În ediția de săptămâna aceasta a emisiunii Digi Animal Club vom vorbi despre "cei 7 ani de acasă” ai cățeilor, îndeosebi ai rottweilerilor, cu toate că multe dintre reguli sunt valabile și la restul raselor.
Să ai un câine echilibrat, alături de care să ieși liniștiti pe stradă, necesită multe ore de lucru. Și cine știe mai bine rottweilerul decât Flori Berindeie, care a venit alături de soțul său, Dan Berindeie.
"Noi încercăm să cultivăm foarte mult ideea că un viitor proprietar trebuie să se documenteze înainte să-și aleagă câinele. Față de o femelă, masculul va fi puțin mai dominant, datorită temperamentului mai puternic. Femela este mai calină, mai atașată de stăpân și restul familiei. Iar alegerea puiului propriu-zis necesită o discuție proprietar-crescător. Asta în funcție de ce dorește noul proprietar de la câine. Sunt exemplare mai bune pe partea de lucru, de exemplu, rottweilerul fiind un câine de pază. Sunt și niște teste foarte simple în care putem deduce nivelul lui de activitate, de atenție și dinamism. Dacă este un pui la 9 săptămâni care este mai liniștit, o să fie un câine mai echilibrat, puțin mai retras, nu foarte predispus pentru partea de lucru. Dar pentru toate astea, viitorul proprietar trebuie să știe ce vrea", a spus în deschidere Dan Berindeie.
Cu ani mulți în spate de când a pus pe roate propria canisă, Flori Berindeie susține că o bună relație între noul stăpân și câine este esențială din primele momente. Rottweilerul este un câine nu tocmai ușor de gestionat și cu greu stăpânul îi va câștiga respectul.
"Vreau să mă consider un crescător responsabil. Trebuie să ai puterea în tine să-i explici omului că nu i se potrivește rasa. Rottweilerul reprezintă o rasă grea. Nu este o rasă destinată oricui. E greu de crescut, greu de gestionat și foarte greu de câștigat respectul exemplarului pe care îl ai. Că până la urmă de aici pleacă totul, de la relația din viitor pe care tu ca proprietar o vei avea cu câinele tău", a spus invitata noastră.
Am ajuns cu puiul acasă. Ce trebuie făcut?
"În primul rând, nu are voie să-i schimbe dieta. În prima săptămână trebuie să mănânce ce a mâncat la crescător. Până îl cunoști, până interacționezi, până când vezi niște tabieturi ale câinelui și stabilești un orar. Orice element nou din viața câinelui trebuie să intre treptat. Ca să nu-l debusolezi. Trebuie foarte multă răbdare. În principiu, nu sunt fan rottweiler ținut în apartament. Dacă stă la casă cu curte, lucrurile sunt un pic mai simple. Puiul are și spațiu de mișcare. Ce-i deranjează cel mai tare pe oameni? Că trebuie să adune după ei. Într-un fel speli un apartament și poți obișnui câinele să facă afară. Afară trebuie să facă pe iarbă. În momentul în care ai dus câinele afară și a simțit iarba sub tălpi și la burtică o să ai surpriza să vezi că face aproape instantaneu. Dar asta înseamnă să scoți câinele din apartament, să-l cobori de foarte multe ori.
Din păcate, sunt oameni care consideră că nu pot face față după ce au băgat un câine în viața lor și atunci încep tragediile. Câinele este abandonat, e dat la bunici sau suntem noi sunați că vor să-l restituie", a mai adăugat Flori Berindeie.
La ce pot roade sau ce pot înghiți rottweilerii și la ce alte aspecte trebuie să fim atenți vor răspunde invitații noștri în emisiunea Digi Animal Club de sâmbătă, de la ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”