Cum suntem în primul weekend al lunii, invitatul nostru este medic veterinar. Pune întotdeauna preț pe acțiune și responsabilitate când vine vorba de pacineții săi. Alături de fratele său, Aurelian Ștefan a fondat Homeless Animal Hospital – Center of hope, primul spital veterinar din țară dedicat animalelor fără stăpân.
”Acum, Homeless Animal Hospital are propriul lui pavilion. Am mai făcut o aripă în care noi am extins spitalul și unde avem primul centru ABC pentru animale: animal birth control.
Adică o planificare a nașterii animalelor. În cazul animalelor, această planificare este de fapt o stopare a înmulțirii necontrolate. Animalele nu-și planifică nimic, ele se înmulțesc din instinct, se împreunează din instinct, merg împreună pe unde pot din instinct, ele nu judecă la fel ca oamenii”, ne-a spus Aurelian Ștefan.
La mică distanță după evenimentul tragic petrecut în București, invitatul nostru ne-a mai spus că este momentul oportun ca oamenii să înțeleagă că a venit momentul sterilizării. În plus, studiile sunt îngrijorătoare.
”Studiile spun că doi căței, dacă ar fi să rămână împreună și să îi lași să se înmulțească, într-o rată moderată, în 7 ani, am avea 66.000 de căței. Mascul și femelă, lăsați liberi să se înmulțească, am ajunge la 66.000. Să zicem că n-ajungem la numărul ăsta, ci la 6.000, adică de vreo 10 ori mai puțin, și tot este imens.
Suntem la puțină distanță de evenimentul tragic petrecut în București. Este a 3-a oară în care trebuie să spunem lucrurilor pe nume și oamenii să înțeleagă că nu mai trebuie să avem această abordare relaxată”.
Aurelian Ștefan este de părere că animale care se înmulțesc necontrolat nu ar mai trebui să avem. Iar răspunsul e la noi, nu la micile vietăți, care și așa se înmulțesc din instinct.
”Sare gardul sau vine altul la tine. Fuge pe stradă. Toată problema se transferă la cetățean. Oricât ar face autoritățile, fără noi cetățenii lucrurile o să se împotmolească și o să meargă încet. Cât poate fi greu că un animal pe stradă se va înmulți, poate fi călcat de mașină sau poate ataca pe cineva. Dacă iese pe stradă și e călcat, e tragedie. Dacă iese pe stradă și mușcă, e altă tragedie.
Pe baza iresponsabilității oamenilor, cățeii încep să sufere. De orice vrei tu. Cățeii au nevoie de căldurică, iubire, mâncărică și joacă. Altele nu sunt necesare. Luptă pentru teritorii, agresivitate, fugă de acasă, infecții genitale”.
Din păcate, problema sterilizării câinilor intră în atenția autorităților mai mult când are loc un eveniment tragic. Iar Aurelian Ștefan a susținut mereu sterilizarea. Astfel, invitatul nostru a explicat cât de importantă, dar mai ales cât de ușoară este sterilizarea.
”Cum se procedează! Dai un telefon pentru programare. Ok, joi, la 10.00. Joi la 10.00 luăm sânge, punem o branulă, 20 de minute vedem sângele, e ok. Cât bem o cafeluță în sala de așteptare, analizele sunt bune, consultul general este ok, plecăm cu el în spital, îl operăm, se trezește și, atenție, pleacă pe picioare. 4 ore durează totul! Animalul stă la noi până se trezește. Cățeii și pisicile trebuie să plece mereu pe picioare, cu temperatura reglată, cu pulsul ok. Din momentul acela omul nu are nimic de făcut decât să protejeze cățelul să nu se lingă. Sunt niște jachete, o frumusețe. Zici că e la gym cățelul. La pisici nici nu mai trebuie, că e intervenția mică”.
Mituri spulberate: reglajul hormonal și îngrășarea după sterilizare
”Avem un mare mit: trebuie să fete măcar o dată să se regleze hormonal. Ce să regleze? În ce carte scrie? Vreun studiu, ceva? Nu există niciun reglaj! E o vorbă din popor asta cu reglajul. Atât!
Sterilizarea trebuie făcută înainte de primul ciclu de călduri. După perioada de vaccinare, 5 luni, indiferent că e pisică sau cățel, este optim pentru sterilizare. Operația e mult mai ușoară. Se face printr-o mică incizie. La un cățel sau o pisică de câteva luni reușim să facem niște incizii enorm de simple. Operații simple, recuperare rapidă, cățelul a doua zi aleargă.
Alt mit este cel legat de faptul că animalul, odată sterilizat, se va îngrășa.
Este o prostie. Se îngrașă de la mâncare, ca și oamenii. Dacă el are nevoie de 2000 de calorii și tu îi dai 1800 cum se va îngrășa? Dacă tu îi dai 4000 de calorii?”
Sâmbătă, la ora 13:00, la Digi Animal Club puteți urmări integral emisiunea cu medic veterinar Aurelian Ștefan.
- Te-ar putea interesa si:
- Invitație în lumea teraristicii: ”Deși mulți șerpi depun ouă, nu toți o fac”
- Start corect la aparitia unui cățel în viața noastră
- ”Este mai simplu decât un Bichon, se înțelege cu copiii, pisicile și alte animale”. Totul despre câinele din rasa Bullmastiff