În ediția de sâmbătă a emisiunii Digi Animal Club vom vorbi despre competițiile chinologice de la noi din țară, concursuri de frumusețe care atrag tot mai multă lume.
Căței de toate rasele și de toate vârstele, emoții și fericire. Cam asta înseamnă pe scurt o expoziție canină. Alături de noi este Brîndușa Gheorghiu, medic veterinar, arbitru chinolog, dresor și secretar al Asociației Chinologice Metrolopitane București.
”Multă lume mă întreabă ce este handlingul de frumusete. În primul rând, este modalitatea prin care ne pregătim câinii pentru show-urile canine de frumusețe. Doi, îi prezentăm în ringul în care jurizează arbitrul chinolog național sau internațional, iar a treia fază, așa cum îmi învăț elevii, felul cum am grijă de câine după show-urile canine.
Ca să fie apt și pentru următoarele competiții. Exact ca un sportiv de performanță. De ce? Trebuie să înțelegem aceste expoziții de frumusețe, mai ales în România zilelor noastre, când traficul de câini a ajuns la apogeu, e dureros ce se întâmplă, adoposturile sunt pline cu câini de așa-zise rase, fără pedigree.
Aceste show-uri de frumusețe nu reprezintă un moft, ci o necesitate. Arbitrii jurizează după un standard oficial, care se găsește pe site-ul FCI, în patru limbi de circulație internațională. Comparându-se câinele cu standardul, dar și cu valoarea celorlalți câini din aceeași rasă, sex, categorie de vârstă din ring. Deci, se face o dublă evaluare a câinelui”, ne-a spus Brîndușa Gheorghiu, secretar al Asociației Chinologice Metrolopitane București.
Pentru a avea un câine sănătos și fericit, stăpânii trebuie să depună eforturi considerabile încă de când acesta este adus acasă. Și trebuie integrat într-un mediu propice oamenilor. Și nu invers.
”Câinele, ca și copilul, cum îl crești așa îl ai. Și dacă ești un om ca mine, sociabil și comunicativ, automat și el va fi la fel. Eu sunt foarte atentă la el. Dacă văd că-l deranjează ceva imediat îl verific. Am grijă să nu fie supărat sau speriat pentru că nu vreau să distrug ce construiesc de-a lungul timpului.
La copil, ca și la câine, perioada de când se naște și până ajunge la stăpânii lui, el trebuie integrat în familie și trebuie învățat ce înseamnă să trăiască într-un mediu al oamenilor. Tocmai de aceea, copilul nu are de ce să rămână nesupravegheat cu câinele, chiar și un om mare nu are voie să rămână nesupravegheat cu el, dacă nu știe să-l abordeze, să comunice, să colaboreze.
Și noi avem un prag de toleranță, dar și câinii au un prag de toleranță. Și-n general, când se întâmplă nenorociri, se întâmplă pentru că omul nu e atent și încalcă pragul ăla de toleranță”, a mai adăugat invitata noastră.
Alte subiecte abordate în emisiune au fost importanța pedigree-ului și schimbările ce vor surveni în regulamentul AChR din această toamnă.
Brîndușa Gheorghiu, secretar al Asociației Chinologice Metrolopitane București, a avut și un sfat pentru iubitorii de căței.
”Cred că suntem prea săraci să ne batem joc. Cred că noi românii iubim prea mult animalele, natura, oamenii, tot ceea ce este în jurul nostru ca să nu ne asigurăm că și ei, cățeii, vor fi toată viața fericiți și sănătoși. Pentru că un câine nu este fericit și sănătos dacă face pui, ci dacă e iubit, e introdus în programul de viață al familiei, e dus la școala de dresaj, unde învață să fie util, unde învață să râdă, să sară, să lucreze și să aducă bucurie membrilor familiei. Haideți să iubim responsabil toți cățeii, fie că sunt adoptați, maidanezi sau de rasă”, a spus Brîndușa Gheorghiu, pe care o puteți urmări sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- Invitație în lumea teraristicii: ”Deși mulți șerpi depun ouă, nu toți o fac”
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff