S-a tot vorbit în ultima vreme despre câinii mari, câinii periculoși, cum că ar avea nevoie de asigurare ca să circule pe stradă, la fel cum mașinile au nevoie de RCA. Am stat de vorbă cu Dana Ciobănoiu și Ciprian Anghelache, crescători de ciobănești caucazieni de peste 14 ani.
”Câinii periculoși sunt împărțiți în două categorii. În categoria întâi sunt cei de tip Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor. Din categoria a doua sunt nouă rase, iar printre acestea se numără și caucazianul. Deci aici lucrurile sunt foarte clase, câinii sunt împărțiți în două categorii. La prima categorie menționată este nevoie și de asigurare. Nu intru eu în mai multe amănunte, așa este legea. Nu pot să o contrazic. Câinii din categoria a doua nu au nevoie de asigurare”, ne-a spus Ciprian Anghelache.
Câini periculoşi şi câini agresivi:
Categoria I: Câinii de luptă şi de atac asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.
Categoria II: Câinii din rasele Staffordshire, Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Rottweiller, Tosa, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Condiţii necesare deţinerii câinilor periculoși de proprietari sau deţinători temporari şi anume:
-
să aibă vârsta minimă de 18 ani
-
să aibă capacitate deplină de exerciţiu
-
să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra unei persoane
”Noi (n.r. caucazienii), ca și rasă, suntem dezavantajați. Dacă merg să socializez cu cățeii, atât în parc, cât și în locurile publice, tot îi evităm pe ceilalți. Deci, în primul rând, legea e dată foarte clar: la caucazieni trebuie să punem botniță. Dar până acolo, trebuie să ai lesă. Iar după mine, lesa este sfântă. Și mai sfânt este omul care este în capătul lesei.
Dacă ai un câine pe care îl poți controla, e foarte important să-l socializezi. Și să mai aibă un temperament și o genă bună. Atunci ți-e mult mai ușor. Dacă ai un caucazian dezechilibrat și cu botniță cu tot nu neapărat că te-ar mușca, dar te-ar bate, să glumim un pic. Aici de față avem o femelă, dar gândiți-vă un pic ce ar putea face un mascul.
E foarte important ca noi, oamenii care deținem această rasă și rasele considerate periculoase, să avem foarte mare grijă, să respectăm regulamentele și legile. Dar în același timp, și ceilalți trebuie să țină în lesă câinii mai mici”, au mai punctat invitații noștri.
În aceeași ordine de idei, în urma informațiilor eronate apărute în spațiul public privind obligativitatea încheierii asigurărilor de răspundere civilă, Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, a precizat următoarele:
”Conform dispozițiilor art. 4 alin. 1 lit. D din O.U.G. nr. 55/2002, republicată și modificată, doar persoanele care dețin câini periculoși categoria I, respectiv câini de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, au obligația încheierii unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de acești câini. Precizăm în mod expres că American Bully NU este o rasă pură de câini omologată și că acești câini sunt metiși ai câinilor de tip Pit Bull.
Potrivit aceluiași act normativ NU este obligatorie încheierea asigurărilor de răspundere civilă de către persoanele ce dețin câini agresivi sau câini periculoși categoria a II-a (câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor).
Obligația încheierii unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii periculoși categoria I este prevăzută în actul normativ mai sus-menționat încă de la adoptarea sa în anul 2002, iar nerespectarea acestei obligații se constată și se sancționează cu amendă de la 500 la 1.500 lei de către polițiștii desemnați din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, conform prevederilor art. 18 alin. 1 lit. C raportate la cele ale art. 18 alin. 2 lit. A din același act normativ”.
Ediția în care vorbim despre obligativitatea încheierii asigurărilor pentru câinii periculoși și agresivi o puteți urmări sâmbăta aceasta, de la ora 13:00, la Digi Animal Club.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”