult mai pătrat. Cât de dimensiune, sunt caucazieni care ajung și la 100 de kilograme. Sunt confundați și cu cei Bucovina și cu cei Mioritic”, ne-a spus Olivia Pamfil, completată de Dan Sîrbu: ”Culoarea carpatinului standard este cea sură, cea gri-lupiu. Cu marcaje albe. Impresia generală trebuie să fie cea a unui câine sur, nu a unui câine bălțat”.
Ediția dedicată în întregime ciobăneștilor românești carpatini este programată sâmbăta aceasta, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”