Sâmbătă, la Digi Animal Club, de la ora 13:00, vă invităm să aflați povestea Asociației Save the Horses, un loc unde caii primesc o nouă șansă la viață. Viață pe care și-o petrec liberi și nepotcoviți. Invitații noștri sunt Ancuța Elena Chivu, președintele Asociației Save the Horses și Răzvan Octavian Barbu, fermier.
Ca să ne facem o idee despre misiunea invitaților noștri trebuie să vă spunem că aceștia au depășit borna de 100 de cai. ”Avem în momentul de față 118 cai și vreo 5 măgăruși”, a spus Ancuța Elena Chivu, corectată de colegul de platou: ”Sunt 121 de cai, că ai mai cumpărat trei”. După o zi încărcată, să te afli printre ei, este cel mai bun lucru, sunt de părere ambii invitați.
(n.r. comparativ, în vara anului 2018, când am cunoscut-o noi pe Ancuța, aceasta avea în îngrijire 36 de cai și 2 măgăruși).
În 2015, Ancuța a salvat-o pe Nina. O iapă foarte slabă, cu artroză, care trăgea la o căruță. Acesta a fost doar începutul. Astăzi vorbim despre un adevărat sanctuar care adăpostește cai abandonați sau loviți de mașini, cai bătrâni, cedați de proprietari care la rândul lor erau în vârstă și nu se mai puteau ocupa de ei sau cai abuzați de proprietari, răscumpărați să nu ajungă la abator.
”Mulți dintre caii care au ajuns în sanctuar arătau groaznic. Unii nici nu se puteau ridica pe propriile puteri. Așa am ajuns să apelăm la un scripete ca să-i putem ridica. Malnutriți, bătuți, plini de răni sau cu picioarele rupte”, ne-a mărturisit Ancuța Elena Chivu.
Răzvan Octavian Barbu spune că zilele în sanctuar sunt o adevărată provocare, dat fiind faptul numărul mare al animalelor pe care trebuie să le îngrijească.
”O zi în sanctuar începe ca oricare alta. Trebuie mai întâi să vezi ce ai de făcut. Ca în orice altă fermă. E o fermă zootehnică până la urmă. Trebuie să vezi necesarul de fân, de mâncare, de apă, iar apoi să treci la treabă”, ne-a spus Răzvan Octavian Barbu.
Există o schimbare în mentalitatea oamenilor, mai apreciază invitata noastră. Dar știe că drumul este lung, căci mulți nu se gândesc la bunăstarea cailor sau mentalitatea lor este în mare aceeași de acum sute de ani - Calul este animal de povară, e bun doar cât e util.
”Cred că suntem pe drumul cel bun, dar mai avem mult. Aici mă refer la sate, la oamenii cu mai puțină educație. La omul care are cal și are impresia că dacă este al lui poate face orice vrea cu el. Dar ei sunt ca niște copii, au veselia aia pură. Caii au o energie aparte. Iar eu, după câteva zile mai grele, mai stresante, de abia aștept să mă întorc la ei. Au altă vibrație. Și cumva mi-au creat senzația că, indiferent ce-ar fi, toate au o soluție și va fi bine. Îți dau puterea de-a merge mai departe”.
Ancuța Elena Chivu pare îngrijorată de ceea ce se petrece în România rurală, acolo unde cei tineri nu vor să aibă de-a face cu animalele mari. ”Cumva, dispar și animalele mari de prin sate. Nu mai vezi cai, nu mai vezi vaci. Asta pentru că se duc bătrânii, asta în timp ce tinerii pleacă în afara țării sau visează la cu totul și cu totul altceva. Și așa s-a ajuns ca nimeni să nu mai vină și să hrănească la o familie”.
Sâmbătă, la Digi Animal Club, de la ora 13:00, descoperim povești cu final fericit. Dora, Cazac, Amir, Nina, Izabel, Arthur sunt doar câțiva dintre caii salvați de Ancuța, cai fericiți, care au învățat să meargă din nou, care galopează, care abia așteaptă să primească un morcov sau porția de fân.
Cum putem sprijini noi Asociația Save the Horses? Prin donații, voluntariat, adopție la distanță și implicare. Ar trebui să nu trecem nepăsători și în momentul în care vedem cai maltratați să sesizăm Poliția Animalelor.
- Te-ar putea interesa si:
- ”Câinele transformă casa în acasă” Umanizarea lui e o problemă îndreptată într-o singură direcție
- Fenomenul Fotogeografica | ”Nu avem decât de câștigat pentru că avem ce arăta lumii”
- Căsuțe cu acte-n regulă pentru pisici: ”Am împăcat ambele tabere”