Așa cum v-am promis de săptămâna trecută, în ediția de sâmbăta aceasta vom continua discuția noastră despre agresivitatea câinilor. Tocmai pentru că este un subiect amplu, doar cu educare și informare mai putem rări din numărul, și așa alarmant, al tragediilor. Alături de noi sunt Ioana Mihai și Cristian Fetter, instructori de dresaj canin.
Agresivitatea câinilor este atât nativă, cât și dobândită. Astfel că am dorit să ne axăm mai mult pe soluții. Ce e de făcut când avem de-a face cu un astfel de cățel? Răspunsul a venit rapid din partea lui Cristian Fetter.
”Schema completă privind agresivitatea este în primul rând prevenție, adică dacă-ți iei un câine, indiferent de rasă, să te duci să vezi ce tip de câine este el. Dacă ai un câine cu tendințe agresive, unul dominant sau unul cu un instinct de vânătoare foarte dezvoltat, să începi să le canalizezi de când e mic. Adică vorbim despre punctul doi, educația. Să știi ce câine ți se potrivește, adică dacă tu ai timp practic liber 30 de minute pe zi, ia-ți un câine de pluș. Nu-ți lua o ființă vie, care depinde de tine. Dacă ai un timp mai limitat sau ești o persoană căruia nu-i place prea mult să iasă, ia-ți un câine mai leneș. Nu vorbesc despre rase aici, ci despre un tip de comportament al câinelui. Sunt câini cărora pe place să doarmă 12 ore pe zi. Cu cât este mai inteligent un cățel, cu atât mai mult curiozitatea lui și dorința de-a ieși sunt mai mari”.
Pe lângă traumele pe care le au, unii câini se pot speria între ei sau de o mișcare bruscă venită din partea noastră. Soluția găsită de unii stăpâni este aceea de a-i izola. Cât de gravă poate fi izolarea câinelui?
”Ținutul câinelui în lanț este incorect și inuman. Nu e bine să ținem câinele în lanț. Dacă avem nevoie să restricționăm accesul câinelui în curte, în casă șamd ne putem folosi de un padoc, adică efectiv îi și putem construi un țarc, unde se poate mișca liber și nu-l strânge nimic de gât. De acolo trebuie să-l și scoatem, ca să-i consumăm energia, să interacționăm cu el”, ne-a spus Ioana Mihai.
Soluția se repetă și-n cazul celor care stau la apartament. ”Dacă vorbim de izolarea câinelui într-un apartament, putem vorbi despre o cușcă de transport, unde învățăm câinele treptat să stea. Ne ajută în cazul acesta dacă suntem plecați și avem copii foarte mici sau alte animale să nu se întâmple accidente. Ne ajută și la protejarea oamenilor străini, care intră în curtea sau în casa noastră”, a mai adăugat Ioana Mihai.
Pe larg despre agresivitatea câinilor vorbim sâmbăta aceasta la Digi Animal Club, începând cu ora 13:00.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”